Koti    |   Kysy asumisesta

Miksi kaupunki vaatii hissin taloon?

Vaikka rakennusvalvontavirasto suosittelee hissin rakentamista ullakkorakentamisen yhteydessä, hissille on myös vaihtoehtoja.

Satavuotiaan talomme ullakko on myyty asunnoiksi. Rakennusluvan vastineeksi taloon on rakennettava hissit viiteen rappuun kaupungin vaatimuksesta.

Hissien takia isojen tavaroiden siirtämisestä porrashuoneessa tulee mahdotonta, sillä portaikko kapenee. Kapeat, kolmeen ruutuun jaetut ikkunat eivät mahdollista kalusteiden siirtoa edes nosturilla kadulle.

Miten kaupunki voi vaatia hissiä? Miksei ole huomioitu kalusteiden kuljettamista porrashuoneessa?

 

Hissihanke ei ole kaupungin rakennusvalvonnan vaatima pakollinen parannus ullakkorakentamisen yhteydessä, sanoo tiedottaja Marjukka Haavisto Helsingin rakennusvalvontavirastosta.

Vaikka rakennusvalvontavirasto suosittelee hissin rakentamista ullakkorakentamisen yhteydessä, hissille on myös vaihtoehtoja. Edellytyksenä on, että asumisviihtyisyys paranee.

Viihtyisyyden parantamiseksi taloyhtiö voi paitsi rakentaa hissit myös esimerkiksi kunnostaa pihan tai rakentaa saunaosaston. Haaviston mukaan taloyhtiö esittää kaupungille, miten se parantaa viihtyisyyttä.

Rakennusvalvonta edellyttää myös sitä, että hissejä rakentaessa huomioidaan rakennuksen ja porrashuoneiden kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset arvot.

Kulkureitit täytyy mitoittaa vähintään niin leveäksi, että pelastustoimen paarit mahtuvat kulkemaan niissä.

Helsingin rakennusvalvonnan arkkitehdin Hannu Havaksen mielestä vanhojen talojen hissit kannattaa suunnitella – jos suinkin mahdollista – niin, että normaaleja huonekaluja pystyy kuljettamaan rapun kautta. Portaikon koko, muoto tai sijainti eivät aina salli tätä.

Taloyhtiö kuitenkin päättää, hakeeko se lupaa hissille, vaikka portaikon leveys lähentelisi minimivaatimuksia. Siksi asukkaiden kannattaa olla valppaita, kun hisseistä päätetään.

Milloin tilinpäätös täytyy allekirjoittaa?

Taloyhtiömme tuloslaskelman ja taseen laatii ulkopuolinen kirjanpitäjä.

Pitääkö hallituksen allekirjoittaa tilinpäätös, ennen kuin se siirretään toiminnantarkastajalle vai voiko hallitus allekirjoittaa tilinpäätöksen vasta toiminnantarkastuksen jälkeen?

 

Hallituksen täytyy käsitellä ja allekirjoittaa tilinpäätös, ennen kuin se annetaan toiminnantarkastajalle tarkastettavaksi, sanoo Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen.

Vaikka tilinpäätöksen laadinta olisi ulkoistettu esimerkiksi isännöinti- tai kirjanpitoyritykselle, vastuutaan hallitus ei voi ulkoistaa.

Hallitus on vastuussa tilinpäätöksestä, ja toiminnantarkastajan tehtävä on tarkastaa valmis tilinpäätös.

Järvisen mukaan tilinpäätös katsotaan laadituksi vasta sitten, kun se on allekirjoitettu.

Tilinpäätös pitää olla laadittuna neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

Miksei parkkihallissa saa säilyttää renkaita?

Kerrostalomme parkkihalli on yhtenäinen tila. Hallissa kaksi sisäänkäyntiä, ja sinne mahtuu toistakymmentä autoa.

Pelastuslaitos on kieltänyt asukkaita säilyttämästä toista rengaskertaa parkkihallissa. Joudumme kahdesti vuodessa kantamaan renkaat kellari­komeroon.

Järjestelyn loogisuus ihmetyttää. Miksei renkaita voi säilyttää hallissa, kun siellä säilytetään autoja, joissa on joka tapauksessa renkaat ja polttoainetta?

 

Taloyhtiön tiloja tulee käyttää käyttötarkoituksen mukaisesti. Parkkihallia ei saa käyttää renkaiden varastoimiseen, koska se on tarkoitettu ajoneuvojen säilyttämiseen, sanoo pelastus­toimen suunnittelupäällikkö Mikael Siitonen Helsingin pelastuslaitoksesta.

Hänen mukaansa parkkihallin rakenteita tai turvallisuusjärjestelyitä ei ole suunniteltu kestämään vaikutuksia, joita halliin varastoitujen tavaroiden, kuten renkaiden, mahdollisella palolla olisi.

Parkkihallit kuuluvat alimpaan palokuormaryhmään, kun taas varastot ovat lähtökohtaisesti korkeimmassa palokuormaryhmässä. Palokuorma määrittää, paljonko tilassa voi säilyttää tavaraa.

Siitonen sanoo, että parkkihalliin varastoidut tavarat voivat myös vaikeuttaa pelastustoimintaa.

Alle 60 neliön autosuojassa saa säilyttää auton huoltoon tarkoitettuja työkaluja ja yhden vaihtorengaskerran autopaikkaa kohti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kysy asumisesta
 • Asuminen
 • Koti
 • Taloyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, maahanmuuttajien kotoutuskeskukseen heitetty ehkä tahallaan kaasumaista ainetta – HS seuraa

  2. 2

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  7. 7

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  8. 8

   Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

  9. 9

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  10. 10

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää