Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Halonen vaatii HS-haastattelussa arkirohkeutta rasismia vastaan

Kotimaa
 
Riikka Hurri / IS/avustajaehdot
Tasavallan presidentti Tarja Halonen toivoo kansalaisilta arkirohkeutta ja rasisimin uhriksi joutuvien puolustamista: Ratkaisevaa on meidän oma arkikäytös.
Tasavallan presidentti Tarja Halonen toivoo kansalaisilta arkirohkeutta ja rasisimin uhriksi joutuvien puolustamista: Ratkaisevaa on meidän oma arkikäytös. Kuva: Riikka Hurri / IS/avustajaehdot

Presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Jyrki Katainen ovat hätkähtäneet yhteiskunnallista ilmapiiriä, joka ilmeni HS:n rasismiaiheisessa galluptutkimuksessa lauantaina.

Presidentti toivoo HS:n haastattelussa kansalaisilta ja puoluejohtajilta rasismin vastaisia toimia. "Ratkaisevaa on meidän oma arkikäytös ja arkirohkeus. Se on usein rasismin kohteena olevien ihmisten ensimmäinen tuki."

HS-gallupissa kaksi kolmasosaa kansasta kertoi näkevänsä rasismia Suomessa. Suomalaiset ilmaisivat epäluuloa toisia rotuja, uskontoja ja kulttuureita kohtaan. Yli kolmannes piti islamia uhkana länsimaisille arvoille ja demokratialle.

Halonen sanoo pelänneensä ennalta, että romanikerjäläisten paljon julkisuutta aiheuttanut tilanne alkaisi vaikuttaa suomalaisten suhtautumiseen kaikkiin romaneihin. Kyselyssä 37 prosenttia kertoi suhtautuvansa romaneihin kielteisesti.

Katainen suhtautuu tutkimuksen tuloksiin lähes suuttuneesti. "Mitä ihmettä me suomalaiset pelkäämme?"

Kyselyssä perussuomalaisten kannattajista yli neljännes tunnisti itsestään rasistisia piirteitä.

"Ihmiset jotka tunnistavat itsessään rasismia, ovat päätyneet äänestämään perussuomalaisia", Halonen sanoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puolestaan mollaa HS-gallupia tarkoitushakuiseksi, eikä näe tuloksissa mitään uutisia tai huolenaiheita.

Hän ei halunnut vastata Helsingin Sanomien haastattelupyyntöön, vaan ilmoitti kommentoivansa asiaa "Ploki"-kirjoituksessaan.

Lisää aiheesta sunnuntain Helsingin Sanomissa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat