Näin tingit kiinteistönvälittäjän palkkiosta – mitä lähempänä asunto on Helsingin keskustaa, sitä varmemmin säästät

Kiinteistönvälityspalkkiot ovat laskeneet viime vuosina. Eri yritysten hinnoissa on kuitenkin yhä suuria eroja: vanhan helsinkiläisen kaksion välityspalkkio voi yhtä hyvin olla alle 4 000 tai yli 12 000 euroa.

Espoon Nuottaniemessä on myynnissä iso erillistalo. Kiinteistönvälittäjä René Messia de Prado kuljettaa vieraat ulko-ovelta portaita pitkin toiseen kerrokseen, jonka suurista ikkunoista aukeaa merimaisema.

Asunto on tyhjä, mutta kiinteistönvälitysliike Remaxin tilaama suunnittelija on hieman stailannut sitä eli ehostanut myyntikuntoon. Asuntoon on tuotu joitakin mattoja ja huonekaluja sekä keittiöön pari pulloa samppanjaa.

”Tällaisen kohteen myyminen voi viedä parikin vuotta”, kertoo Messia de Prado. Asunnossa on lähes 300 neliötä ja myyntihinta on 1 347 000 euroa eli vajaat 5 000 euroa neliöltä.

Pitkä myyntiaika vaikuttaa kiinteistönvälittäjän saamaan välityspalkkioon, koska kalliin kohteen eteen välittäjä joutuu tekemään yleensä paljon töitä.

Messia de Prado ei kerro, minkälaisen välityspalkkion hän on Espoossa neuvotellut itselleen. Hän sanoo kuitenkin, ettei ole halpa välittäjä.

Välityspalkkioissa on isoja eroja. Tämä selvisi, kun HS keräsi tietoja siitä, kuinka paljon lukijat ovat maksaneet välityspalkkioita vuonna 2016.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Välityspalkkio arvioidaan jo lähtökohtaisestikin myytävän kohteen mukaan. HS:n aineiston perusteella ainakin Helsingissä pienistä asunnoista maksetaan myös suhteellisesti kaikkein pienimpiä palkkiota.

Tässä nopeat vinkit: Näin valitset välittäjän ja tingit palkkiosta

Välityspalkkion suuruuteen vaikuttavat myös asiakkaan neuvottelutaidot. Vaikka kiinteistönvälittäjää ei kannata valita pelkän hinnan perusteella, välittäjät kannattaa kilpailuttaa.

1. Kutsu muutama välittäjä arvioimaan asuntoasi ja tekemään tarjous välityspalkkiosta.

2. Jos olet tekemässä ketjukauppoja eli sekä myymässä että ostamassa, saat alennusta listahinnasta lähes varmasti.

3. Myös pankkiasiakkuus voi tuoda etuja.

4. Kysy, millaisia kauppoja välittäjä on tehnyt alueella ja kuinka paljon.

5. Kysy myös, millaista ostajaa välittäjä pitää todennäköisimpänä ja millä keinoin ostaja löytyy.

6. Vertaa palvelujen sisältöjä eli hinta-laatusuhdetta.

7. Jos välittäjä on laillistettu kiinteistönvälittäjä ja tuntuu muutenkin ammattitaitoiselta ja asiakaspalveluhenkiseltä, ehdota hänelle hinnasta tinkimistä. Voit käyttää apuna tässä jutussa olevia kiinteistönvälityksen hintatietoja.

Välityspalkkiojuttu jatkuu

Pääkaupunkiseudulla välityspalkkioiden tasoon vaikuttaakin eniten kilpailu, sillä kauppoja tehdään paljon vähemmän kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

Vuokraturvan ja Myyntiturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola arvioi, että kilpailu on erityisen kovaa isoissa kaupungeissa.

”Mutta välityspalkkiot ovat laskeneet viime vuosina koko Suomessa ja luulen, että ne laskevat edelleen. Kilpailu kiristyy, ja tulee lisää hinnoittelumalleja”, hän sanoo.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Vuokraturvaan kuuluva kiinteistönvälitysketju Myyntiturva alkoi viisi vuotta sitten välittää asuntoja kiinteillä välityspalkkioilla.

Malli ei ole levinnyt. Isot kiinteistönvälitysketjut hinnoittelevat palkkionsa edelleen prosenttiperusteisesti.

Mutta prosenteissa on isoja eroja. HS:n tekemän vertailun mukaan korkein palkkioprosentti on Helsingin OP-Kiinteistökeskuksella, joka ilmoittaa välityspalkkiokseen 4,96 prosenttia asunnon velattomasta myyntihinnasta.

Vertailun pienin prosentti on Huoneistokeskuksella, 2,48. Vertailun halvin on kuitenkin Myyntiturva.

HS laski välityspalkkion kuvitteelliselle helsinkiläiskaksiolle, jonka myyntihinta on 250 000 euroa. Koska Myyntiturvan palkkio kaksiolle on 3 720 euroa, esimerkkiasunnon välityspalkkioksi tulee 1,5 prosenttia myyntihinnasta.

Alla vertaillaan seitsemän ison välitysliikkeen hintoja. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Miten on mahdollista, että Myyntiturvan palkkiot ovat näin paljon alempia kuin muilla? Mitä veroja te kierrätte, Timo Metsola?

Metsola kiistää, että heidän palkkioissaan olisi jotain epäilyttävää. ”Tiedämme omat kulumme. Niiden päälle tulee 25 prosentin kate. Se on mielestäni terve yhtälö”, Metsola vastaa.

Miksi sitten OPKK:n palkkioprosentti on melkein viisi, OP:n myyntijohtaja Sirpa Lehmus?

Lehmus luettelee syitä: henkilökunnan ammattitaito, osaamisen ylläpitäminen ja kehittäminen, työhyvinvointi sekä uusien teknologisten palveluiden kehittäminen kuluttajille.

”Meidän välittäjämme antavat myyntihintoja ja -aikoja, jotka myös toteutuvat. Meillä on ostajapotentiaalia valmiiksi sekä riittävät resurssit hoitaa myyntiä”, hän jatkaa.

Lehmuksen mukaan kova kilpailu on johtanut siihen, että monet kiinteistönvälittäjät yrittävät erottua hinnalla.

”Mutta jos välittäjä ei saakaan kotia myydyksi, niin mitä väliä sillä alhaisella välityspalkkiollakaan on?” hän kysyy.

Lehmuksen mukaan alhaisella palkkiolla ei voi saada kattavaa palvelua. Hänen mielestään asiakkaan kannattaa mieluummin myydä asuntonsa itse.

 

Miten kaksion välityspalkkio voi olla 4 000 tai 12 000 euroa?

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen ei ylläty siitä, että Kiinteistömaailma on HS:n vertailun toiseksi kallein. Heikkisen mukaan Kiinteistömaailman tavoitteena ei olekaan olla halvin välittäjä.

”Kiinteistömaailman korkeisiin palkkioihin vaikuttaa kaikki se työ, jota välittäjä tekee ostajan löytämiseksi.”

Kuluttajan voi silti olla vaikea ymmärtää, että yksi välittäjä myy kaksion hintaan 12 000 euroa ja toinen alle 4 000 euron. Eikö palvelu ole sama?

”Mehän emme tiedä, miten kannattava Myyntiturva on yrityksenä. Niiden bisneksen ydin on ehkä muualla”, Heikkinen sanoo.

Tuollaisella palkkiotasolla toiminnan täytyy olla todella kustannustehokasta, Heikkinen arvelee. ”Mutta jos he ovat tehokkaita, miksi heillä ei ole enempää kohteita myynnissä?”

 

Pääkaupunkiseudulla ei makseta listahintoja.

HS:n lukijoilta keräämien tietojen perusteella välityspalkkioiden todellinen taso on ainakin pääkaupunkiseudulla kaukana virallisista listahinnoista.

HS ei kysynyt, mitä välitysliikettä he käyttivät.

Muun muassa Remax ilmoitti kysyttäessä, että esimerkkinä käytetyn helsinkiläiskaksion toteutunut välityspalkkio on noin 5 000 euroa eli tasan 2 prosenttia, vaikka listahinta oli 2,9 prosenttia.

Myös Kiinteistömaailman Erkki Heikkisen mukaan lukijoiden välityspalkkiot kuulostavat uskottavilta. ”Toteutuneet välityspalkkiomme ovat liikesalaisuus, mutta voin sanoa, että ne ovat lähempänä kahta kuin neljää prosenttia. Kilpailu pitää siitä huolen”, hän sanoo.

Kiinteistönvälitysalaa valvova Aluehallintovirasto ei näe asiassa ongelmaa. Laki edellyttää vain sitä, että välitysliikkeet julkaisevat palveluhinnastonsa nettisivuillaan.

Timo Metsolan mielestä on ongelma, jos todelliset välityspalkkiot ovat kaukana virallisista hinnoista, koska se vaikeuttaa kiinteistönvälitysliikkeiden välityspalkkioiden vertaamista. Hän ei usko, että kukaan maksaa välitysliikkeiden virallisia prosenttipalkkioita.


Nuottaniemessä erillistalo on ollut myynnissä syksystä saakka, ja René Messia de Prado on lähtenyt esittelemään asuntoa aina, kun joku on pyytänyt.

”Tällaisissa kohteissa järjestetään vain yksityisnäyttöjä. Se on asiakaspalvelua”, hän sanoo.

Perinteiset sunnuntainäytöt olisivat kiinteistönvälittäjälle helpompia, mutta ne vetävät usein myös ihmisiä, jotka eivät ole tosimielellä liikkeellä. Joskus käy jopa niin, ettei näytölle tule yhtään ketään.

”Yksityisnäytöt tarkoittavat sitä, että minä joudun juoksemaan enemmän. Mutta koska sinne tulee ihmisiä, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita asunnosta, se on yleisiä näyttöjä nopeampi tapa myydä asunto”, Messia de Prado sanoo.

Niin kävi myös Nuottaniemessä. Messia de Prado löysi talolle uuden omistajan lopulta vain muutamassa kuukaudessa.

Hän kiistää, että kiinteistönvälittäjä tekisi millään kohteella nopeaa tiliä.

”Jos asunto myydään nopeasti, sehän kertoo siitä, että asiakas on palkannut ammattilaisen, joka on antanut oikean hinnan ja tehnyt hyvän myynti-ilmoituksen”, Messia de Prado sanoo.

”Välittäjä on siis hoitanut kaiken niin valmiiksi, että myös kaupat voidaan tehdä nopeasti.”

 


Mitä helpompi myytävä asunto on, sitä pienempi palkkioprosentti

Kalleimmat kiinteistönvälitys­liikkeet ilmoittavat listahinnakseen yli 4 prosenttia asunnon velattomasta myyntihinnasta. Todellisuudessa listahintoja ei juuri makseta – ainakaan pääkaupunkiseudulla, jossa kilpailu on kovinta.

Välityspalkkion suuruuteen vaikuttaa eniten se, kuinka helppo asunto on myydä.

”Eniten neuvotteluvaraa on asiakkailla, joilla on pieni asunto Helsingin kantakaupungissa”, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Pienet asunnot menevät niin hyvin kaupaksi, etteivät ne aina ehdi edes ensinäyttöön. Välittäjät joutuvat näkemään niiden myynnin eteen vähän vaivaa.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkien yksiöiden välityspalkkiot olisivat 2 prosentin tasolla. OP:n myyntijohtaja Sirpa Lehmus muistuttaa, että sijainnin lisäksi asunnon ja taloyhtiön kunto vaikuttavat merkittävästi siihen, miten nopeasti asunto myydään.

Välityspalkkiot alkavat nousta, kun mennään kauemmaksi keskustasta ja varsinkin pois pääkaupunkiseudulta.

HS:n lukijoiltaan keräämien tietojen valossa muualla Suomessa maksetaan suhteessa kovempia palkkioita kuin pääkaupunkiseudulla.

Monin paikoin Suomea listahinta on ainoa hinta. On myös aivan tavallista, että myyjän pitää maksaa kiinteistönvälittäjälle, jotta tämä edes tulee antamaan hinta-arviota.

Euroissa mitattuna palkkiot ovat tietysti suurimpia pääkaupunkiseudulla, jossa myös asunnot ovat huomattavasti kalliimpia.

Välityspalkkion suuruuteen vaikuttavat myös muut asiat kuin myytävä kohde.

Pankkisidonnaiset kiinteistönvälittäjät katsovat kokonaisasiakkuutta eli esimerkiksi OPKK antaa alennusta OP:n omille asiakkaille.

Hinnoittelussa otetaan huomioon myös se, mitä muita palveluita asiakas tarvitsee.

”Voimme auttaa myös uuden kodin löytämisessä”, Sirpa Lehmus sanoo.

Välityspalkkiosta kannattaa neuvotella etenkin ketjukaupoissa eli jos kiinteistönvälittäjän kautta olisi löydettävissä myös uusi asunto.

 


Joissakin tilanteissa myös välityspalkkion mallista neuvotellaan. Palkkion ei tarvitse olla vain joko prosenttiperusteinen tai kiinteä, vaan se voi olla yhdistelmä molempia tai tulokseen sidottu malli.

Palkkio voi olla kiinteä esimerkiksi tiettyyn myyntihintaan asti. Jos asunnosta saadaankin parempi hinta, välittäjä saa bonuksen, joka määräytyy toteutuneen hinnan mukaan.

Koska käytännössä jokainen kohde neuvotellaan tapauskohtaisesti, asiakkaat eivät kovin hyvin voi vertailla palkkioita. Kerran myytyä asuntoa kun ei voi antaa toiselle välittäjälle myytäväksi uudestaan.

Siksi kiinteistönvälittäjä kannattaa alunperinkin valita huolella.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen suosittaa aina selvittämään, onko välittäjä alueen asiantuntija. Minkälaisia kauppoja välittäjä on alueella tehnyt ja kuinka paljon?

”Kannattaa myös kysyä, minkälaista ostajaa hän pitää todennäköisimpänä ja millä toimenpiteillä ostaja löytyy. Näin myös markkinointi osataan kohdentaa oikein”, Heikkinen neuvoo.

OIKAISU 27.1.2017. Lain mukaan kiinteistönvälittäjä ei voi tehdä toimeksiantosopimusta, jossa sopii saavansa bonusta tietyn myyntihinnan ylittävästä kauppahinnasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Trump vaati YK:ssa koko maailmaa yhdistämään voimansa Pohjois-Korean eristämiseksi – HSTV:n suora lähetys yleiskokouksesta käynnissä

  6. 6

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  7. 7

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  10. 10

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Nainen kuoli synnytyksessä Helsingin Kätilöopistolla – kätilöt olivat syyttömiä, katsoi hovioikeus

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  10. 10

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  4. 4

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  8. 8

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää