Valikko
Koti

Tältä näyttävät sisustussuunnittelijoiden omien lasten huoneet – katso 25 vinkkiä

Topin ja Iidan äidit ovat sisustussuunnittelijoita, ja nyt he kertovat parhaat vinkkinsä lastenhuoneisiin apunaan kaksi kollegaa.

Topi täyttää pääsiäisen jälkeen neljä vuotta. Hän on asustanut omassa huoneessaan Vantaalla neljän kuukauden vanhasta asti.

Huone on ollut aina saman­lainen. Topi Palosaaren äiti, sisustussuunnittelija Minna Haapakoski teki kerralla valmista, kun Topi oli vauva.

Siksi huonetta ei juuri ole tarvinnut muokata, vaikka vaavista on tullut aktiivinen leikki-ikäinen. Vain pinnasänky on vaihtunut isojen poikien laidattomaan sänkyyn.


Minna Haapa­kosken mielestä edes vauvan huoneen ei tarvitse olla hempeä.

Hän on sisustanut kotinsa musta-valko-harmaalla, ja samat värit toimivat lapsen huoneessa.

Topin huoneen seinät näyttävät mustilta, mutta ovat itse asiassa syvän tummanharmaat. Piristeenä on vähän keltaista ja mintunvihreää.

Työssään ammattisisustajana Minna Haapakoski tekee kaiken asiakkaan maun mukaan. Hänen oma kotinsa sen sijaan on täydellinen oman tyylin tiivistymä.

”Vaikka Topin huoneen seinät ovat tummat, en suosittele samaa kaikille. Mutta kaikille suosittelen valitsemaan seinään värit, joista kalusteet ja värikkäät lelut nousevat kauniisti esille.”


Neliöitä on vain yhdeksän, mutta huonekorkeutta jopa neljä metriä.

Korkeuden Minna Haapakoski hyödynsi asentamalla irtokaappeja luovasti päällekkäin Tetris-pelin palasten inspiroimana.

Irtokaapit ja lipasto ovat keit­tiövalmistajalta tilattu. Ne ovat täynnä legoja, duploja, autoja ja kirjoja.

”Käytän työssäni paljon keittiö­kaapistoja muuallakin asunnossa kuin keittiössä. Asiakkaani ihmettelevät sitä ensin, mutta huomaavat sitten, etteivät ne ole mitenkään keittiömäisiä vaan siistejä ja kestäviä.”


Lipasto on asennettu sellaiselle korkeudelle, että siihen saa lisättyä tason, jolloin lipasto ja taso muodostavat L-kirjaimen muotoisen työpisteen tulevalle koululaiselle. Niin pitkälle ajattelee sisustussuunnittelija.

Tummien sävyjen lisäksi Minna suosii kodissaan kierrätystä.

Topin huoneessa on kierrätyskeskuksesta löydetty lasten pöytä, ja sen ympärillä pienet tuolit, jotka ovat itse asiassa 1990-luvun nahkapalli sekä kaksi ämpäriä, joihin Minna on virkannut päälliset.

”Minulle uuden käyttötarkoituksen keksiminen hyödyttömiksi käyneille tavaroille on palkitsevaa.”

Topi vetää pöydän ympäri ravia keppihevosellaan, jonka sukkapää repsahtelee irti kepistä.


Samaan aikaan Espoossa esikoululainen Iisa Kolkkanen, 6, näyttää, miten venytetään kehoa X-asennossa puolapuilla.

Hänen huoneensa on Topin huoneen vastakohta: romanttishenkinen, vaalea ja vähän vaalean­punainenkin.

Äiti Jenni Kolkkanen laittoi pinkin tehosteseinän koristeeksi mustat tarrapilkut, ettei homma menisi liian hempeäksi.

Iisan eskarivuoden aikana huonetta on viritetty leikki-ikäisen huoneesta kohti koululaisen tarpeita.

Leikkikeittiökin lähti kierrätykseen uuden lukunurkkauksen tieltä.


Lukunurkkaus syntyi Ikean laatikostosta ja sen päälle asetellusta pehmusteesta. Ja työpiste piti hankkia myös.

”Pitkän etsimisen jälkeen löysin nettikirppikseltä sopivan­näköisen vanhan pulpetin, jonka hioin ja maalasin valkoiseksi”, äiti Jenni Kolkkanen kertoo.

Pulpetin ylle hankittiin hyvä lukuvalo.

”Nyt pulpetissa tehdään vielä Top Model -värityskirjoja, ensi vuonna läksyjä.”

Myös sängyn eteen on nähty vaivaa. Se löytyi netistä, mutta sille piti vielä hankkia nupit ja pyörät. Sopivat löytyivät amerikkalaisista verkkokaupoista.

Vaivaa näkemällä saadaan kotiin kalusteita, joihin muodostuu tunneside ja joista ei haluta heti luopua, Jenni Kolkkanen sanoo.

Hän on sisustussuunnittelija ja lastentarhanopettaja, jonka haaveena olisi keskittyä pelkästään lastenhuoneiden suunnitteluun.

”Suurilla markkinoilla – esimerkiksi Australiassa, jonka sisustusmaailmaa seuraan – on suunnittelijoita, jotka tekevät pelkästään lastenhuoneita”, Kolkkanen kertoo.

Muualla maailmassa siis panostetaan lastenhuoneisiin isosti.

”Ei meillä taitaisi olla sellaiselle kysyntää, valitettavasti”, Jenni Kolkkanen sanoo.


