Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Juuri nyt: Fortumin uudeksi toimitusjohtajaksi Pekka Lundmark
  • Juuri nyt: Fortumin uudeksi toimitusjohtajaksi Pekka Lundmark

Talvivaaran kaivoksen päästöt rikostutkintaan

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Sotkamossa sijaitsevan Talvivaaran kaivoksen mahdollinen ympäristörikos on edennyt Oulun poliisilaitoksen talousrikosyksikön tutkittavaksi.

Kaivostoiminnasta aiheutuneiden ympäristöhaittojen poliisiselvitys käynnistyi Kainuun ely-keskuksen viranomaisilmoituksesta ja yksityisten kansalaisten tutkintapyynnöistä, jotka kertoivat vesien ja ilman pilaantumisesta.

Tutkinta on vasta käynnistymässä yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa. Vasta myöhemmin käy ilmi, onko syytä epäillä rikosta.

Valvontaviranomainen eli Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on jo kehottanut kaivosta pienentämään päästöjään. Keskus miettii myös, pitääkö kaivoksen toiminta jopa keskeyttää.

Kaivoksen lähialueilla vedet kuohuvat ja ilma haisee. Yhtiö ilmoitti aikoinaan ympäristölupaansa niin pienet sulfaatti- ja mangaanipäästöt, ettei niille tarvinnut määritellä erikseen raja-arvoja. Nyt määrät ovat monikymmenkertaiset.

Kaivosyhtiön pääomistaja ja toimitusjohtaja Pekka Perä vakuuttaa, ettei yhtiö suhtaudu ongelmiin välinpitämättömästi, vaan päästöjä on jo vähennetty. Yhtiö aikoo myös investoida saastuneiden vesien puhdistukseen.

Lisää Talvivaaran kaivoksesta torstain Helsingin Sanomissa