Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaara ylittää sulfaattipäästörajat rajusti

Kotimaa
 
Tapio Mainio HS
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Talvivaaran kaivosyhtiö on ylittänyt ympäristöluvassa vahvistetut päästöarvot.
Talvivaaran kaivosyhtiö on ylittänyt ympäristöluvassa vahvistetut päästöarvot. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sotkamo. Ympäristöongelmat haittaavat elämää Talvivaaran kaivoksen lähistöllä. Asukkaat valittavat rikkivedyn hajusta ja mustasta pölystä, ja viranomaiset ovat mitanneet päästörajoihin nähden monikymmenkertaisia sulfaattipäästöjä.

"Onko meidän kiltisti kärsittävä pöly- ja hajuhaitoista? Talot, maat ja rannat ovat arvottomia", sanoo Salme Kananen, 67, Sotkamon Taattolassa.

Lähistöllä on Hakonen-järvi, jonka pinta on alkanut merkillisesti kuplia. Talvivaaran kaivokselle on viisi kilometriä.

Talot, maat ja rannat ovat arvottomia. Salme Kananen Sotkamosta.

Talvivaaran kaivosyhtiö on ylittänyt moninkertaisesti sille ympäristöluvassa vahvistetut päästöarvot.

Kainuun ely-keskus ja osa asukkaista on jättänyt ympäristön turmelemisesta tutkintapyynnön poliisille. Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppinen sanoo, että kunta puoltaa kaivoksen lupaehtojen tiukentamista.

Pahiten vesistöä kuormittaa sulfaatti, jonka arvot ylittyvät jopa monikymmenkertaisesti.

"Ympäristöluvassa raja-arvoksi asetettiin yhtiön toivoma 130 milligrammaa kuutiossa. Todellisuudessa yhtiön laskemissa jätevesissä on sulfaattia 8 000 milligrammaa kuutiossa", johtaja Sami Koivula Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) vaatii nopeaa puuttumista ongelmiin ja muistuttaa, että laki antaa mahdollisuuden toiminnan keskeyttämiseen. Niinistö ei hyväksy, että yhtiö ylittää rajusti itse määrittelemänsä päästörajat.

"Yhtiöllä on ollut toiminnassaan paljon harjoittelua. On ollut pöly- ja hajuhaittoja, ja nyt on todettu vesistön ongelmat", kaivoksella hiljattain vieraillut Niinistö sanoo.

Niinistön mielestä ympäristövaikutusten arviointi oli aikanaan puutteellinen.

"Ympäristövaikutusten arviointivaihe on erittäin tärkeä. Silloin seudun asukkaiden pitäisi saada tietää, mitä heidän ympäristössään todella tapahtuu."

Kaivoksen nykyinen ympäristölupa päättyy ensi keväänä, ja yhtiö haluaa uuteen lupaan helpotuksia päästöihin vuoteen 2015 saakka.

Niinistö muistuttaa, että laki antaa mahdollisuuden keskeyttää kaivoksen toiminta, jos ympäristöluvan ehdot eivät täyty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat