Valikko

Keräilyä rakastava Jaana Seuranen neuvoo, miten kirppislöydöillä sisustetaan niin, ettei koti muutu romuvarastoksi

Jaana Seurasen koti 50-luvun rivitalossa pursuaa väriä ja kirppislöytöjä. Nostalgikon sisustuksessa on paljon vanhaa tavaraa, jonka tehtävä on vain ilahduttaa.

Viime syksynä vesi lorisi Jaana Seurasen, 41, olohuoneeseen. Kylpyhuoneremontti meni pahasti pieleen.

Vesivahinko kääntyi kuitenkin voitoksi, kun asunnon alakerran koko lattia piti vaihtaa. Seuranen pääsi eroon kellastuneesta parketista ja sai tilalle haaveilemansa valkoisen lautalattian.

”Nyt kun lattia on vaalea, pystyn käyttämään vielä enemmän voimakkaita värejä”, hän sanoo.

Väriä Riihimäen Juppalassa asuvan Seurasen talosta ei puutu. Koti tulvii värikästä silmäkarkkia – on näyttäviä tapetteja, kirjavia tyynyjä ja iso turkoosi lipasto. Oranssissa seinähyllyssä nököttää vanhoja leluja. Kodista tulee mieleen entisajan suloinen lelukauppa.

Seuranen on asunut vuonna 1953 valmistuneessa rivitalossa vuodesta 2009.

”Unelmani oli vieläkin vanhempi asunto. Asuimme ennen mansardikattoisessa 20-luvun talossa. Talossa oli oma tunnelmansa ja korkeat huoneet. Niin vanhoja taloja Riihimäellä on kuitenkin rajallisesti.”


Seuranen remontoi rivitaloa pikku hiljaa – maalasi ja tapetoi seiniä ja kunnosti keittiötä.

Yläkerta oli kylmä ullakko. Nyt siellä on Seurasen ja tämän 15-vuotiaan pojan makuu­huoneet. Isompi makuuhuone toimii myös askartelu- ja tv-huoneena.

Aikuinen tytär asuu jo omillaan. Virallisesti koti on 43 ne­liön yksiö, todellisuudessa ne­liöitä on tuplasti.

Seuranen kaataa kahvia perkolaattorikeittimestä. Nostal­gikon kotona nykyaikaiset laitteet pidetään piilossa. Tietokone piileskelee 50-luvun astiakaapissa. Näyttö on yläkaapissa, tulostin alakaapissa.

Kun Seuranen alkaa kirjoittaa Hattaralandia-blogiinsa, hän nostaa näppäimistön leivonta-alustalle.Sisustustyylissä sekoittuvat eri vuosikymmenien huonekalut ja esineet. Tärkeintä on, että tavarat ovat värikkäitä, iloisia, arkisia ja puhuttelevia. Suuria summia Seuranen ei kotiinsa käytä.

”Pyrin sisustamaan edullisesti halvoilla kirppislöydöillä.”

Esimerkiksi monien himoitsemista Aarikan vanhoista raidallisista peltipurkeista hän ei maksa kahdeksaa euroa enempää. Niistä pyydetään usein jopa 15–20 euroa.

Koulujen opetustauluja näkee nettikaupoissa jopa kymmenien eurojen hintaan. Seuraselle 30 euroa on yläraja.

Kirppiksillä shoppailu vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, etenkin jos etsii samoja tavaroita kuin muut.

Joskus käy tuuri. Flamingo-aiheinen opetustaulu maksoi pihakirppiksellä kolme euroa.

”Olen ostanut itselleni jo aikaa sitten tavaroita joita nyt keräillään paljon”, Seuranen sanoo.

Hän on haalinut kirpputoreilta jo vuosia esimerkiksi tanskalaisen Iran värikkäitä peltisiä tarjottimia ja leipälaatikoita. Enää niitä ei oikein löydä.


Seuranen metsästää jatkuvasti myös Tampellan kankaita ja Finelin emalia.

Japanilaisen Marie Kondon luoma sisustuksen megatrendi konmari korostaa minimalismia ja järjestystä. Tavaroiden tulee tuottaa iloa, muuten niistä pitää luopua. Moni tyhjentää nyt asuntoa Kondon opeilla mielenrauhan toivossa.

”Mulla menee vähän toisinpäin. Kannan koko ajan tavaraa sisään. Toisaalta kaikki tavarat tuottavat iloa. Suurimmalla osalla ei muuta tarkoitusta olekaan.”

Esimerkiksi kahvikup­peja, muovisia leipäkoreja ja täk­kejä Seurasella on yli oman tarpeen. Bambi- ja sieniesineitä hän kerää, koska ne vain ­viehättävät.

Olohuoneen seinää vasten nojaa vanha ovi, muisto entisestä kodista. Enää se ei johda mihinkään, vaan toimii alustana lehtitelineelle ja valoköynnökselle.

Sisustus ponnistaa menneistä vuosikymmenistä.

