Koti

Tuoreet vihannekset pöytään omalta parvekkeelta – näin nikkaroit lavakauluksen ja laatikon

Yrtit, salaatit, tomaatit, kurkut, paprikat ja chilit kasvavat viljelylaatikossa.

Kivistääkö selkää kasvimaalla? Syövätkö etanat sadon? Haluatko kasvattaa parvekkeella ruokaa? Ala lava- tai laatikkoviljelijäksi.

Lavakauluksissa ei ole pohjaa, ja niitä käytetään kasvimaalla. Laatikoissa on pohja, joten niissä voi kasvattaa kasveja parvekkeella ja kalliolla.

”Lavaviljelyssä on paljon hyviä puolia”, sanoo puutarhuri Suvi Lehtonen. Hän on yksi kirjan Lavatarhuri – Kasvata satoa viljelylaatikossa tekijöistä.

”Lava ja laatikko pidentävät satokautta. Niihin voi kylvää keväällä aiemmin kuin avomaalle, sillä routa sulaa laatikosta no­peammin. Syksyllä lava tuottaa satoa pidempään kuin maa.”

Lavaviljelyksen hoitaminen säästää selkää. Rikkakasvit ja etanat eivät pääse laatikkoon yhtä helposti kuin kasvimaalle. Kastelun tarve vähenee, jos lavassa käyttää katteita tai harsoa.

Lavatarha kannattaa sijoittaa pihassa lämpöiseen paikkaan. Yrteille ja salaateille riittää 20 senttiä korkea lava tai laatikko. Juurekset ja isot kasvit viihtyvät 40–60 senttiä korkeassa laatikossa.

”Kasvimaalla käytetään perinteisesti metrin levyisiä ja kaksi metriä pitkiä lavoja. Lava on nopea kiertää, ja kasveja yltää hoitamaan. Toinen käytetty koko on metri kertaa 1,20 metriä.”

Parvekkeelle mahtuu usein laatikko, joka on 30–50 senttiä leveä. Laatikkoja ja lavoja voi ostaa puutarhakaupoista tai nikkaroida itse. Työ onnistuu vähillä timpurin taidoilla. Kasvimaan lavan voi tehdä kierrätyspuusta tai halvasta laudasta. Parvekkeelle sopii siisti kattopaneeli.

Laatikon ja lavan kulmiin tarvitaan rimaa, johon laudat kiinnitetään.

Jos laatikkoa käytetään parvekkeella tai kalliolla, sisäpuoli pitää vuorata paksulla muovilla tai suodatinkankaalla. Näin vesi ja multa eivät valu lautojen ­raoista.

Laatikon pohjamuoviin tai -kankaaseen pitää tehdä muutama reikä, jotta liika vesi valuu pois. Parvekkeella laatikosta valuvan veden voi ohjata parvekekaivoon. Pienen laatikon alle voi laittaa tarjottimen keräämään vettä.

Laatikon pohjalle tehdään salaojitus. Laita pohjalle kymmenen sentin kerros ruukkusoraa tai lekasoraa. Sen päälle pitää laittaa suojakangas, jottei multa valu soran sekaan, Lehtonen neuvoo.

Lavassa kasvimaalla salaojitusta ei tarvita. Lavakauluksen voi laittaa suoraan mullan päälle tai pihassa nurmikon päälle. Lavan alle sopii esimerkiksi räsymatto, sanomalehtiä, suodatinkangasta tai juurimattoa. Ne estävät rikkaruohojen nousun lavaan.

Kankaaseen tai mattoon pitää tehdä pieniä viiltoja. Lierot pääsevät niistä talveksi suojaan syvemmälle maahan.

Laatikon ja lavan voi maalata ulkoapäin. Sisäpinnoilla saa käyttää vain myrkyttömiä pintakäsittelyaineita, esimerkiksi maitomaalia.

Lavat ja laatikot voi myös jättää pintakäsittelemättä. Ne kestävät ulkona muutaman vuoden ajan. Siperianlehtikuusi säilyy hyvänä pisimpään.

Multa valitaan viljeltävien kasvien mukaan. Esimerkiksi monet juurekset ja yrtit viihtyvät hiekkaisessa maassa. Niille voi ostaa hyvää puutarhamultaa ja sekoittaa siihen isorakeista puhallushiekkaa. Tomaatti ja kurpitsat viihtyvät muhevassa puutarhamullassa.

Keväällä lavan mullan voi kääntää kevyesti ja lisätä tuoretta multaa. Lavaa ja laatikkoa ei pidä täyttää mullalla kokonaan. Yläreunaan pitää jättää 10 senttiä tyhjää. Niin laatikon reunat suojaavat pieniä taimia tuulelta.

Lehtonen kannustaa käyttämään laatikoissa katetta. Eloperäinen kate antaa kasveille ravinteita ja vähentää lannoituksen tarvetta. Madot käyttävät katetta ravinnoksi ja pitävät mullan ilmavana.

Katteeksi käyvät esimerkiksi ruohosilppu, kasvijäte, merilevä tai oljet. Mitä tuoreempaa, sen parempi. Katesilppua voi lisätä, kun edellinen katekerros kellastuu. Kate suojaa multaa kuivumasta ja vähentää kastelun tarvetta. Kuivina kausina etenkin kylvökset ja pienet taimet kannattaa suojata harsoilla kuivumiselta. Laatikossa ja lavassa voi viljellä kaikkia kasveja, joita Suomessa viljellään.

”Suosittelen juureksia ja lehtivihanneksia. Myös yrtit sopivat lavalle hyvin, erityisesti säitä säikkyvä basilika”, Lehtonen sanoo.

Laatikon ylimpään lautaan voi ruuvata lenkit reikänauhasta. Niihin voi kiinnittää kaaret, joiden päälle voi levittää reikämuovin. Laatikko toimii silloin pienenä kasvihuoneena.

”Siellä menestyvät myös lämpöä vaativat kasvit, esimerkiksi tomaatit, kurkut, paprikat ja chilit. Kannattaa kokeilla myös latva-artisokkaa, salaattifenkolia ja jopa meloneja.”


Näin rakennat lavakauluksen ja viljelylaatikon

Puutyön opettaja Kaija Kopra Vantaan aikuisopiston puutyöpajasta neuvoo, miten lavakaulus ja viljelylaatikko rakennetaan.

Lavakaulus

Koko: pituus x leveys x korkeus: 120x100x30cm

Tarvikkeet:

Lautaa 22x100 mm, yht. 13,20 m, hinta 0,59 e/m, yht. 7,80 e
Rimaa 48x48 mm, 1,28 m, hinta 0,89e/m, yht. 1,15 e

Viimeistelyyn:

Hiomapaperia, myrkytöntä maalia, maitomaalia tai mehiläisvahaa

Työkalut:

Saha, rullamitta, kynä, vasara ja nauloja tai porakone ja ulkokäyttöön tarkoitettuja ruuveja

Tee näin:

Sahaa sivujen ja päätyjen laudat.

 Sahaa kulmiin rimat. Jos ha­luat, että lava uppoaa tukevasti maahan, leikkaa kulmarimat 2–3 senttiä lavakauluksen korkeutta pidemmiksi.

 Aloita päädyistä. Poraa ruuveille reiät lyhyiden lautojen päähän. Tarkasta, että reiät osuvat kulmariman keskelle.

 Ruuvaa laudat kiinni kulmarimoihin. Jos käytät nauloja, lyö vasaralla varovasti, jottei lauta halkea. Kiinnitä laudat kulmarimaan niin, että vuosirenkaat pienevät ulospäin. Niin laudat eivät väänny ajan kanssa.

 Kiinnitä pitkien sivujen laudat kulmarimoihin.

 Hio lavan yläreuna ja pintakäsittele lava, jos haluat.

Viljelylaatikko

Koko: pituus x leveys x korkeus: 70x50x30 cm

Tarvikkeet:

Lautaa, 22x100 mm, 10 m, hinta 0,59 e/m, yht. 5,90 e
Rimaa 48x48 mm, 1,28 m, hinta 0,89 e/m, yht. 1,15 e
Samat työkalut ja viimeistelytarvikkeet kuin lavakauluksessa

Tee näin:

Tee kuten lavakaulus ja jatka:

 Käännä laatikko ylösalaisin ja kiinnitä pohjaan neljä pitkää lautaa. Jätä lautojen väliin raot.

 Leikkaa kulmarimat 2–3 senttiä lavakauluksen korkeutta pidemmiksi. Näin voit laittaa parvekkeella laatikon alle tarjottimen tai altaan keräämään valuvan veden.

 Hio laatikon yläreuna sileäksi.

 Pintakäsittele haluamallasi tavalla.

 Vuoraa laatikko sisältä muovilla nitojalla. Voit käyttää laatikossa myös paksuja jätesäkkejä. Tee muovin tai jätesäkin pohjaan muutama reikä, josta liika vesi valuu pois.

Laatikkoon:

Maitomaali: 1 litra rasvatonta maitoa, pigmenttiä (maalikaupasta). Voit kokeilla myös vesivärinapin väriä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Kasvit
 • Parveke

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 50 loukkaantunutta, yksi pidätetty – HS seuraa

  2. 2

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  3. 3

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  6. 6

   Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”

  7. 7

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  8. 8

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  9. 9

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 50 loukkaantunutta, yksi pidätetty – HS seuraa

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää