Koti

Työpiste kotiin – mutta mihin siellä? Possufarmari ja sisustussuunnittelija paljastavat omat ratkaisunsa

Kotona työskentely sujuu mukavammin työpisteessä kuin ruokapöydän ääressä. HS esittelee kaksi oivaa työpistettä.

Tuuheakarvaiset eläimet eivät ole kylmästä keväästä moksiskaan. Mangalizat eli villasiat mönkivät tyytyväisinä ulkotarhassa Kohosen farmilla Petäjävedellä Keski-Suomessa.

Satu Kohonen ja hänen miehensä Kari kasvattavat villasikoja ja myyvät lihaa suoraan ravintoloille. Laskut lähtevät asiakkaille rintamamiestalon entisestä komerosta. Vaatekaappisyvennykseen tehtiin kompakti työpiste alkuvuonna.

”Olen kova ideoimaan, ja tilamme kätevä isäntä on taitava toteuttamaan hullutuksiani”, kertoo Satu Kohonen.Työpöydän ääreen maatilan emäntä istahtaa yleensä aamupäivisin. Se on paras aika paperihommille, kun 60 possun aamuvellit on sekoitettu ja tarjoiltu. Työpisteessä Satu Kohonen pitää myös kirjaa eläimistä ja niiden lääkinnästä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Entinen työpiste oli työpöytä olohuoneessa. Se häiritsi silmää etenkin silloin, kun tuli vieraita ja työpöydälle oli jäänyt papereita hujan hajan. Hän halusi paperit piiloon ja päätti luopua alakerran vaatekomerosta.

Komeroa purkaessa Kohosta jännitti, mitä yllätyksiä vanhassa talossa tulisi eteen. Kun pinkopahvit oli poistettu, komeron sisuksista paljastui kaunis raakalautaseinä. Sitä ei haluttu säätää liian siistiksi, Kohonen vain maalasi laudat kalkkimaalilla.

Toisesta komeronovesta tehtiin työpisteen pöytä, toinen ovi odottaa vintillä, että mitä ­käyttöä sille keksittäisiin.

Papereita ei enää ajelehdi siellä täällä, vaan kaikelle on oma paikkansa. Maksamattomat laskut odottavat seinällä postilaatikossa, lihojen toimituskirjat lepäävät omassa laarissaan ja loput paperit ovat järjestyksessä mappirivistössä.

”Tästä tuli hyvin toimiva työpiste. Isännälle kiitos. Nyt on riittävästi omaa rauhaa keskittyä. Työpiste ei vie paljoa tilaa ja mikä parasta, rahaa muutokseen tekoon ei kulunut muuta kuin kalkkimaalin verran.”

Etelä-Helsingissä sisäinen kello herättää Maija Lukkari-Nymanin joka arkiaamu viideltä.


Kahvikupillisen jälkeen hän nappaa läppärinsä ja retkahtaa sen kanssa keittiön sohvalle.

Hän kirjoittaa blogiaan tai googlaa kalusteita sisustussuunnittelua varten. Hän saattaa kirjoittaa sähköposteja, mutta ei kehtaa lähettää niitä ennen kahdeksaa.

”Ehdin aamulla tehdä vaikka mitä, ennen kuin perhe herää. Kun on aika laittaa lapsille aamupalaa, ryhdistäydyn smoothieta surauttaessani. Sitten siirryn työskentelemään työpisteelleni. Työpäiväni voi virallisestikin alkaa.”

Työpiste on tyystin erilainen kuin possufarmilla. Maija Lukkari-Nyman on sisustussuunnittelija, joka työskentelee pääasiassa kotonaan Helsingin keskustassa. Juuri tehdyssä remontissa perhe luopui ruokasalista. Sen tilalle remontoitiin yhdistetty työ- ja musiikkihuone. Työpisteen lisäksi huoneessa on musikaalisen perheen sähköpiano, viulu ja kitaroita.Työpöytä on lasikantinen ja eleetön. Se on ikkunan edessä, ja maisemana ovat naapuruston jugendtalot. Parvekkeilla on jo kevätkukkia. Työtuolia ei ole, mutta työpisteessä on pari sisustuslehdistä tuttua designtuolia.

”Liikun paljon enkä ole ainakaan toistaiseksi tarvinnut tämän ergonomisempia työtuoleja”, kertoo Lukkari-Nyman, 44.

Huoneessa on todella vähän tavaraa. Papereita ei koskaan ole pinoiksi asti. Kaappitilaa on riittävästi – myös tulostimelle.

Tunnelma on levollinen. ”Luovuuteni ei kukoista kaaoksessa, vaan tarvitsen rauhaa ja selkeyttä. En pystyisi keskittymään paikassa, jossa olisi pinoja ja epäjärjestystä. Tähän toki vaikuttaa myös lukihäiriöni. Tärkeintä on, että ilmapiiri on seesteinen työntekoon.”

Työpisteen ja soitinten lisäksi huoneeseen mahtuu vielä kahden hengen sohva ja pikkuruinen tiibetiläinen puupöytä. Lukkari-Nyman istuu sohvalle, nostaa jalat pöydälle ja ideoi Facebookiin Maijan maailma -bloginsa uusimman päivityksen mainoksen. Tuoreen yrittäjän on markkinoitava itseään koko ajan.

Vaikka työpaikka on kotona, Lukkari-Nymanille ei tule kiusausta ruveta kesken työpäivän viikkaamaan pyykkejä tai täyttämään astianpesukonetta. Sen sijaan haasteena on työpäivän katkaiseminen iltapäivästä.

”Minulta puuttuu työmatkan tuoma siirtymä työelämästä kotielämään. Illalla lasten kanssa joskus mietin, olenko nyt oikeasti läsnä vai vain paikalla. Minulla on työasiat koko ajan mielessä. Mutta niin kai kaikilla intohimoaan toteuttavilla yrittäjillä on, olivat he sitten kotona töissä tai työpaikalla töissä.”

Näin sisustat työhuoneen

Stailaa hieman

”Jo pari inspiroivaa julistetta tai taulua ja viherkasvi luovat tunnelmaa. Itse tykkään mieli­alan mukaan vaihtuvasta mood boardista, kollaasista, jossa on luovuutta stimuloivia kuvia.”

Jenni Kolkkanen

 

Panosta tuoliin

”Kotityöpisteeseen voi hyvin valita pöydän ja säilytyskalusteet, jotka mukailevat asunnon kokonaistyyliä. Jos työskentelet työpisteessä päivittäin, hanki ergonominen työtuoli.”

Jenni Kolkkanen

 

Hanki sähköpöytä

”Käy läpi, mitä teet työpisteessä. Paljonko pöytätilaa tarvitset? Käytätkö tietokoneen lisäksi muita työvälineitä? Panosta kunnolliseen tuoliin tai hanki sähköpöytä, jotta voit työskennellä seisaaltaan.”

Maru Hautala

 

Haali säilyttimiä

”Kotitoimiston sotkuisuus johtuu säilytystilan puutteesta. Hyllytilaa ei ole tarpeeksi eikä papereille ole paikkoja. Hanki lokerikkoja, joihin voit sijoittaa tärkeät paperit.”

Maru Hautala

 

Laitteet ovien taakse

”Harva laite on ilo silmälle. Piilota tulostin ja muut liukuovien taakse. Tarvittaessa liuku­ovia voi pitää myös auki.”

Maru Hautala

 

Valoa työpisteesen

”Kotona voi tehdä töitä vaikka yöllä. Luonnonvalo vaihtelee paljon, ja siksi työpisteessä on oltava tehokas kohdevalo.”

Jenni Kolkkanen

 

Älä ylisisusta

”Älä lankea ylisisusta­misen trendiloukkuun ja hanki kaikkia teknisiä vempeleitä, joita luulet tarvitsevasi.”

Maija Lukkari-Nyman

 

Vältä makuuhuonetta

”Makuuhuone on hyvä rauhoittaa lepoa varten. Työpiste makuuhuoneessa vie väkisinkin ajatukset työasioihin myös silloin, kun pitäisi rauhoittua.”

Jenni Kolkkanen

 

Lopuksi sulje ovi

”Paras kotityöpiste on tilassa, jonka oven voi sulkea. Muutoin työstä on vaikea irrottautua. Vaatimatonkin työpiste on parempi kuin keittiönpöytä.”

Maija Lukkari-Nyman

Vinkkien antajat ovat sisustussuunnittelijoita.

Sisustustrendit näkyvät myös työpisteissä

  Värit. ”Työpisteissä näkyvät samat trendit kuin muussakin sisustuksessa: Värejä käytetään nyt ilahduttavan paljon ja entistä rohkeammin. Ruskean ja beigen eri vivahteet ovat yhä suositumpia. Murretut vihreät ja siniset tuovat sisustukseen lisää syvyyttä.”

  Materiaalit. ”Vaneria on käytetty viime vuosina paljon, ja korkki tulee olemaan tänä vuonna suosikkimateriaali työhuoneissa ja -pisteissä.”

  Viherkasvit. ”Tänä vuonna sisustajat ovat villiintyneet viherkasveista. Ne sopivat mainiosti elävöittämää myös työpistettä. Suosittuja juuri nyt ovat ilmakasvit, erilaiset vehkat sekä kahvipensas ja sitruunapuu.”

Lähde: sisustussuunnittelija Maru Hautala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  4. 4

   Eduskuntatalon edessä itseään vatsaan puukottaneet olivat turvapaikanhakijoita

  5. 5

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija Arto O. Salonen ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  6. 6

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  8. 8

   Uppiniskainen asukas säilyttää lastenvaunuja porraskäytävässä huomautuksista huolimatta – taloyhtiö voi ottaa huoneiston haltuunsa

  9. 9

   ”Uupumusta, turvotusta, ihottumaa ja kipuja”, kertoo Petra kokemuksistaan Essure-sterilisaatiosta – Suomessa eniten käytetty sterilisaatiomenetelmä poistuu nyt EU:n markkinoilta

  10. 10

   Trumpin erityisominaisuus yhdisti urheiluperheen yhtä ”pelkurimaista” poikkeusta lukuun ottamatta – erävoitto voi jäädä laihaksi lohduksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  6. 6

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  8. 8

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  9. 9

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpilla putki päällä, tuominnut nyt amerikkalaiset huippu-urheilijat useammin kuin natsit – Tämä kaikki tapahtui viikonloppuna
  3. Paljasti kauden 13 tavoitetta – kymmenen miljoonan dollarin jättipotti ei ollut golfari Justin Thomasin listalla: ”Nautin siitä, että saan kylmiä väreitä”
  4. Irakin kurdit äänestävät tänään itsenäisyydestä kansainvälisestä paineesta huolimatta – ”Vain itsenäisyyden kautta me voimme taata turvallisuutemme”
  5. Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija Arto O. Salonen ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”
  6. Trumpin erityisominaisuus yhdisti urheiluperheen yhtä ”pelkurimaista” poikkeusta lukuun ottamatta – erävoitto voi jäädä laihaksi lohduksi
  7. Vaalivoiton saanut Vaihtoehto Saksalle -puolue aloitti heti riitelyn: Puoluejohtaja Frauke Petry eroaa puolueensa uudesta parlamenttiryhmästä
  8. Lähes 50 000 paennut heräilevän tulivuoren lähistöltä Balilla – Maa on vavahdellut entistä voimakkaammin
  9. 20-vuotias varjostaja piti Lionel Messin ilman tehoja – ei kuitenkaan pyytänyt tämän pelipaitaa: ”Ystävät tulevat ensin”
  10. Äärioikeistolainen AfD oli toiseksi suurin puolue entisen Itä-Saksan alueella – ”Saksojen yhdistymisen konkurssihakemus”
  11. Näillä lakeuksilla ei homoja pilkata – Poliittisesti korrekti huumori on parempaa
  12. Näytä lisää