Ruokapöydän pinnatuolit ovat 50- ja 60-luvuilta.

”Sen ajan huonekalut ovat kevyitä ja kivan näköisiä”, Seuranen sanoo.

Kodin värimaailma taas on aivan toinen kuin 50-luvun heleys.

Seuranen rakastaa kirkasvärisiä kangaskuoseja ja voimakkaita printtejä, etenkin suuria kukkia punaisen, keltaisen, vihreän ja oranssin sävyissä.

”70-luvulta kerään paitsi kankaita myös oman lapsuuteni esineitä kuten leluja.”


Miten kirppisguru neuvoo aloittelevaa sisustajaa?

Seuranen itse ostaa mieluiten erilaisista kirppistapahtumista.

”Kun myyjä on paikalla, kuulen tavaran tarinan ja voin keskustella hinnoista. Facebookin kierrätysryhmissä ottajia on paljon ja hinnat kovia. Mutta kyllä Riihimäellä vielä löytyy kirpputoreilta romulaatikoita, joista voi tulla aarteita vastaan.”

”Olen oppinut jo kaukaa näkemään kirpputoreilla pöydät, joissa voi olla jotain mielenkiintoista”, Seuranen kertoo.

Kirpputoreilta ei kannata lähteä etsimään mitään tiettyä. Silloin sitä harvemmin löytää.

Jos hinta on kohdallaan, ostopäätöstä ei tarvitse pohtia. Yli kympin ostoksia Seuranen ei juuri tee.

Moni keräilyyn hurahtanut ajattelee ostamalla pelastavansa esineitä kirpputoreilta.

”Useimmat kahvikuppeja keräävät ihmiset keräävät virheettömiä kuppeja. Minulta löytyvät särölliset ja korvattomat reppanat”, Seuranen nauraa.

Ammatiltaan hän on somistaja ja työskennellyt muun muassa Anttilassa, Tiimarissa ja Iskussa. Nyt Seuranen on töissä hyväntekeväisyysjärjestön kierrätystoiminnassa.


Miten estää kodin muuttuminen kierrätyskeskukseksi?

Seuranen neuvoo keskittymään tiettyihin tavaroihin. Samantyyppiset esineet kannattaa koota ryhmiin ja järjestellä värien mukaan. Se luo harmoniaa.

Seuranen tuunailee kodissa koko ajan. Keittiön 80-luvun laatikoista hän maalasi puulistat piiloon turkoosilla. Hän vaihtoi vetimet laatikoihin ja keräilee niihin erilaisia avaimenreikiä.

Pienestä pitäen Seuranen askarteli käsistään ”todella taitavan äidin” kanssa. Isä auttaa nikkaroinnissa.

Nyt hän odottelee, että pääsisi tapetoimaan olohuoneessa. Tarkoitus oli jättää seinät valkoisiksi, mutta kirpputorilla tuli vastaan halpaa retrotapettia.

”Aina on jokin projekti. Ei tästä ikinä tule valmista”, Seuranen sanoo. Juuri se on kirppis­sisustamisessa parasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  3. 3

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Laaja tutkimus: Suomen sairaaloissa saa maailman seitsemänneksi parasta hoitoa

  6. 6

   Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

  7. 7

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  2. 2

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  5. 5

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  7. 7

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  10. 10

   Mitä ihmettä Lauri Tähkälle tapahtui loppuunmyydyllä areenakeikalla? – Alku oli kauheaa sekoilua, loppu ihmeellisen komea työvoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

  4. 4

   Vanhempien on vaikea tunnistaa lapsen erityis­lahjakkuutta – Nyt asian­tuntijat kertovat, mitkä ovat lahjakkuuden merkkejä

  5. 5

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  6. 6

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  7. 7

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  8. 8

   Sinkku elättää sinunkin lapsesi – kuka kyseenalaistaisi äärimmäisyyksiin viedyn lapsi- ja perhekeskeisen politiikan?

  9. 9

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä
  3. Sampo Terho HS:n ehdokastentissä: Pitäisin nykyisen salkkuni ja ottaisin pääministerin sijaisuuden
  4. ”Terroristit ovat sieppauksen takana” – Afganistanin sisä­ministeriö kommentoi HS:lle suomalais­naisen sieppausta
  5. Pakistanilainen Oscar-ohjaaja on näyttänyt, että dokumentilla voidaan vaikuttaa: kunniamurhasyytteen kumoaminen vaikeutuu
  6. Tunti sitten
  7. Orpo: ”Kreikka täyttää vaatimukset” uuteen miljardien lainapakettiin – tänään ei riitele Kreikka vaan IMF ja euromaat
  8. Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä
  9. Soini kertoi yksityiskohtia presidentti Koiviston hautajaisista: Kunnia­laukauksia ei ammuta, yleisöllä mahdollisuus osallistua siunaus­tilaisuuteen
  10. Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta
  11. Sienet kannattaa grillata tai mikrottaa – niin ravintoarvot säilyvät parhaiten
  12. Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”
  13. Näytä lisää