Neljä sisustussuunnittelijaa antaa lisää vinkkejä lastenhuoneeseen

1. Kaikki alkaa matosta

”Lastenhuoneen tärkein hankinta on iso, leikit kestävä matto. Maton pitää olla helposti puhdistettava. Puuvilla on hyvä materiaali. Mikään karvamatto ei tule kysymykseen, sinne uppoavat rusinat ja pikkulegot. Mitä pienempi lapsi on, sitä tärkeämpi on matto, leikkien alusta.”
Minna Haapakoski

2. Tai kaikki alkaa kokolattiamatosta

”Kokolattiamatoista tulevat monella mieleen 1970-luvun keltaiset, pörröiset matot. Sen takia ajatusta kokolattiamatosta vieroksutaan. Kokolattiamatto saisi tehdä paluun suomalaiseen kotiin – myös lastenhuoneeseen, jonne sopii tiivis ja lyhytnukkainen matto. Kokolattiamaton päällä on kiva istua ja leikkiä eikä kalusteita tarvitse sijoitella maton ehdoilla. Kauppiaat osaavat suositella kuhunkin huoneeseen sopivan materiaalin ja puhdistusaineet.”
Milla Alftan

3. Sijoita kalusteet seinän viereen

”Huoneessa on hyvä olla tarpeeksi tyhjää lattiatilaa leikeille, kuperkeikoille tai vaikkapa loikoiluun. Vaikka huoneita ei yleensä kannata sisustaa seiniä pitkin, on lastenhuone poikkeus; siellä tyhjä lattiatila kannattaa maksimoida.”
Jenni Kolkkanen

4. Piilota tavarat ovien taakse

”Suomalaiset lastenhuoneet ovat pieniä. Siksikin säilytys on tärkeä osa toimivaa huonetta. Usein huoneeseen mahtuu vain sänky, pöytä ja vaatekaappi, ehkä vielä lipastokin. Tarpeeksi tavaraa sisäänsä kätkevä kaappi on todella tärkeä osa sisustusta. On sel­keämmän näköistä, kun tavarat ovat kaapinovien takana piilossa eivätkä avohyllyillä.”
Milla Alftan

5. Yksi lamppu eri riitä

”Tehokas valaistus on tärkeä lattialla leikkiville lapsille, mutta valaistus ei saa häikäistä. Koululainen tarvitsee hyvän yleisvalaistuksen ohella työvalon. Seinävalot saattavat olla kiva lisä lastenhuoneen sisustukseen, mutta seinävalaisimien pitää olla kestäviä ja turvallisesti asennettuja. Yö­valo antaa turvaa lapsille, jotka heräilevät kesken unien.”
Terhi Lanzett

6. Karsi koko ajan

”Toimivassa lastenhuoneessa on aikaa kestävät, laadukkaat säilytyskalusteet. Mutta järjestystä on mahdoton pitää yllä, jos tavaramäärä vain kasvaa. Siksi lastenhuoneessa pitäisi noudattaa sääntöä: kun ostetaan jotain, jokin muu tavara lähtee kierrätykseen.”
Minna Haapakoski

7. Valitse pääväri ja pari tehosteväriä

”Usein lastenhuoneisiin halutaan paljon väriä. Lopputulos voi olla sekava: seinät ovat raikuvan väriset ja tekstiilit kirkkaita ja kuviollisia. Lisäksi lelut tuovat oman lisänsä huoneen värimaailmaan. Ei lapsi viihdy huoneessa, jossa on ­levoton tunnelma – ei aikuinenkaan viihtyisi.”
Jenni Kolkkanen

8. Ripusta lapsen oma taide esille

”Lapselle on tärkeää, että hänen piirustuksiaan ja askartelujaan arvostetaan. Suosin magneettimaalia ja -teippiä. Poikani huoneen oven pintaan on laitettu magneettiteippiä, johon saa kiinni piirustukset. Seinät pysyvät siisteinä, ja näyttelyä voi vaihtaa.”
Minna Haapakoski

9. Ota lapset mukaan suunnitteluun

”Kannattaa korostaa yhtä seinää tehostemaalilla, -tapetilla tai näyttävällä kuvatapetilla. Muut seinät voivat olla neutraaleja. Omat lapseni ovat saaneet osallistua tapettikirjojen ja värilastujen kanssa suunnitteluun. Olen oppinut, ettei missään nimessä ole olemassa tyttöjen tai poikien värejä.”
Terhi Lanzett

10. Lastenhuone ei ole kaatopaikka

”Lastenhuoneet kalustetaan usein liian täyteen ja joskus liian isoilla huonekaluilla. Kodin vanhat huonekalut eivät välttämättä sovi kooltaan ja tyyliltään lastenhuoneeseen.”

Terhi Lanzett

 


Uusimmat lastenhuonetrendit

Tussitaulumaali on kiva uutuus. Sillä maalatulle pinnalle voi piirtää valkotaulutussilla. Kun ruutupaperikuvioisen tapetin päälle telataan kirkasta tussitaulumaalia, saadaan seinälle ”kirjoitusvihko”.

Talomalliset sänky- ja katosratkaisut ovat katseenvangitsijoita. Suosittuja ovat myös tiipiit ja lukunurkkausten prinsessakatokset. Nykyään ne tehdään kauniista, ohuesta puuvillasta.

Lastenhuoneisiin halutaan tuoda inspiroivia elementtejä, vaikkapa valokuvatapettia, joka liittyy lapsen harrastukseen. Koko huone voidaan sisustaa yhdellä teemalla, esimerkiksi jalkapalloilulla.

Vinkit: Minna Haapakoski, Jenni Kolkkanen, Milla Alftan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  4. 4

   Alkoholin kohtuukäyttö on riskikäyttöä

  5. 5

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  6. 6

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  7. 7

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  8. 8

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Sompasauna saa jatkaa ainakin kolme vuotta, sen jälkeen saunan on joko siistiydyttävä tai muutettava – ”Se ei voi olla tuollainen kuin se nyt on”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  9. 9

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  10. 10

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää