Koti

Putkiremontti ei ollut keneenkään hallussa, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja – näin pelätty remontti sujuu Helsingin seudulla

Putkiremontti kestää korjauspäätöksestä valmistumiseen keskimäärin puolitoista vuotta. Perinteisellä menetelmällä ja lisätöiden kera hinta nousee helposti tonniin neliöltä pääkaupunkiseudulla.

”Putkiremontti ei ollut kenenkään hallussa. Paitsi putkimies pelasti tilanteen”, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Kahta muuta puheenjohtajaa harmittivat suuret kustannukset:

”Rakennuttajakonsultti ja urakoitsija syyttelivät toisiaan ja me maksoimme.”

”Projekti oli valtavan kallis, pitkä ja onneton.”

Mutta ei siinä vielä kaikki:

”Koko remontti meni täysin pieleen. Siitä näki, miten huonossa mallissa suomalainen rakentaminen on. Remonttiin liittyi muun muassa petos ja konkurssi”, kertoo erään taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Putki­remontti on asukkaalle ikävimmillään vuosikausia kestävä, venyvä painajainen, joka maksaa paljon eikä tunnu valmistuvan koskaan. Sitä mukaa kun remontti pitkittyy, myös kustannukset karkaavat käsistä. Putkiremontti on usein taloyh­tiön merkittävin korjaushanke, jossa uusitaan ja kunnostetaan talon vesi- ja viemäriputkisto.

Asukas joutuu olemaan evakossa kotoaan putkiremontin vuoksi keskimäärin kahdeksan viikkoa, selviää Rakennuslehden teettämästä tutkimuksesta. Siihen vastasi yhteensä 200 isännöitsijää ja taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajaa pääkaupunkiseudulta.

Jos remontissa käytetään niin sanottua perinteistä menetelmää, asukas olemaan evakossa keskimäärin 8–12 viikkoa. Pahimmillaan asunnon remontti voi kestää pitkälti yli 13 viikkoa.


Putki­remontti tehdään Rakennuslehden kyselyn mukaan selvästi yleisimmin perinteisellä menetelmällä, jossa uusitaan käyttövesi-, lämmitysvesi- ja viemäriputkien lisäksi märkätilojen vesieristykset, laatoitukset ja vesikalusteet. Tämän lisäksi voidaan korjata kiinteistön rakenteita tarpeen mukaan.

Yhden asunnon korjausaika ei kerro mitään siitä, kuinka kauan putkiremontti häiritsee koko taloyhtiön asukkaiden elämää. Kokonaisuudessaan suunnittelu- ja korjausvaiheineen se kestää tutkimuksen mukaan koko taloyhtiössä noin puolitoista vuotta. Kello alkaa käydä, kun taloyhtiö tekee korjauspäätöksen. Ajan­otto päättyy, kun putki­remontti on valmis.

Niin, jos kaikki sujuu hyvin.


Korjaukset ovat ajankohtaisia, kun kerrostalon vesi- ja viemäri­putkistot tulevat 40–50 vuoden ikään. Asunnoissa on tuohon mennessä yleensä jo ollut erilaisia putki­vuotoja ja vesi­vahinkoja. Vakuutus­maksut ovat nousseet ja vakuutusyhtiö on voinut jopa irtisanoa kiinteistön vuoto­vakuutuksen.

Tutkimuksessa isännöitsijät ja hallitusten puheenjohtajat kertoivat, että kun vahinkoja alkaa tulla, myös huoltokulut nousevat. Vuotovaurioiden korjaaminen voi jopa maksaa enemmän kuin ajoissa tehty putkiremontti.


Perinteinen putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla keskimäärin 1 170 euroa asuntoneliöltä, selviää Rakennuslehden kyselystä. Puolella vastanneista remontti maksoi 600–1 000 euroa ja viidenneksellä 1 000–1 400 euroa neliöltä. Alle 600 euroon päästiin vain 16 prosentilla vastanneista.

Myös perinteistä putkiremonttia kevyemmillä menetelmillä tehtävät putkiremontit maksavat yllättävän paljon. Niissä vain runsaassa kolmannesosassa neliöhinta painui alle 500 euron. Viidesosalla putki­remontti maksoi 700–900 euroa ja 16 prosentilla alle 200 euroa neliöltä.


Isännöinti­liiton putkibarometrin mukaan perinteinen putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla keskimäärin 940 euroa neliö­ltä.

Mediaanihinta eli joukon keskimmäinen hinta on pääkaupunkiseudulla 830 euroa neliöltä, kun muualla Suomessa selvitään 530 eurolla.

Pääkaupunkiseudun kalleutta selittää se, että helsinkiläisissä kerrostaloissa on paljon yksiöitä ja kaksioita, siis myös paljon kylpyhuoneita. Putkiremonttien sisältö voi myös olla muuta maata laajempi, sillä panostuksen voi arvella näkyvän asunnon myyntihinnassa.

Korkeita hintoja selittää osin myös se, että Rakennuslehden kyselyn taloista 40 prosenttia on valmistunut 1950-luvulla tai aiemmin. Vanhojen talojen putkiremontti maksaa yleensä enemmän kuin elementtitalojen. Neljä viidestä kyselyn talosta sijaitsee Helsingissä.

Kustannusarvio piti kutinsa noin puolessa putkiremonteista. Kustannukset alittuivat neljäsosassa remontteja, mutta toisaalta joka viidennessä hankkeessa kustannukset ylittyivät jonkin verran. Merkittäviä ylityksiä oli kolmessa prosentissa.


Kallis putki­remontti voi pakottaa eläke­äisen myymään asuntonsa, jos hän ei selviä remontti­lainasta. Talo­yhtiöiden normaali käytäntö on, että osakkaat voivat maksaa putki­remonttiin otettavan yhtiö­lainan kerralla pois tai lyhentää lainan kuukau­sittain perittävässä rahoitus­vastikkeessa.

Halvoilla alueilla taloyhtiöt eivät saa putkiremonttilainaa, koska asunnon vakuusarvo on liian pieni. Putkiremontti ei nosta asunnon arvoa siihen käytetyn rahan verran. Toisaalta asunnon arvo putoaa, jos vuotavien putkien annetaan pilata rakenteet.

Kasvukeskusten ulkopuolella taloyhtiön kannattaa miettiä perinteisen putkiremontin sijasta halvempia menetelmiä. Putkien ei tarvitse kestää 50:tä vuotta, jos talo uhkaa jäädä tyhjilleen tulevina vuosikymmeninä.

Juuri nyt putkiremontteja tehdään etenkin 1960- ja 70-luvuilla rakennettuihin kerrostaloihin. Kevät ja kesä ovat rakennusyh­tiöissä putkiremonttien kiivainta ja taloyhtiöille kalleinta sesonkiaikaa. Moni asukas haluaa, että putkiremontti tehdään kesäkaudella, jotta pääsee pölyä pakoon lomamatkalle tai mökille.

Rakennusliikkeet saattavat tarjota taloyhtiöille alennusta, jos putkiremontti aloitetaan talvella. Rakentaja hyötyisi tasaisemmasta työkannasta. Kuopiolainen urakoitsija lupaa talvella alkavaan putkiremonttiin kymmenen prosentin alennuksen.


 

Kaikki uusiksi tai pelkkä sukitus, kertovat isännöitsijät ja puheenjohtajat

”Oli niin kaikki vanhaa ja huonokuntoista niin päädyttiin siihen, että vesiputket uusittiin ja pystyviemärit.” Hallituksen puheenjohtaja.

”Positiivisia puolia oli se, että saatiin kaikki uutta. Ja koska oli vanha talo, putket olivat rakenteiden sisällä.” Isännöitsijä

”Saadaan kaikki asunnot samantasoiseksi. Yhtiölle ei tule riskiä, jos joku huoneisto jää tekemättä. Voidaan tehdä muitakin muutoksia samalla, kuten keittiöt.” Isännöitsijä.

”Tämän ikäisessä talossa kaikki putket vuotivat ja viemärit olivat haperoita.” Hallituksen puheenjohtaja.

”Kaikki uusiksi. Kun vanhat revittiin pois, näki miten hauraat vanhat putket olivat.” Hallituksen puheenjohtaja.

”Perinteisellä menetelmällä tehty putkiremontti kesti kauan ja maksoi paljon.” Hallituksen puheenjohtaja.

”Perinteinen menetelmä oli ainoa järkevä, kun kylpyhuoneet piti joka tapauksessa remontoida. Tuli halvemmaksi. Hallituksen puheenjohtaja.

”Vaihtoehtoja olisi ollut, mutta päädyttiin perinteiseen menetelmään. Hinta, sukitus ei ole ikuinen vaan täysi uusiminen oli pidempiaikainen vaihtoehto.” Hallituksen puheenjohtaja.

”Perinteinen menetelmä on kallis ja hidas verrattuna pinnoitukseen.” Hallituksen puheenjohtaja.

”Kun tehtiin säästöversio putkien sisäpuolisella menetelmillä, niin märkätiloja ei uusittu. Näin ollen isoa remonttia siirrettiin. Ajankohtaa koska tulee ei tiedetä.” Isännöitsijä.

”Sisäpuolinen menetelmä tuli paljon halvemmaksi. Hinta ratkaisi.” Hallituksen puheenjohtaja.

Lue lisää putkiremonteista HS:n putkiremonttiextrasta.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Rakennuslehden tilaamalla kyselyllä haluttiin sukeltaa putkiremonttien kanssa tuskailevien taloyhtiöiden arkeen. Siksi kysely suunnattiin suoraan isännöitsijöille ja taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajille. Edellytyksenä oli, että putkiremontin tekemisestä on kulunut enintään viisi vuotta.

 Tutkimuksella haluttiin selvittää myös, mitä menetelmiä ja urakkamuotoja käytetään, kauanko remontti kestää, mitä se maksa ja pysyttiinkö aikataulussa.

 Tutkimuksessa haastateltiin 99:ää isännöitsijää ja 101:tä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaa 13.–17.3.2017. Tutkimuksen teki Iro Research.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Putkiremontti
 • Taloyhtiöt
 • Remontointi
 • Remontti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  4. 4

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Robin opettelee tauon aikana tavallista elämää: ”Mun nuoruus meni tosi nopeasti”

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa

  9. 9

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  10. 10

   Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa
  3. Tunti sitten
  4. Jokerit aloitti murskavoitolla – 18-vuotias Eeli Tolvanen laukoi hattutempun yhdessä erässä
  5. Antti Rinne vaati ”synnytystalkoita” – poliitikkojen lisääntymis­komennoissa on perinteisesti tuotettu huonoa omaatuntoa synnytysikäisille naisille
  6. Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”
  7. Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta
  8. 2 tuntia sitten
  9. Lentopallomiehet odottavat EM-kisojen alkua kännykällä kalastaen: ”Ollaan pelattu Pro Pilkkiä kovasti täällä pari päivää”
  10. Lentismaajoukkueen tähtihakkuri mainosti maltalaista vedonlyöntiyhtiötä, pelikaveri seisoi vieressä Veikkauksen logo rinnassa – näin Veikkaus reagoi
  11. Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa
  12. SJK:n futismesenaatti Raimo Sarajärveä on kysytty Pertti Alajan seuraajaksi – ”Puheenjohtajuus on kiinnostava homma, jos Palloliitto uudistuu”
  13. Koposen piinaava hermovaurio alkaa hellittää, jopa FC Barcelona lähetti lääkärinsä Suomeen
  14. Näytä lisää