Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko huulirasvasta tulla riippuvaiseksi? Kahdeksan kysymystä ja vastausta huulirasvasta

Kotimaa
 

Helsingin Sanomat esitti kahdeksan kysymystä koskien huulirasvoja. Kysymyksiin vastasi ihotautien erikoislääkäri Heikki Brandt Helsingin Lääkärikeskuksesta.

1. Miksi huulet rohtuvat?

Siihen voi altistaa ihon rakenteellinen ominaisuus, esimerkiksi atoopikoilla huulet liuskoittuvat etenkin talvella. Myös allergiset reaktiot ja ihosairaudet voivat rohduttaa.

2. Rohtuvatko kaikkien huulet?

Melkein kaikkien, jos on kova pakkanen tai aurinko paahtaa ja on kuivaa – varsinkin jos alkaa hengittää suun kautta.

3. Tehoaako rohtuneisiin huuliin parhaiten rasva vai kosteuttava voide?

Sanat kosteuttava, elvyttävä, ihon hyvinvointia parantava ovat väitteitä, joita esitetään kosmetologisista tuotteista. Niistä voi puhua myös palturia. Vaseliini on turvallinen ja tehokas. Se tekee kalvon huulten pinnalle ja estää kosteuden haihtumista.

4. Mitä aineita pitäisi välttää huulivoiteessa?

Väriaineita, hajusteita sekä eteerisiä öljyjä, kuten mentholia, eukalyptusöljyä ja teepuuöljyä. Jos iho on rikki, eteerinen öljy kirvelee huulilla.

Ihminen saattaa allergisoitua jollekin huulirasvassa olevalle ainesosalle. Esimerkiksi mehiläisvaha voi allergisoida, jos sitä käyttää pitkään.

5. Miten pakkanen vaikuttaa huuliin?

Pakkasella ihmisillä on taipumus nuoleskella kuivia huuliaan. Ne ovat hetken kosteat, mutta kuivuvat entisestään. Siitä tulee noidankehä. Olisi parempi käyttää huulirasvaa kuin jatkaa nuolemista.

6. Voiko rohtuneet huulet kuoria hammasharjalla ja kuorruttaa hunajalla?

Kun huulet liuskoittuvat, ihmisillä on taipumus nyppäistä liuskoja irti. Liuskojen olisi hyvä antaa olla paikoillaan. Kun käyttää rasvaisia voiteita, liuskat notkistuvat tai irtoavat huulista omia aikojaan.

7. Voiko huulirasvasta tulla riippuvaiseksi?

Voi kyllä.

8. Miten riippuvuudesta pääsee eroon?

Lopetus aiheuttaa vieroitusoireita, ja huulet tuntuvat yhä kuivemmilta. Ehkä olisi viisainta siirtyä vaseliiniin, jolloin huulirasvaa tarvitsee todennäköisesti vähemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat