Valikko

Keräilyä rakastava Jaana Seuranen neuvoo, miten kirppislöydöillä sisustetaan niin, ettei koti muutu romuvarastoksi

Jaana Seurasen koti 50-luvun rivitalossa pursuaa väriä ja kirppislöytöjä. Nostalgikon sisustuksessa on paljon vanhaa tavaraa, jonka tehtävä on vain ilahduttaa.

Viime syksynä vesi lorisi Jaana Seurasen, 41, olohuoneeseen. Kylpyhuoneremontti meni pahasti pieleen.

Vesivahinko kääntyi kuitenkin voitoksi, kun asunnon alakerran koko lattia piti vaihtaa. Seuranen pääsi eroon kellastuneesta parketista ja sai tilalle haaveilemansa valkoisen lautalattian.

”Nyt kun lattia on vaalea, pystyn käyttämään vielä enemmän voimakkaita värejä”, hän sanoo.

Väriä Riihimäen Juppalassa asuvan Seurasen talosta ei puutu. Koti tulvii värikästä silmäkarkkia – on näyttäviä tapetteja, kirjavia tyynyjä ja iso turkoosi lipasto. Oranssissa seinähyllyssä nököttää vanhoja leluja. Kodista tulee mieleen entisajan suloinen lelukauppa.

Seuranen on asunut vuonna 1953 valmistuneessa rivitalossa vuodesta 2009.

”Unelmani oli vieläkin vanhempi asunto. Asuimme ennen mansardikattoisessa 20-luvun talossa. Talossa oli oma tunnelmansa ja korkeat huoneet. Niin vanhoja taloja Riihimäellä on kuitenkin rajallisesti.”


Seuranen remontoi rivitaloa pikku hiljaa – maalasi ja tapetoi seiniä ja kunnosti keittiötä.

Yläkerta oli kylmä ullakko. Nyt siellä on Seurasen ja tämän 15-vuotiaan pojan makuu­huoneet. Isompi makuuhuone toimii myös askartelu- ja tv-huoneena.

Aikuinen tytär asuu jo omillaan. Virallisesti koti on 43 ne­liön yksiö, todellisuudessa ne­liöitä on tuplasti.

Seuranen kaataa kahvia perkolaattorikeittimestä. Nostal­gikon kotona nykyaikaiset laitteet pidetään piilossa. Tietokone piileskelee 50-luvun astiakaapissa. Näyttö on yläkaapissa, tulostin alakaapissa.

Kun Seuranen alkaa kirjoittaa Hattaralandia-blogiinsa, hän nostaa näppäimistön leivonta-alustalle.



Sisustustyylissä sekoittuvat eri vuosikymmenien huonekalut ja esineet. Tärkeintä on, että tavarat ovat värikkäitä, iloisia, arkisia ja puhuttelevia. Suuria summia Seuranen ei kotiinsa käytä.

”Pyrin sisustamaan edullisesti halvoilla kirppislöydöillä.”

Esimerkiksi monien himoitsemista Aarikan vanhoista raidallisista peltipurkeista hän ei maksa kahdeksaa euroa enempää. Niistä pyydetään usein jopa 15–20 euroa.

Koulujen opetustauluja näkee nettikaupoissa jopa kymmenien eurojen hintaan. Seuraselle 30 euroa on yläraja.

Kirppiksillä shoppailu vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, etenkin jos etsii samoja tavaroita kuin muut.

Joskus käy tuuri. Flamingo-aiheinen opetustaulu maksoi pihakirppiksellä kolme euroa.

”Olen ostanut itselleni jo aikaa sitten tavaroita joita nyt keräillään paljon”, Seuranen sanoo.

Hän on haalinut kirpputoreilta jo vuosia esimerkiksi tanskalaisen Iran värikkäitä peltisiä tarjottimia ja leipälaatikoita. Enää niitä ei oikein löydä.


Seuranen metsästää jatkuvasti myös Tampellan kankaita ja Finelin emalia.

Japanilaisen Marie Kondon luoma sisustuksen megatrendi konmari korostaa minimalismia ja järjestystä. Tavaroiden tulee tuottaa iloa, muuten niistä pitää luopua. Moni tyhjentää nyt asuntoa Kondon opeilla mielenrauhan toivossa.

”Mulla menee vähän toisinpäin. Kannan koko ajan tavaraa sisään. Toisaalta kaikki tavarat tuottavat iloa. Suurimmalla osalla ei muuta tarkoitusta olekaan.”

Esimerkiksi kahvikup­peja, muovisia leipäkoreja ja täk­kejä Seurasella on yli oman tarpeen. Bambi- ja sieniesineitä hän kerää, koska ne vain ­viehättävät.

Olohuoneen seinää vasten nojaa vanha ovi, muisto entisestä kodista. Enää se ei johda mihinkään, vaan toimii alustana lehtitelineelle ja valoköynnökselle.

Sisustus ponnistaa menneistä vuosikymmenistä.

Ruokapöydän pinnatuolit ovat 50- ja 60-luvuilta.

”Sen ajan huonekalut ovat kevyitä ja kivan näköisiä”, Seuranen sanoo.

Kodin värimaailma taas on aivan toinen kuin 50-luvun heleys.

Seuranen rakastaa kirkasvärisiä kangaskuoseja ja voimakkaita printtejä, etenkin suuria kukkia punaisen, keltaisen, vihreän ja oranssin sävyissä.

”70-luvulta kerään paitsi kankaita myös oman lapsuuteni esineitä kuten leluja.”


Miten kirppisguru neuvoo aloittelevaa sisustajaa?

Seuranen itse ostaa mieluiten erilaisista kirppistapahtumista.

”Kun myyjä on paikalla, kuulen tavaran tarinan ja voin keskustella hinnoista. Facebookin kierrätysryhmissä ottajia on paljon ja hinnat kovia. Mutta kyllä Riihimäellä vielä löytyy kirpputoreilta romulaatikoita, joista voi tulla aarteita vastaan.”

”Olen oppinut jo kaukaa näkemään kirpputoreilla pöydät, joissa voi olla jotain mielenkiintoista”, Seuranen kertoo.

Kirpputoreilta ei kannata lähteä etsimään mitään tiettyä. Silloin sitä harvemmin löytää.

Jos hinta on kohdallaan, ostopäätöstä ei tarvitse pohtia. Yli kympin ostoksia Seuranen ei juuri tee.

Moni keräilyyn hurahtanut ajattelee ostamalla pelastavansa esineitä kirpputoreilta.

”Useimmat kahvikuppeja keräävät ihmiset keräävät virheettömiä kuppeja. Minulta löytyvät särölliset ja korvattomat reppanat”, Seuranen nauraa.

Ammatiltaan hän on somistaja ja työskennellyt muun muassa Anttilassa, Tiimarissa ja Iskussa. Nyt Seuranen on töissä hyväntekeväisyysjärjestön kierrätystoiminnassa.


Miten estää kodin muuttuminen kierrätyskeskukseksi?

Seuranen neuvoo keskittymään tiettyihin tavaroihin. Samantyyppiset esineet kannattaa koota ryhmiin ja järjestellä värien mukaan. Se luo harmoniaa.

Seuranen tuunailee kodissa koko ajan. Keittiön 80-luvun laatikoista hän maalasi puulistat piiloon turkoosilla. Hän vaihtoi vetimet laatikoihin ja keräilee niihin erilaisia avaimenreikiä.

Pienestä pitäen Seuranen askarteli käsistään ”todella taitavan äidin” kanssa. Isä auttaa nikkaroinnissa.

Nyt hän odottelee, että pääsisi tapetoimaan olohuoneessa. Tarkoitus oli jättää seinät valkoisiksi, mutta kirpputorilla tuli vastaan halpaa retrotapettia.

”Aina on jokin projekti. Ei tästä ikinä tule valmista”, Seuranen sanoo. Juuri se on kirppis­sisustamisessa parasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rahapajan juhlarahassa teloitetaan punavankeja, ministeri Orpo vaatii vedettäväksi myynnistä – Professori: Tässä on pettänyt sekä historiantaju että hyvä maku

  2. 2

   Liian vanhat aivot ennustavat varhaista kuolemaa

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  5. 5

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  6. 6

   Kymmenen miljardin ongelma piinaa hallitusta – Tarkkaile eleitä ja ilmaisuja, kun Sipilä, Soini ja Orpo tiedottavat kehysriihen tuloksista

  7. 7

   Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”

  8. 8

   Eurojackpotin 87 miljoonaa menikin kolmen pelaajan porukalle – kuponkia säilyttänyt ei tarkistanut riviä heti kaverinsa kehotuksesta huolimatta

  9. 9

   Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

  10. 10

   On häkellyttävää, miten vähän moni meistä viettää aikaa läheisimpiemme kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  8. 8

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  9. 9

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  10. 10

   Rahapajan juhlarahassa teloitetaan punavankeja, ministeri Orpo vaatii vedettäväksi myynnistä – Professori: Tässä on pettänyt sekä historiantaju että hyvä maku

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää