Laiska siivoaja, muista nämä vinkit – näin teet kodin, jonka siivous on helppoa

Laiskan siivoajan asunnossa on kestävät ja helposti puhdistettavat pinnat, vähän tavaroita ja hyvät säilytystilat.

Olohuone

Siivous sujuu helposti, kun kotia ei ole kalustettu liian täyteen. Jätä huonekalujen väliin niin paljon tilaa, että mahdut liikkumaan vaivattomasti myös imurin kanssa. Suosi kalusteissa sileitä pintoja, jotta pölyjen pyyhkiminen kävisi vaivattomasti.

Hanki sohva, jonka alta mahtuu imuroimaan. Pintamateriaaliksi sopii nahka. Se ei kerää pölyä ja kestää pyyhkimistä.

Jos valitset mieluummin kangasverhoilun, käsittele kangas myrkyttömällä ja ympäristöystävällisellä tekstiilisuoja-aineella. Se suojaa kankaan pintaa likaantumiselta ja vähentää puhdistustarvetta.

Jos et halua lisätä kemikaalikuormaa, puhdista kangassohva kostealla rätillä heti, kun siihen ilmestyy tahra. Tee ylläpito­siivous tekstiilihöyrypesurilla.

Valitse kankaiden väri huolellisesti. Valkoinen kangas näyttää kauniilta mutta likaantuu nopeasti. Tummemmissa kankaissa pieni lika ei näy.


LUITKO JO TÄMÄN? Mielipide: Naisten siivousvimmasta voivat kärsiä paitsi miehet myös ystävättäret

Keittiö

Suosi sileäpintaisia kaapinovia. Mitä enemmän sorvauksia pinnoissa on, sitä vaikeampi ne on puhdistaa. Sormenjäljet eivät erotu mattapintaisista ovista yhtä hyvin kuin kiiltäviltä pinnoilta.

Työtasojen materiaaliksi sopii kestävä ja helposti puhdistettava laminaatti. Myös graniitti ja teräs ovat hyviä valintoja. Puutaso näyttää kauniilta, mutta vaatii säännöllistä öljyämistä. Öljyämätön puutaso imee herkästi kosteutta.

Kodinkoneiden puhdistus käy helposti, kun ne on sijoitettu sopivalle korkeudelle. Markkinoilta löytyy myös itsepuhdistuvia pyrolyysiuuneja, joiden pesusta ei tarvitse huolehtia.


Makuuhuone

Makuuhuone kuuluu kodin pölyisimpiin paikkoihin, joten se kannattaa sisustaa mahdollisimman yksinkertaisesti. Jos haluat säilyttää huoneessa esimerkiksi kirjoja tai muuta irtaimistoa, säilytä niitä kaapeissa, älä avohyllyillä. Valitse jalallinen sänky, jonka alta mahtuu imuroimaan.

Suosi liinavaatteissa tiiviskankaisia tekstiilejä, kuten puuvillaa tai satiinia. Pellava ja villa keräävät enemmän pölyä.

Vuodevaatteet kannattaa tuulettaa säännöllisesti, ihannetilanteessa kerran viikossa. Pölypunkit kuolevat, kun vaatteet vie vuorokaudeksi 18-asteiseen pakkaseen. Ihanteellisin sijainti makuuhuoneelle on parvekkeen tai uloskäynnin lähettyvillä.

Kylpyhuone

Jos suihkutilan ei tarvitse olla täysin vesitiivis, valitse veden roiskumisen estäjäksi konepestävä suihkuverho. Verhon puhdistaminen on vaivattomampaa kuin suihkuseinän. Tosin jos omistaa vaikkapa höyrypesurin, suihkuseinänkin saa helposti puhtaaksi ilman kemikaaleja.

Suosi seinään kiinnitettäviä kalusteita: valitse vaikkapa seinä-wc, niin lattian pesu käy helposti. Suunnittele kaappien määrä sen mukaan, mitä aiot kylpyhuoneessa säilyttää. Mieti oma säilytyspaikka hammasharjoille, pesuaineille, wc-paperille ja muille kylpyhuoneen tarvikkeille sekä kosmetiikalle.

Sisäänkäynti

Jos asut omakotitalossa, päällystä pihapolut mieluummin kivetyksellä kuin hiekalla. Näin vähennät sisään kulkeutuvan hiekan määrää.

Sijoita portaille tai kuistille harjoilla varustettu rappuralli, jossa kengistä saa irtoliat näppärästi pois sisälle tuloa.

Eteinen

Hanki ulko-ovelle karhea kuramatto, joka kerää pahimmat liat kengistä. Hyvä vaihtoehto on rautakaupoista saatava, lateksipohjainen matto. Se ei päästä kosteutta läpi, ja tumma väri häivyttää tahrat. Matto on riittävän pitkä, kun mahdut ottamaan sillä kaksi askelta.

Jos haluat eteiseen myös tavallisen maton, valitse sisal-, juutti- tai kookosmatto. Luonnonkuidut hylkivät likaa. Matolle kulkeutunut hiekka valuu maton läpi lattialle, josta se on helppo imuroida.

Kengille on hyvä rakentaa tai hankkia kaappi, jotta niitä ei tarvitse nostella pois siivouksen tieltä. Erillisen pesupiste eteisen lähellä on kätevä, jos perheessä on lapsia tai kotieläimiä. Silloin kurat saa huuhdottua suoraan viemäriin.

Säilytystilat

Remonttia suunniteltaessa on hyvä pohtia, missä eri tavarat, kuten harrastusvälineet, vaatteet ja lelut säilötään. Koti pysyy paremmin järjestyksessä, kun jokaiselle esineelle on oma paikkansa.

Tavarat ovat pölyltä suojassa kaapissa tai laatikoissa. Hyödynnä komeroiden sisään sijoitettavia korijärjestelmiä, koukkuja ja vetolaatikoita, niin saat kaiken säilytystilan hyötykäyttöön. Säilytä vaatteita mieluiten pyykinpesutilan lähellä.

Kodinhoitohuone

Suosi sileitä, puhdistuksen kestäviä pintoja samaan tapaan kuin keittiössä. Hanki jalalliset kaapit, joiden alta mahtuu imuroimaan. Piilota tavarat kaappeihin tai laatikoihin. Hanki kannellinen pyykkikori tai kätke pyykkikori kaappiin.

Varaa tilaa pyykin kuivaukseen ja silittämiseen. Rakenna kiinteä pyykkiteline, jotta et joudu etsimään sopivaa kuivauspaikkaa jokaisen pyykinpesun jälkeen. Hanki ulosvedettävä silityslauta – sen saa piiloon kaappiin tai laatikkoon, kun sitä ei käytetä. Varmista, että laudan ympärille jää riittävästi tilaa, kun se vedetään ulos.

Suunnittele kodinhoitohuoneeseen siivouskaappi, josta löytyy paikka kaikille välineille. Jos kodissasi on monta kerrosta, hanki jokaiseen kerrokseen omat siivousvälineet. Siivous käy näppärämmin, kun et joudu kantamaan tarvikkeita kerroksesta toiseen.


Lattiat

Lattian puhdistaminen on helppoa, kun sen pinta kestää vettä ja kemikaaleja. Siksi paras valinta keittiöön, pesutiloihin ja eteiseen on kivi- tai kaakelilattia. Mitä isokokoisempia kaakelit ovat, sitä helpommin niiden puhdistus sujuu. Hyvä vaihtoehto on myös kosteudenkestävä muovimatto tai mikrosementtipinnoite.

Valitse lattian ja kaakelisaumauksen värit järkevästi: tahrat erottuvat helpoiten valkoisilta tai hyvin vaaleilta pinnoilta.

Kylpyhuoneeseen ei kuitenkaan kannata valita liian tummaa lattiaa, jos alueen vedessä on kalkkia. Vaaleat kalkkeumat näkyvät tummalla pinnalla ikävästi.

Valaistus

Siivoaminen sujuu hyvin riittävän kirkkaassa valossa. Kotiin kannattaa hankkia himmennettävät valaisimet, joilla voit säätää valaistuksen joka tilanteeseen sopivaksi.

Älä sijoita valaisimia liian lähelle kulkuväyliä, niin et joudu väistelemään niitä liikkuessa tai siivotessa. Valaise myös komerot, niin näet helposti, missä mikäkin esine on.

Sähkö

Sähkölaitteiden sijoittelua kannattaa pohtia jo remonttivaiheessa. Television ja tietokoneiden johdot voi koteloida tai kätkeä jalkalistoihin, jolloin ne eivät ole siivotessa tiellä. Mieti, mihin pistorasiat kannattaa sijoittaa, jotta imurointi sujuisi joka huoneessa helposti.

Asiantuntijat: sisustusarkkitehti Pirkko Kaartinen, tutkija Tarja Marjomaa, Työtehoseura.

 


Näin puhdistat kodin isot ja pienet koneet

Pyykinpesukone

Vinkki 1. Pese tyhjällä koneella 90 asteen pesuohjelma pari kertaa vuodessa. Lisätehoa saat apteekin sitruunahapolla. Laita sitä 100 grammaa pesuainelokeroon ja pese tyhjällä koneella 90 asteen ohjelma ilman esipesua.

Vinkki 2. Pese koneen sisäosat ruokasoodalla ja vedellä. Laita pesuainelokeroon ruokasoodaa ja anna koneen käydä tyhjänä lyhyimmän ohjelman ajan.

Astianpesukone

Vinkki 1. Poista kalkkisaostumat sitruunahapon avulla. Laita 20–30 grammaa sitruunahappoa pesuainelokeroon ja pese 60–65 asteen pesuohjelmalla.

Kytke kone pois päältä ennen kuivausvaihetta. Pyöritä ohjelman jälkeen toinen pesu tyhjällä koneella pesuaineen kanssa.

Vinkki 2. Raikasta astianpesukone ripottelemalla koneenpohjalle pieni määrä ruokasoodaa. Käynnistä kone tyhjänä.


Jääkaappi ja pakastin

Vinkki 1. Ripottele kuivaa ruokasoodaa kostealle kankaalle ja puhdista sillä jääkaappi ja pakastin. Huuhtele vedellä.

Vinkki 2. Pidä avointa ruoka­soodapakkausta jääkaapin taka­osassa, niin ikävät hajut poistuvat. Toimii myös pakastimessa.

Vinkki 3. Ripottele vihanneslaatikon pohjalle ruokasoodaa ja peitä se talouspaperilla. Uusi käsittely joka toinen kuukausi.


Kahvinkeitin

Vinkki 1. Pese kannu ja suppilosuodatin käytön jälkeen tiski­aineella ja kuumalla vedellä. Pese välillä myös vesisäiliö: irrota keitin sähköverkosta ja pese säiliö astianpesuaineella.

Vinkki 2. Puhdista kalkkisaostumat keittimestä laimennetun väkiviinaetikan avulla. Annostele liuokseen saman verran etikkaa ja vettä. Kaada liuos keittimen vesisäiliöön ja kytke virta päälle.

Kun puolet säiliön vedestä on valunut kannuun, kytke virta pois ja anna liuoksen vaikuttaa noin 5–10 minuuttia. Kytke virta uudelleen päälle. Keitä lopuksi 2–4 kannullista puhdasta vettä ja huuhtele kannu hyvin.

Silitysrauta

Vinkki 1. Tarkista käyttöohjeesta, voiko höyryraudasta puhdistaa kalkkisaostumia vedellä ja etikalla (molempia yksi osa). Höyryraudassa voi olla myös automaattinen kalkinpoisto- tai esto-ominaisuus.

Vinkki 2. Varovaisin tapa puhdistaa kylmän silitysraudan pohja on hangata sitä tiskiaineliuokseen kostutetulla liinalla.

Lähde: Martat, Paul Andrea: Ruokasoodan ihmeet -kirja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

  3. 3

   Tanskan poliisi: Merestä löydetty naisen ruumis on dna:n perusteella tunnistettu kadonneeksi toimittaja Kim Walliksi

  4. 4

   Mira, 21 sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Trump: ”Muuri rakennetaan, vaikka meidän pitäisi ajaa hallitus alas”

  7. 7

   Hannibalin sotanorsut ylittivät Alpit – tarina kuulostaa uskomattomalta, mutta se on totta

  8. 8

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  9. 9

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  10. 10

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  10. 10

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tanskan poliisi: Merestä löydetty naisen ruumis on dna:n perusteella tunnistettu kadonneeksi toimittaja Kim Walliksi
  3. Volgalla sijaitsevasta pienestä museosaaresta halutaan Venäjän dokumentti-Cannes – ”Parhaat festivaalit järjestetään syrjäisissä pikku paikoissa”
  4. Mira, 21 sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”
  5. Merja Kimpimäki ehti toimia vahtimestarina samassa koulussa 27 vuotta, kun Vantaa päätti heittää hänet muualle – sitten tapahtui yllättävä käänne
  6. HS selvitti: Kannatuksen lasku horjuttaa keskustan Juha Sipilän ja Sdp:n Antti Rinteen asemaa – ”Se vaihe on jo ohi, kun kaikki mitä Sipilä sanoi oli vain loistavaa, briljanttia ja raikasta”
  7. Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä
  8. ”Anna hali, nosta syliin” – HJK:n iltapäiväkerhot tuovat turvaa lapsille ja työllistävät lukuisia valmentajia
  9. PK-35 otti avausvoiton jalkapallon Mestareiden liigan karsinnassa – lohkovaihe häämöttää kahden ottelun päässä
  10. Hannibalin sotanorsut ylittivät Alpit – tarina kuulostaa uskomattomalta, mutta se on totta
  11. Tunti sitten
  12. Professori Turun puukotuksista: Terroristinen motiivi voi olla vaikea näyttää toteen – nämä asiat saattavat olla ratkaisevia
  13. Näytä lisää