Arkkipiispa huolestui painostuksesta vanhoillislestadiolaisten joukossa

Kotimaa
 
Antti Johansson / HS
Arkkipiispa Kari Mäkinen
Arkkipiispa Kari Mäkinen Kuva: Antti Johansson / HS

Arkkipiispa Kari Mäkinen on huolestunut vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen tavasta painostaa liikkeeseen kuuluvia, naispappeuden hyväksyviä kirkon työntekijöitä.

"Kirkon kannalta pidän huolestuttavana, mikäli kirkon päätöksiin, järjestykseen ja niiden mukaiseen työhön sitoutuminen johtaa liikkeessä marginalisoimiseen tai ulkopuolelle sulkemiseen", Mäkinen sanoo HS:lle.

Kannanotto liittyy vanhoillislestadiolaisten Turun rauhanyhdistykseen, jossa on noussut kohu aikeista hyllyttää kaksi kirkon työntekijää puhujien joukosta.

Toinen heistä on Risto Leppänen, pappi ja arkkipiispan teologinen sihteeri. Hän on kertonut avoimesti sitoutuvansa kirkon virkajärjestykseen, johon kuuluu naispappeuden hyväksyminen.

Toinen on kirkkomuusikko ja Turun Maarian seurakunnan johtava kanttori Heikki Rainio, joka on arvostellut julkisesti liikkeen johdon toimia lasten hyväksikäyttötapausten käsittelyssä.

Asiasta uutisoi ensin Kotimaa24.fi-verkkolehti.

Rauhanyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Puolitaival kutsui viime viikolla koolle yhdistyksen johtokunnan ja puhujat keskustelemaan Leppäsen ja Rainion vapauttamisesta puhujan tehtävästä.

Tapaamista ei ole vielä pidetty eikä päätöstä tehty. Puolitaival ei halua kertoa, mistä hyllytysaikeet johtuvat. "Yksittäisiin ihmisiin liittyvät asiat ovat luottamuksellisia, eikä niitä voi lähteä kommentoimaan", hän sanoo.

Leppäsen mukaan hänen tapauksessaan kyse on ennen kaikkea naispappeuskannasta.

"Ytimessä on, voiko kirkon järjestykseen sitoutunut toimia liikkeen piirissä puhujana. Asiaan liittyy myös muuta keskustelua liikkeen tapakulttuurista", Leppänen toteaa.

Rainio ei halua toistaiseksi kommentoida asiaa omalta osaltaan. Hän sanoo kuitenkin, ettei kutsu ollut yllätys.

Herätysliikkeen johtoelimen, Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen SRK:n, pääsihteeri Tuomas Hänninen ei halua ottaa Turun tilanteeseen kantaa.

"Rauhanyhdistykset ovat itsenäisiä. Luotan siihen, että asia selviää paikallisesti."

Hän ei ota kantaa myöskään siihen, voiko liikkeen puhujana toimia naispappeutta tukeva ihminen. "Meidän oppi ja opetus eivät ole mihinkään muuttuneet. Siitä voi tehdä omat johtopäätöksensä."

Puolitaival kiistää, että tulevassa tapaamisessa olisi kyse niin sanotusta hoitokokouksesta. Hänen mukaansa keskustelu on täysin vapaaehtoinen.

Hoitokokouksilla eli sielunhoidollisilla keskusteluilla on vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä kipeä kaiku, sillä niihin on liittynyt painostamista ja hengellistä väkivaltaa.

SRK on julkisesti pahoitellut hoitokokouksissa 1970-luvulla tapahtuneita väärinkäytöksiä.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi