Valikko
Koti

Asuntojen hinnat huimassa nousussa, Kallio ja Sörnäinen pomppasivat jo ohi perinteisten arvoalueiden – Katso, miten hinnat ovat muuttuneet omalla asuinalueellasi

Jos ostit asunnon vuonna 2006 Helsingin Kalliosta 100 000 eurolla, sen arvo on nyt 159 000 euroa. Helsingin itäisen kantakaupungin hinnat ovat nousseet 60–70 prosenttia kymmenessä vuodessa. Katso, miten hinnat ovat muuttuneet omalla asuinalueellasi Helsingissä.

Roskapankin terassi on sateisena arki-iltana kiinni eikä viereinen Arlan saunakaan ole lämpenemässä. Kanniston leipomossa sitä vastoin käy asiakkaita ostamassa tuoretta leipää.

Kaarlenkatu Helsingin Kalliossa on nähnyt paljon. Arlan sauna perustettiin vuonna 1929 ja legendaarinen ravintola Roskapankki saunan viereen lamavuonna 1993.

Tämän vuoden maaliskuussa Kaarlenkadulle tuli Kanniston leipomo, jonka juuret ovat 1900-luvun alun Punavuoressa.

Startup -yritys Blokin tekemän vertailun mukaan vanhat osakehuoneistot Kalliossa kallistuivat vuosina 2006–2016 peräti 59 prosenttia. Blok keräsi asuntojen hintatiedot Tilastokeskuksen tilastoista.

Selvityksen perusteella kymmenestä nopeimmin arvoaan Helsingissä kasvattaneesta ­alueesta viisi sijaitsee itäisessä kantakaupungissa.

Asunnot kallistuivat kymmenessä vuodessa nopeimmin Sörnäisissä, peräti 72 prosenttia. Vallilassa hinnat nousivat 68 prosenttia, Itä-Pasilassa 67 prosenttia, Alppilassa 64 prosenttia ja Toukolassa 62 prosenttia. Kallion ja Sörnäisen keski­neliö­hinta on nyt korkeampi kuin perinteisesti arvoalueina pidettyjen Lauttasaaren ja Munkkiniemen.


Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola ihailee Arlan saunan seinämaalauksia ja muistelee 21 vuotta sitten Roskapankissa kaveriporukalla vietettyä uudenvuodenpäivää.

Hän ei ole ollenkaan yllättynyt tiedosta, että Kallio on nyt kalliimpi alue kuin Munkkiniemi.

”Kallion sijaintihan on lähes täydellinen. Lisäksi täällä on paljon pieniä asuntoja, joihin kohdistuu suurin kysyntä”, sanoo Metsola.


Metsola on kutsuttu kävelylle Kallioon yhdessä Mikko Särelän kanssa. Särelä on vihreiden kunnallispoliitikko ja Lisää kaupunkia Helsinkiin -liikkeen perustaja. Yritämme yhdessä hakea selitystä sille, miksi juuri itäinen kantakaupunki on niin veto­voimainen.

”Täällä on paljon kukoistavia katutason liiketiloja. Samaan aikaan monessa muussa kaupunginosassa kivijalkakaupat kituvat”, Metsola sanoo.

Särelä lisää, että Kolmannesta linjasta on viime vuosina tullut oikea fine dining -katu.

Katso, miten hinnat ovat kehittyneet omalla asuinalueellasi pääkaupunkiseudulla. Juttu jatkuu vertailun jälkeen.Käännymme kulman ympäri Helsinginkadulle eli Hesarille. Ratikkapysäkillä juopot heiluvat kilisevine muovikasseineen. Samalla kadulla myydään kaksiota, jonka hintapyyntö on 309 000 euroa.

Tilastojen valossa asukkaiden huoli siitä, että Hesarin ja Fleminginkadun risteyksessä oleva Hurstin leipäjono laskisi asuntojen arvoa, on selvästikin ollut aiheeton.

Kävelemme Helsinginkujalle, jossa taloyhtiö suunnittelee täydennysrakentamista tyhjälle tontille. Osa asukkaista vastustaa rakentamista, koska se veisi heiltä näköalan kallioille.

Särelä muistuttaa, että Helsingin seutu kasvaa joka vuosi noin 15 000 asukkaalla. Monet uusistakin asukkaista haluaisivat asua kantakaupungissa.

”Kaupunki ei ole kuitenkaan pystynyt rakentamaan uusia asuntoja samassa tahdissa. Nykyisen asuntopolitiikan suora seuraus on se, että urbaanien asuinalueiden hinnat vain nousevat.”

Särelän perhe osti asunnon Kalliosta kuusi vuotta sitten. Hän sanoo ajatelleensa silloin, että he varmaan ostivat asunnon suhdanteen huipulla.

"Niin minullekin sanottiin vuonna 1997, kun ostin täältä ensimmäisen sijoitusasuntoni”, Metsola kertoo.


Jatkamme Vaasankatua kohti Sörnäistä. Vaasankadulla on kautta aikain ollut rosoinen maineensa – jo paljon ennen 1990-lukua, jolloin katuprostituutio leimasi aluetta.

Nyt Vaasankadun asunnot ovat haluttuja. Myös työpaikat haluavat tänne. Pankit ovat muuttaneet Aleksilta Aleksis Kiven kadulle. Teollisuuskadulle Vallilan puolelle valmistuu OP:n uusi näyttävä pääkonttori.

Saavumme Vaasanaukiolle, jossa päihdeongelmaiset haeskelevat sateensuojaa metron sisäänkäynniltä ja jossa vartijat hätyyttelevät porukkaa takaisin ulos.


Kalliossa on aina ollut enemmän rosoa kuin Helsingissä keskimäärin, ja asukkaat ovat tottuneet siihen. Timo Metsolakin huomauttaa, että ulkona juopottelu on Helsingissä ”kauniin sään ilmiö” – paitsi niillä paikoilla, joissa juopotellaan joka säällä niin kuin täällä.

Nyt osa lähistön asukkaista on kuitenkin herännyt vastustamaan Vaasanaukiosta käytettyä epävirallista nimitystä Piritori. Kertooko se siitä, että gentrifikaatio on saapunut Kallioon?

Gentrifikaatiolla viitataan yleensä ilmiöön, jossa perinteiset työväen asuinalueet alkavat keskiluokkaistua.

Ensimmäisessä vaiheessa edulliset vanhat asunnot vetävät puoleensa luovan luokan edustajia kuten kulttuuri- ja mediaväkeä. Heidän perässään alueelle muuttaa yhä paremmin koulutettuja ja yhä paremmin tienaavia.

Uusien asukkaiden saavuttua hinnat alkavat nousta eikä vanhoilla asukkailla ole enää varaa jäädä asumaan alueelle.

Gentrifikaatio mylläsi Punavuoren 1990-luvun laman jälkeen. Metsolan ja Särelän mielestä Kalliossa ei ole tapahtunut gentrifikaatiota.

”Jos gentrifikaatiolla tarkoitetaan sitä, että tulotaso nousee ja että se työntää osan asukkaista pois, sellaista ei ole täällä tapahtunut”, Särelä sanoo.

Myös Metsola on sitä mieltä, että Kalliossa asuu yhä vanhoja juoppoja ja köyhiä – nyt rinta rinnan parempiosaisten kanssa.


Kallion asukkaiden koulutustason nousu on toistaiseksi seurannut koko kaupungin kehitystä eikä tulotasossakaan ole tapahtunut merkittävää muutosta. Osin sitä selittää se, että Kalliossa asuu paljon opiskelijoita.

Mutta asuntojen hinnat ovat kiistatta nousseet nopeasti. Se voi asiantuntijoiden mukaan viitata siihen, että tulevaisuudessa myös Kalliossa tapahtuu gentrifikaatiota.

Metsolan mukaan on täysin mahdollista, että jonain päivänä Kallio on kalliimpi asuinalue kuin Punavuori.

”Punavuoren vetovoimaa pidetään helposti itsestäänselvyytenä. Mutta on täysin mahdollista, että Kalliosta tulee kalliimpi.”

Metsola arvioi, että Punavuori on jo menettänyt kovimman suosionsa ainakin hetkellisesti, mutta mahdollisesti pysyvästi. ”Kovassa nosteessa oleva Kallio taas ei ole välttämättä lähelläkään suosionsa lakipistettä.”

Metsolan mielestä Kallion mahdollisuuksia on vaikea hahmottaa, koska päihdeongelmaisia on yhä paljon ja ennakkoluulot elävät sitkeässä. Tosiasiassa erilaiset ihmiset puliukoista miljonääreihin elävät jo nyt Kalliossa sulassa sovussa.

”Berliini-ilmiö voi nostaa Kallion suosioon, jota on vielä vaikea edes kuvitella”, Metsola uskoo.

Katso, miten oma asuinalueesi sijoittuu pääkaupunkiseudun hintatilastoissa. Juttu jatkuu vertailun jälkeen. 


Siltamäessä hinnat nousivat vain 15 prosenttia

Asuntojen hinnat ovat kallistuneet kymmenessä vuodessa kaikkialla Helsingissä, mutta hintakehitys ei ole ollut tasaista. Samaan aikaan kun asunnot kallistuivat Sörnäisissä 72 prosenttia, ne kallistuivat Siltamäessä vain 15 prosenttia.

Kaupungistumisen trendit ja asumismieltymysten muutokset eriyttävät alueita myös pääkaupunkiseudun sisällä.

Rakennusyhtiö YIT:n kestävän kaupunkikehityksen johtajan Juha Kostiaisen mukaan asuntojen hinnat nousevat nopeimmin paikoissa, joissa on kaupunkimainen rakenne, hyvät palvelut ja joukkoliikenneyhteydet.

Koillis-Helsingissä Keravan­joen rannalla sijaitseva Siltamäki ei ole alue, joka olisi hyötynyt Suomea viime vuosina ravistelleesta urbanisoitumisen aallosta. ”Siltamäki on hyvä alue, jonka kehittäminen vaan pysähtyi. Väki vanhenee ja vähenee, jolloin myös palvelut ja liikenneyhteydet heikkenevät.”

Siltamäki rakennettiin 1970-luvulla ja se tuli aikanaan tutuksi Naapurilähiö-tv-ohjelmasta.

Rakennusyhtiöt uskovat suomalaisiin lähiöihin. Siksi YIT alkoi yhdessä kaupungin kanssa selvittää, voidaanko Siltamäkeen tehdä täydennysrakentamista.

Hanketta edistetään poikkeuksellisella tavalla alueen asukkaiden kanssa. YIT, Helsingin kaupunki ja Finnish Consulting Group (FCG) toteuttivat maalis–huhtikuussa erityisen täydennysrakentamispelin.

Älypuhelimilla ja tietokoneella pelattavassa pelissä pääsi katsomaan, miten eri vaihtoehdot vaikuttavat vaikkapa ostoskeskuksen tai virkistyspalveluiden kehittämiseen. Pelissä sai kokeilla uusien talojen rakentamista tai lisäkerrosten tekemistä nykyisiin taloihin.

Yli 500 ihmistä osallistui peliin. Se tuloksista kerrotaan 16. toukokuuta.

Kostiaisen mukaan mikään lähiö ei ole menetetty. Mutta itsestään asiat eivät muutu. ”Jos halutaan kehitystä, alueille pitää myös investoida sekä yksityistä että julkista rahaa”, hän sanoo.

Kostiaisen mukaan rakennusyhtiöt ovat kiinnostuneita rakentamaan siellä, missä on potentiaalia.

Avainasemassa on alueiden täydennysrakentaminen. Kun 1960- ja 1970 -luvuilla väljästi rakennettuihin lähiöihin saadaan lisää asuntoja, saadaan myös lisää asukkaita ja sekä julkisia että kaupallisia palveluita.

Kostiainen uskoo, että tulevaisuudessa Itä-Helsingissä saatetaan nähdä hyvinkin nopeaa hintojen nousua. ”Mutta taloyhtiöiden pitää haluta kehittää omaa aluettaan. Yksi talo ei riitä. Tarvitaan riittävän isoja kokonaisuuksia, jotta kannattaa kaavoittaa ja rakentaa.”

Elektronisen musiikin festivaalin Kontulassa järjestänyt Jimi Tenor sanoi HS:n haastattelussa, että Kontula on uusi Kallio. Onko Kallio-ilmiö ylipäänsä toistettavissa, voiko sitä viedä? Kostiaisen mukaan ei.

”Mutta kyllä sitä voidaan edistää. Uskon itsekin, että Kontulassa on paljon potentiaalia. Itä-Helsinki on kaupungin kiinnostavimpia paikkoja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntojen hinnat
 • Asuntokauppa
 • Kallio
 • Sörnäinen
 • Vallila
 • Toukola
 • Alppiharju
 • Pasila
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  6. 6

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää