Ravitsemusterapeutti: Gluteeniton ruokavalio on seuraava suosikki

 |   |   | 
 
Helsingin Sanomat

Ruuan merkitys identiteetin rakentajana on korostunut, ja villitys seuraa toistaan. Seuraavaksi gluteeniton ruokavalio saattaa selättää karppauksen, ennustaa ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.

Ruokatrendinä gluteeniton ruokavalio eli vehnän, rukiin ja ohran välttely leviää jo maailmalla. Ruokavaliossa tavalliset viljat korvataan esimerkiksi riisillä, tattarilla, hirssillä ja maissilla.

"Ei välttämättä olla keliaakikkoja, mutta silti gluteiinille yliherkkiä", Partanen sanoo.

Hän arvelee, että myös suolan haitallisiin vaikutuksiin kiinnitetään jatkossa yhä enemmän huomiota.

Ruokavalion kautta toteutetaan sekä yksilöllisyyttä että yhteisöllisyyttä, sanoo markkinatutkija Juuli Seppälä elintarvikealan asiantuntijayritys Foodwestistä. Omasta syömisestä päätetään itse, mutta toisaalta puhutaan "meistä karppaajista".

Maailman pitkän ajan trendejä pohtineen tähtitieteen professori Esko Valtaojan mukaan ruokatrendit johtuvat myös siitä, että ihmisillä on varaa valita. Hänestä ruoka on ottamassa uskonnon paikkaa.

"Esimerkiksi luomuun liittyy pseudouskonnollisia ajatuksia, jossa luonto kohotetaan mystiseen asemaan."

Valtaoja ennustaa, että lähiruoka ja geeniruoka kasvattavat suosiotaan ja toisaalta tehoeläintuotannosta aletaan vähitellen luopua.

Lisää aiheesta torstain Helsingin Sanomissa

Otsikosta, ingressistä ja leipätekstistä muutettu gluteiiniton muotoon gluteeniton.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi