Koti

Asu ahtaammin ja lopeta lotraaminen – nämä ja 11 muuta vinkkiä auttavat pienentämään asumisen hiilijalanjälkeä

Kesäkuussa aloittava Helsingin uusi kaupunginvaltuusto päättää pian siitä, millaista ilmastopolitiikkaa pääkaupungissa tehdään seuraavien vuosien aikana. Suurien linjojen lisäksi jokainen voi yrittää vaikuttaa ilmastonmuutokseen omalla toiminnallaan.

Helsinkiläisten hiilijalanjälki on joutumassa tarkkaan syyniin. Kesäkuussa aloittava Helsingin uusi kaupunginvaltuusto päättää pian siitä, millaista ilmastopolitiikkaa pääkaupungissa tehdään seuraavien vuosien aikana.

Asumisella on tässä yhteydessä suuri merkitys.

”Asumisen osuus ihmisen hiilijalanjäljestä on arviolta noin 30 prosenttia”, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelujen energia-asiantuntija Teemu Kettunen.

Kettunen jakaa tässä jutussa vinkkejä, joiden avulla omaan ilmastojalanjälkeen voi vaikuttaa asumisessa.

Vastavalmistuneen selvityksen mukaan Helsingillä olisi mahdollisuus asettaa 60 prosentin kasvihuonekaasujen päästövähennystavoite vuodelle 2030. Tällöin päästöt asukasta kohden olisivat 73 prosenttia pienemmät kuin vuonna 1990.

Helsingin kaupunki on nyt ensimmäistä kertaa tehnyt strategisen suunnitelman sille, miten Helsinki sopeutuu ilmastonmuutokseen. Suunnitelma ulottuu vuodesta 2017 vuoteen 2025.


Suurien linjojen lisäksi jokainen voi yrittää vaikuttaa ilmastonmuutokseen omalla toiminnallaan. Lue alta Teemu Kettusen 11 vinkkiä, joilla asumiseen liittyviä ilmastovaikutuksia voi vähentää:

1. Hanki tarpeen mukainen asunto

”Tämä on kaikista tärkein asia asumisen hiilijalanjäljessä. Eli ei turhia neliöitä. Neliöt vaikuttavat niin rakennusmateriaalien valmistamisen aiheuttamiin päästöihin kuin energiankulutukseen.”

”Asunnon lämmitys on Suomessa suurin yksittäinen asumisen päästöihin vaikuttava tekijä, ja myös valaistusta sekä kalusteita tarvitaan enemmän suuremmassa asunnossa. Uutta asuntoa rakennettaessa on tärkeää muistaa, että suuri osa asumisen kustannuksista syntyy energiasta ja suuri osa energiankulutuksesta päätetään asuntoa rakennettaessa.”

2. Sijainti, sijainti ja sijainti

”Myös asunnon sijainnilla on merkitystä, sillä liikkumisen osuus hiilijalanjäljestä on noin 20 prosenttia.”

3. Ensisijaisesti määrä ja sitten laatu

”Sähkönkulutuksessa on tärkeintä vähentää kulutusta ja vasta sen jälkeen miettiä, valitseeko tavallista vai vihreää sähköä. Kaukolämmitetyissä taloissa sähkönkulutusta voi vähentää esimerkiksi siirtymällä led-valaistukseen, säätämällä kylpyhuoneen lattialämmitys suositusten mukaiseksi ja lämmittämällä sähkökiuasta vain sen verran kuin tarvitaan.”

4. Vanhojen asuntojen peruskorjauksista ilmastohyöty irti

”Vanhojen asuntojen energiatehokkuus on uusia asuntoja huonompi, mutta ei vanhassakaan asuminen silti ole ekosynti. Joku siellä asuisi kuitenkin. Peruskorjausten yhteydessä vanhojen asuntojen energiatehokkuutta voidaan parantaa paljon ja usein myös taloudellisesti kannattavasti.”

”Esimerkiksi putkiremontin yhteydessä ilmanvaihto voidaan uudistaa lämpöä talteen ottavaksi ja julkisivuremontin yhteydessä voidaan lisätä eristystä. Energiatehokkuutta saadaan parannettua myös pienemmillä parannuksilla. Esimerkiksi vanhojen termostaattien vaihdossa taloyhtiössä tulisi aina tehdä myös lämmitysverkoston perussäätö. Sillä voidaan säästää jopa kymmenen prosenttia koko kiinteistön lämmityskulutuksesta. Yleensä kaikki termostaatit kannattaa vaihtaa kerralla.”

5. Alenna sisälämpötilaa

”Jos alentaa sisälämpötilaa yhdellä asteella, energiaa kuluu viisi prosenttia vähemmän. Jos lämpöä alentaa useita asteita, merkitys on suurempi. Lämmön kulutus on hiilijalanjäljessä aina suurempi asia kuin sähkön kulutus.”

6. Hanki pientaloon maalämpö tai ilmalämpöpumppu

”Maalämmön yleistyminen vähentäisi Helsingin päästöjä. Pientaloissa maalämpö on todella hyvä ratkaisu: sen avulla voidaan vähentää lämmityssähkön kulutusta kaksi kolmasosaa suoraan sähkölämmitykseen verrattuna.

Maalämmöllä lämmittää helposti suurehkon omakotitalon. Talon tontille porataan reikä esimerkiksi 200 metrin syvyyteen. Niin syvällä on talvellakin aika lämmin. Reikään asetetaan lämmönkeruupiiri, ja lämpö otetaan maaperästä asuntoon lämpöpumpun kautta. Ilmalämpöpumppu toimii samankaltaisella periaatteella, mutta lämpö otetaan ulkoilmasta.”

7. Valitse ekosähkö

”Ekosähkö ei useinkaan ole muuta sähköä kalliimpaa, ja sen valitsemalla tukee uusiutuvan energian tuotantoa. Ympäristömerkitty ekosähkö on astetta parempi vaihtoehto. Silloin sähkön tuotannossa on uusiutuvan energian lisäksi kiinnitetty huomiota myös luonnon monimuotoisuuteen: esimerkiksi tuulivoimaloiden sijoittamisessa otetaan huomioon tärkeät lintualueet. Osoitteessa Ekoenergy.org voi kilpailuttaa eri ekosähköntarjoajat.”

8. Hanki aurinkopaneelit

”Aurinkopaneelien asettaminen katolle on todella merkittävä teko. Jokainen paneelien tuottama kilowattitunti on uutta, uusiutuvaa energiaa. Jos paneelien avulla voi tuottaa 20 prosenttia omakotitalon sähkönkulutuksesta, se on isompi asia kuin jos vaihtaisi ekosähköön.”

9. Älä lotraa suihkussa

”Suihkuveden kulutus on tärkeä energia-asia. Hanki vettä säästävä suihku, äläkä muutenkaan lotraa turhaa.”

10. Varaava tulisija on ekoteko

”Varaava tulisija on erinomainen lämmityslähde pakkasilla. On tärkeää polttaa kuivaa puuta ja pitää riittävä veto päällä, jotta vältetään suuret hiukkaspäästöt.”

11. Induktioliesi on ykkönen

”Energiatehokkuudeltaan induktioliesi on paras ja perinteinen valurautaliesi huonoin. Kaasuliedessä oleellista on, onko kaasu bio- vai maakaasua. Maakaasu on fossiilinen polttoaine, mutta jätteistä tuotettu biokaasu on uusiutuvaa energiaa ja erittäin hyvä vaihtoehto. Myös taloyhtiöt voivat valita kotimaisen biokaasun.”

12. Uudet kodinkoneet kuluttavat vähemmän sähköä

”Kylmälaitteissa, kuten jääkaapeissa on saatavilla perus-A-energialuokkaa pihimpiä laitteita. Niiden luokka on A+ tai A++ ja sähkönkulutus on 25–40 prosenttia pienempi kuin A-luokan laitteilla.”

13. Hanki led-valot

”Led-valot kuluttavat tavallista hehku- tai energiansäästölamppuja vähemmän sähköä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Ilmastonmuutos
 • Uusiutuva energia
 • Lämmitys
 • Vinkit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies ajoi päin väkijoukkoa Annankadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Yksi kuollut, neljä sairaalahoitoon

  2. 2

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  3. 3

   Leikki-ikäinen lapsi putosi viitisentoista metriä kerrostalon ikkunasta Pitäjänmäessä – poliisi ei epäile rikosta

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  6. 6

   Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

  7. 7

   USA ja Japani: Pohjois-Korea laukaisi ballistisen ohjuksen

  8. 8

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  9. 9

   Melkein toivon, ettei Ultra Bra tee enää lisää konsertteja – mutta sellaisista nyt vihjaillaan

  10. 10

   Veitsihyökkäys supermarketissa Hampurissa – yksi kuoli ja viisi haavoittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  5. 5

   Mies ajoi päin väkijoukkoa Annankadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Yksi kuollut, neljä sairaalahoitoon

  6. 6

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  7. 7

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  8. 8

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  9. 9

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  10. 10

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää