Koti

Asp-talletustilien suosio ei horju – jos ostit asp-lainalla asunnon, vastaa HS:n kyselyyn

Asp-talletustilejä avattiin viime vuonna 34 000. Korkotukilaina luotiin 1980-luvun alussa helpottamaan nuorten ensiasunnon ostamista.

Korkotuettuja asp-talletustilien suosio on pysynyt melko tasaisena viime vuosina, vaikka pieniä vuosivaihteluja tilien avaamisessa näkyy.

”Valtiokonttorin mukaan viime vuonna avattiin 34 003 uutta asp-tiliä. Vuonna 2015 tilejä avattiin 35 694, kun luku vuonna 2014 oli 33 329”, kertoo rahoitusneuvoja Anitta Kabanow Valtiokonttorista.

Nordea-pankissa on huomattu, että lainamuodon suosio on hienoisessa nousussa.

”Meillä avataan noin tuhat asp-tiliä kuukaudessa. Asp-lainoja myönnetään noin kolmesataa kuukaudessa. Asp-säästäminen ja tilien avaaminen noudattavat yleistä talouskehitystä. Kun luottamus hyvään talouskehitykseen kasvaa, tilejä avataan enemmän”, kertoo Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller.

Asp-korkotukilaki luotiin 1980-luvun alussa helpottamaan nuorten ensiasuntosäästäjien mahdollisuutta ostaa asunto. Laki astui voimaan 1982.

Vuosien aikana lakia on jonkin verran muutettu. Esimerkiksi ikärajoja on tarkastettu. Nykyään asp-tilin voi avata jo 15-vuotias nuori. Yläikäraja on 39 vuotta.

Lainaehtojen mukaan säästäjän pitää tehdä talletuksia vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä 150–3000 euroa. Pankki maksaa talletuksille prosentin koron. Kun tallettaja on saavuttanut säästötavoitteensa ja ostanut asunnon, pankki maksaa lisäkoron, jonka suuruus vaihtelee kahdesta prosentista neljään prosenttiin.

”Kannattaa katsoa, minkä suuruista lisäkorkoa oma pankki tarjoaa, koska pankkien välillä on eroja”, Tom Miller sanoo.

Säästöaika voi venyä niin pitkäksi kuin säästäjä haluaa, mutta lisäkorkoa maksetaan vain viideltä ensimmäiseltä vuodelta.

Korkotukilainojen enimmäismäärät vaihtelevat kuntaryhmittäin. Helsingissä lainan enimmäismäärä on 180 000 euroa. Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa se on 145 000 ja muualla 115 000 euroa.

Helsingissä tällaisella summalla voi saada pienen yksiön Kalliosta. Lähiöistä saa isomman asunnon.

”Voi aina miettiä, onko keskustassa asuminen välttämätöntä. Eiväthän kaikki oppilaitoksetkaan ole siellä”, Miller sanoo.

Hänen mukaansa suurin osa ensiasunnoista ostetaan tavallisilla asuntolainoilla. Jos asuntoon on ensimmäismäärä asp-lainaa, sen lisäksi voi ottaa lisälainaa.

HS tekee Koti-liitteeseen juttua asp-lainalla asunnon hankkineista ihmisistä. Vastaa kyselyyn ja jätä yhteystietosi, jos sinua voi haastatella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntolaina
 • Koti
 • Asunnot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  6. 6

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  7. 7

   Missä on Saksan pakolaisdebatti?

  8. 8

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  9. 9

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  10. 10

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää