Koti

Näin luet taloyhtiön tilinpäätöstä – HS neuvoo, miten raha-asioista saa tolkkua

Kartatko yhtiökokousta, koska asiat ovat niin vaikeita? HS neuvoo, miten raha-asioista saa tolkkua. Lue tilinpäätös ja toimintakertomus huolellisesti läpi ennen kokousta.

Tässä oppaassa kerrotaan, miten talo­yhtiön tilinpäätöstä luetaan. Neuvoja antavat Kiinteistöliiton talous- ja vero­asiantuntija Juho Järvinen sekä Ovenia Isännöinnin yksikön päällikkö Anssi Aittasalmi.

Mikä on asunto-osake­yhtiön tilinpäätös ja mitä siinä kerrotaan?

Tilinpäätös kertoo taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta. Ensinnäkin se kertoo siitä, mikä taloyhtiön taloudellinen tilanne on sinä päivänä, kun tilinpäätös valmistuu sekä siitä, miten yh­tiön talous on kehittynyt edellisen vuoden aikana.

Osakkaan kannalta tärkein tieto on se, miten taloyhtiö on käyttänyt osakkailta kerättyjä vastikkeita.


”Taloyhtiön tulot ovat yleensä yksinkertaiset. Ne kertyvät vastikkeista sekä mahdollisista käyttömaksuista ja vuokrista. Sitä vastoin se, mihin rahat menevät, on osakkaan kannalta paljon kiinnostavampaa”, Anssi Aittasalmi sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Osakkaan pitäisi tarkistaa tilinpäätöksestä, onko kerättyjä rahoja käytetty tarkoituksenmukaisesti ja niin kuin on sovittu.

Miksi osakkaan pitäisi olla kiinnostunut talo­yhtiön tilinpäätöksestä?

Tilinpäätöksestä kannattaa olla kiinnostunut, koska talo­yhtiön rahat ovat käytännössä osakkaiden rahoja. Kyse on siis siitä, että osakas huolehtii omasta taloudestaan.

Kuka vastaa tilin­päätöksestä?

Taloyhtiön hallitus on vastuussa yhtiön taloudenpidosta, mutta käytännössä isännöitsijä tekee tilinpäätöksen. Yhtiökokouksessa isännöitsijä usein myös esittelee sen, joskus hallituksen puheenjohtaja.

Voiko yhtiökokouksessa kysyä tilinpäätöksestä?

Yhtiökokouksessa voi ja pitääkin kysyä tilinpäätöksestä. Anssi Aittasalmi kannustaa rohkeasti esittämään kysymyksiä ja muistuttaa, että joku muukin saattaa miettiä samaa.

”Asioista voi kysyä myös ennen yhtiökokousta. On jopa taloyhtiöitä, jotka järjestävät erillisen infotilaisuuden ennen yhtiökokousta, jotta itse yhtiökokouksessa kaikki menee jouhevasti”, Aittasalmi kertoo.


Miten taloyhtiön kustannukset ovat kehittyneet?

Taloyhtiöiden kustannukset nousivat viime vuonna maltillisesti.

Koska lämmitys vaikuttaa hoitovastikkeisiin eniten, sillä on paljon merkitystä, minkälainen talvi on ollut.

Kiinteistöliitto arvioi, että valtakunnallisesti taloyhtiöiden kustannukset nousevat tänä vuonna 1–4 prosenttia, mutta kuntakohtaiset erot ovat suuret.

Joissakin kunnissa kallistuu lämmitys, jossain toisaalla nostetaan kiinteistöveroa, jonka alarajaa valtio nosti tälle vuodelle.

Kannattaako yhtiö­kokoukseen osallistua?

Yhtiökokoukseen kannattaa ehdottomasti osallistua.

Jos et saa kaikkiin kysymyksiisi vastausta siellä, pyydä isännöitsijää toimittamaan vastaus myöhemmin.

Yhtiökokous valitsee myös taloyhtiön hallituksen, mikä on merkittävä asia.

”Ja ilman muuta siellä voi asettua itsekin ehdolle. Motivoituneet ihmiset ovat taloyhtiön etu”, Anssi Aittasalmi sanoo.

Tilinpäätös

Taloyhtiön tilinpäätös sisältää käytännössä toimintakertomuksen, tuloslaskelman, taseen sekä liitetiedot.

Toimintakertomus

Taloyhtiön toiminta­kertomuksessa on yhtiön perustiedot, kuten hallituksen kokoonpano ja osakesiirrot. Lisäksi siinä kerrotaan edellisen tilikauden tapahtumista ja arvioidaan tulevaa kehitystä.


”Toiminta­kertomus on tärkeä tiedon lähde. Siinä avataan sanallisesti tilin­päätöksen numeroita, joita voi olla vaikea lukea”, Juho Järvinen sanoo.

Toimintakertomuksesta käy ilmi muun muassa, miten vastikkeita on kerätty ja käytetty sekä sen, onko niitä kerätty riittävästi tai liian vähän. Lisäksi siitä selviää taloyhtiön ottamat lainat ja muut sitoumukset.

Toimintakertomuksessa kerrotaan, mitä korjauksia talossa on tehty ja miten paljon niihin on käytetty rahaa sekä muut tärkeä tapahtumat, esimerkiksi tulossa olevat korjaushankkeet.

Tärkeä osa toimintakertomusta on talousvertailu, jossa on tiedot edellisessä yhtiökokouksessa hyväksytyn talousarvion toteutumisesta ja olennaisista poikkeamista. Varsinkin energian ja vedenkulutuksen seuraaminen on tärkeää. Jos niissä on tapahtunut nousua edellisvuodesta, sille on yleensä olemassa syy.

Taloyhtiöissä voi tulla myös yllättäviä korjaustarpeita, jotka on hoidettava siitä riippumatta, ovatko ne budjetoituja tai eivät.

Anssi Aittasalmi muistuttaa, että pitää kiinnittää huomiota, jos budjetti on alittunut.

”Se voi kertoa siitä, että hallitus on jättänyt jotain tekemättä”, hän sanoo.

”Jos käy ilmi, että lämmityksessä on saatu säästettyä, se on tietysti hyvä juttu. Mutta ei ole hyvä asia, jos budjetti alittuu paljon.”


Tuloslaskelma

Tuloslaskelma näyttää talo­yhtiön tuloksen eli sen, onko tullut voitto vai tappiota. Juho Järvinen muistuttaa, että laskelma tehdään lähinnä verottajalle.

”Pelkästään tuloslaskelmaa katsomalla ei voi tietää, miten taloa on hoidettu. Taloyhtiön tavoitteena kun ei ole tehdä voittoa”, Järvinen sanoo.

Tuloslaskelmasta löytyvät hoitokulut eriteltynä sekä vertailu edelliseen tilikauteen. Jos toteutuneet kulut eroavat budjetoidusta, siitä pitää olla lisää tietoa toimintakertomuksessa.


 

Tällaisia vastikkeita osakkaalle voi tulla maksettavaksi

1. Hoitovastike

Maksu, joka kattaa taloyhtiön ylläpidon ja hoidon.

2. Korjausvastike

Taloyhtiö voi kerätä etukäteen rahaa isoon remonttiin.

3. Rahoitusvastike

Asunnon osuus taloyhtiön yhteisestä velasta. Ei peritä, jos taloyhtiö on velaton tai jos asunnon osakkeenomistaja maksaa oman osuutensa esimerkiksi isoa korjausta varten otetusta lainasta kerralla pois.

4. Erillisvastikkeet

Esimerkiksi vesimaksu, laajakaista ja hissistä perittävä vastike.

5. Käyttökorvaukset

Esimerkiksi autopaikka, saunavuoro ja pesutupa.

 


Mikä on sopiva hoitovastike?

Vastikkeen suuruuteen vaikuttavat muun muassa talon ikä, sijainti ja talotekniikka.

 Oman talon vastiketta ei kannata verrata naapuritalon vastikkeeseen. Joissakin taloissa vastikkeeseen sisältyvät vesimaksut ja jossain niillä saatetaan kattaa korjauksiakin, vaikka ei pitäisi.

 Hyvin halpa vastike herättää epäilyjä siitä, että taloa ylläpidetään huonosti – tai sitten talossa siirretään velanottoa ja korjauksia.

 Olennaista on aina tutkia, mitä vastikkeella saa. Siksi taloyhtiössä pitää ensin katsoa kaikki menot ja sitten kerätä tulot – eikä toisinpäin.

 Taloyhtiön tilinpäätös näyttää kerätyt vastikkeet ja niiden käytön.

Miten kannattaisi varautua yllättäviin menoihin?

Taloyhtiöt keräävät vastiketta tasaisesti joka kuukausi.

 Taloyhtiöllä olisi hyvä olla säästöinä kahden tai kolmen kuukauden vastikeylijäämä yllättävien menojen varalta. Yhtiö ei maksa tasisin väliajoin kaikkia laskuja, kuten kiinteistöveroa tai lainanlyhennyksiä. Esimerkiksi lämmityskulut tulevat maksettavaksi talvella – samoin kuin ylimääräiset lumenpudotukset katolta ja lumen poisvienti.

 Jos vastike on liian pieni, rahat eivät riitä.

 Jos puskuria ei ole eikä laskuja pysytä maksamaan ajallaan, taloyhtiölle tulee viivästyskorkoa ja muita kuluja.

 Taloyhtiöissä on useimmiten lupa kerätä yhden tai kahden kuukauden ylimääräinen vastike. Kirjaus ei kuitenkaan ole sitä varten, että ylimääräinen vastike kerättäisiin joka vuosi automaattisesti. Se on budjetin ulkopuolisia menoja varten.

 Rahaa ei pidä myöskään kerätä varmuuden vuoksi liikaa. Kun osakas myy asuntonsa, hänen maksamansa vastikkeet jäävät talo­yhtiöön.

 Hoito- ja rahoitusvastikkeet on syytä pitää erillään, koska kaikki osakkaat maksavat hoitovastiketta mutta eivät rahoitusvastiketta. Siksi rahoitusvastikkeiden alijäämää ei saa paikata hoitovastikkeella – eikä päinvastoin.

Asiantuntijana Ovenia Isännöinnin ­yksikön päällikkö Anssi Aittasalmi

Fakta

Tilinpäätös on pakollinen


 Kaikki taloyhtiöt ovat kirjanpitovelvollisia ja niiden pitää laatia tilinpäätös.

 Asunto-osakeyhtiölaki määrää lisäksi tekemään toimintakertomuksen.

 Tilinpäätös on laadittava neljän kuukauden kuluessa ja yhtiökokous järjestettävä kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun tilikausi on päättynyt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Yhtiökokous
 • Taloyhtiö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  5. 5

   Hutiloiva lakimies saa jatkaa työssään, vaikka virheet olisi huomattu – lupalakimiesten valvonta ontuu pahasti

  6. 6

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  7. 7

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  8. 8

   15-vuotias pidätetty Lontoon happoiskusta epäiltynä – ainakin kuuden kerrotaan loukkaantuneen

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  10. 10

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää