Koti

Viisi pussillista parilla eurolla tai kymmenen siementä vitosella – saman tukun siemeniä myydään eri pakkauksissa isoilla hintaeroilla

Kuluttajan on vaikeaa saada selville siementen alkuperää ja ikää. Jos siemen ei idä, syy on yleensä säässä, väärissä kasvuoloissa tai vanhoissa siemenissä.

Täsmälleen samoja siemeniä voidaan myydä halpakaupassa hintaan viisi pussillista kahdella eurolla tai erikoisliikkeessä kymmenen siementä vitosella. Se on mahdollista, koska Suomessa myytävät vihannesten ja koristekasvien siemenet tulevat pääosin samoilta siementukuilta ja pakkaajilta Euroopasta. Siemenkaupan keskus on Hollanti.

Osa tukkureista ja pakkaajista viljelee siemenet itse, osa haalii niitä alihankkijoilta ympäri maailmaa.

”Etelä-Amerikka on suosittu viljelyalue. Siellä vuodenajat ovat toisin päin kuin Euroopassa. Niin siementuottaja saa kaksi satoa vuodessa”, sanoo hankintapäällikkö Jarmo Lemström Scheteligistä.

Tukkukaupat voivat myös myydä siemeniä toisilleen tai pakkaajille. Pakkaajat pakkaavat usein siemeniä useille tuotemerkeille. Eri maahantuojien myymät siemenet voivat olla peräisin samasta tukkukaupasta ja samalta viljelijältä.

Siemeniä saa vapaasti myydä koko EU:n alueelle, kun siemenerä on kerran tarkastettu ja hyväksytty jossakin EU-maassa.

Pakkaajat ostavat siemeniä suoraan myös jalostajilta. Suurimmat jalostajat toimivat Saksassa, Hollannissa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Toimitusjohtaja Altti Kettinen Nelson Gardenista vertaa uusien lajikkeiden jalostamista lääkkeiden kehittämiseen.

”Prosessi kestää pitkään. Jalostajalla on oikeudet kehittämäänsä lajikkeeseen. Siksi lajike saattaa olla lähtöisin samasta paikasta riippumatta siitä, mitä kautta siemenet päätyvät kaupan hyllylle”, Kelttinen kertoo.

Siemeniä tuodaan maailmalta, sillä Suomessa ei tuoteta kaikkien hyöty- ja koristekasvien siemeniä. Esimerkiksi kotimaisia porkkanoiden, salaattien ja kaalien siemeniä ei ole saatavilla.

Maatiaisen välittämät siemenet ovat muista poiketen pääasiassa kotimaisia. Yhdistys vaalii perinteisiä maatiaislajeja. Jäsenet keräävät siemenet talteen kesällä ja syksyllä, ja ne myydään seuraavana keväänä.

”Kaikki koristekasvien, yksivuotisten kukkien, puuvartisten kasvien siemenet ja suuri osa hyötykasvien siemenistä, joita välitämme, ovat suomalaisilta pihoilta ja puutarhoista”, kertoo siemenvastaava Pirkko Kukkola.

Suomessa on myös paikallisia, perinteikkäitä vihanneslajikkeita, joiden viljelijät myyvät niiden siemeniä.

 


Miksi siemenet eivät aina idä?

Pussillinen silpoydin­herneen siemeniä tuotti viime keväänä vain yhden taimen. Toinen yritys, ja mullasta nousi kuusi tainta. Maahan kätketyistä noin 150 herneestä kasvoi vain seitsemän versoa.

Edellisenä kesänä samassa penkissä herneet kasvoivat hyvin. Sen sijaan avomaankurkut itivät nihkeästi kasvihuoneessa.

Miksi siemenet eivät idä ja miksi itävyys vaihtelee vuodesta toiseen?

Puutarha-alan ammattilaiset antavat monta selitystä.

Lämpötila

Multa voi olla liian kylmä tai liian lämmin.

Kasveilla on omat itämis­lämpötilansa, eivätkä ne aina osu yhteen kevään säiden ja totuttujen kylvöaikojen kanssa.

Esimerkiksi pavut ja monet kurpitsat suosivat lämmintä multaa, herne sen sijaan itää parhaiten noin kymmenasteisessa maassa.

Jos kylvät siemenet lämpimänä aikana ja sen jälkeen tulee kylmä kausi, itäminen vaikeutuu.

Kevään tulo vaihtelee joka vuosi.

Seuraa kevään edistymistä ja tarkasta sääennuste ennen kuin kylvät siemenet.

Suojaa kylvöpenkit harsoilla kylmyydeltä.


Multa

Multa voi olla siemenelle liian ravinteikasta. Voimakkaassa maassa itävä siemen kuolee. Siemen ei tarvitse ravinteita tai lannoitteita, sillä se sisältää kaiken, mitä kasvi tarvitsee kasvuun lähtöön.

Kylvömullan pitää olla lannoittamatonta. Ilmava, hiekkapitoinen maa on kylvöksille paras kasvualusta ulkona. Käytä kylvömultaa tai kaktusmultaa, jos kylvät siemeniä sisällä tai kasvihuoneessa. Lisää pieni kerros hiekkaa siementen päälle kukkapenkissä ja kasvimaalla.

Veden määrä

Liika kastelu tai runsaat sateet hukuttavat siemenet. Siemen mätänee tai itänyt siemen tuupertuu hapen puutteeseen, kun vesi täyttää mullan huokoset.

Jatkuvat sateet voivat myös tiivistää maan. Hento taimi ei pääse maan pinnalle.

Myös kuivuus tappaa ituja. Niin käy esimerkiksi, jos aurinko paahtaa voimakkaasti kylvöspenkkiin. Siemenestä esiin tullut itu tarvitsee kosteutta, jotta se vahvistuu ja ponnistaa ylös mullasta.

Kylvä siemenet kosteaan multaan ja kastele kylvös. Peitä sitten kylvös harsoilla. Harsot tasaavat lämpötilan ja kosteuden vaihteluja.

Siemenet

Joskus vika voi olla siemenessä. Itävyyteen vaikuttavat muun muassa siemenvaraston lämpö­tila ja kosteus. Siemeniä voidaan käsitellä, mikä laskee niiden itävyyttä. Lisäksi vaikuttaa siemenen ikä: parhaiten itää tuore siemenen, hyvin vanha siemen ei lainkaan.

Joidenkin lajien siementen itävyys laskee nopeasti. Esimerkiksi salaatin ja persiljan vanhoja siemeniä on vaikea saada itämään. Jotkut säilyttävät itävyytensä kauan.

Maahantuojien mukaan Suomessa myytävät siemenet ovat yleensä 1–2 vuotta vanhoja. Kuluttajan on vaikea tietää, minkä vuoden satoa siemenet ovat. Pusseihin ei tarvitse merkitä siementen keruu­aikaa. Pakkauksen vuosiluvut kertovat pussin sulkemisajan tai hetken, jolloin siementen itävyys on määritelty.

Merkintä ’parasta ennen’ on pakkaajan arvio siitä, mihin asti siemenet säilyttävät pakkaukseen merkityn itävyyden tai lajin vähimmäisitävyyden.

Vihannesten siementen laatua valvotaan. Niistä seurataan puhtautta, itävyyttä ja aitoutta.

Joidenkin lajien itävyysvaatimukset ovat matalat. Esimerkiksi porkkanan itävyyden pitää olla 65 prosenttia eli sadasta siemenestä 65:n pitää itää.

Jos pussiin on merkitty kor­keampi itävyysluku, siementen pitää kuitenkin täyttää se. Matala itävyysvaatimus mahdollistaa sen, että kauppa voi pitää siemeniä myynnissä kauan.

Koristekasvien siemenille laatuvaatimuksia ei ole, ja siksi itävyys vaihtelee. Jos pussissa on merkintä, siementen pitää täyttää se.


Hoitovirhe

Siemenet pitää istuttaa ohjesyvyyteen. Jos siemen joutuu liian syvälle, se ei jaksa nousta maan pinnalle. Jotkut siemenet pitää liottaa. Joskus niitä liotetaan liian kauan, jopa yön yli. Siemen hengittää ja tarvitsee happea.

Pitkä liotus hukuttaa siemenen. Pari tuntia riittää pehmentämään siemenen kovan kuoren. Esimerkiksi pavuille ja herneille riittää 1–2 tunnin liotus.

Osa siemenistä vaatii kylmä­käsittelyn itääkseen. Kylvä ne syksyllä, niin talvi hoitaa kylmäkäsittelyn. Voit myös kylmäkäsitellä siemenet jääkaapissa lopputalvella ja kylvää penkkiin keväällä.

Jotkut siemenet itävät valossa, toiset pimeässä ja osa lämpimässä. Opettele kasvien kasvatus- ja hoito-ohjeet siemenpakkauksista, kylvöoppaista tai puutarhakirjoista.

Saatat kastella kylvöksiä liikaa tai liian vähän. Sirkkataimi kuolee veden puutteeseen ennen kuin se ehtii maan pinnalle. Märässä siemen mätänee tai itänyt siemen hukkuu.

Asiantuntijat: hortonomi Annikki Olkkonen Puutarhaliitosta, toiminnanjohtaja Taina Laaksoharju Hyötykasviyhdistyksestä, siemenvastaava Pirkko Kukkola Maatiainen-liik­keestä, ylitarkastaja Ritva Valli­vaara-Pasto Eviran Siemen­tarkastus­yksiköstä. Lisää vinkkejä saa HS:n puutarhaextrasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puutarhanhoito
 • Asuminen
 • Vihannekset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörätuolissa muistohetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  6. 6

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  7. 7

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  8. 8

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  9. 9

   Laura Huhtasaari: Naiset ovat kansallis­mielisyyden ”sotureita”

  10. 10

   Vastaus terrorismille löytyy suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  6. 6

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää