Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa sattuu putkakuolemia parikymmentä vuodessa

Kotimaa
 
STT
Reijo Hietanen
Kiinniotettuja putkan valvontakamerassa.
Kiinniotettuja putkan valvontakamerassa. Kuva: Reijo Hietanen

Putkakuolemien määrää ei ole pystytty olennaisesti vähentämään, vaikka kehitys kulki hetken hyvään suuntaan 2000-luvun puolivälissä. Päihtyneiden säilöönotot ovat vähentyneet, mutta edelleen poliisilaitosten hoteisiin kuolee keskimäärin parikymmentä ihmistä vuodessa.

"1990-luvulla luku oli vielä 28, jopa 30", kertoo rikosylikomisario Raimo Lemmetti Poliisiammattikorkeakoulusta.

Kaikki putkakuolemat tilastoidaan ja arvioidaan tutkinnan jälkeen Poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella. Näin on tehty vuodesta 2002 lähtien.

Yleensä putkaan kuolee alkoholi- tai huumeongelmista kärsivä mies, joka saattaa majoittua poliisin tiloissa kymmeniä kertoja vuodessa. Yleisin kuolinsyy on alkoholimyrkytys. Sitten tulevat tapaturmaiset kuolemat, esimerkiksi kallovammat ja aivoverenvuodot sekä sairausperäiset kuolinsyyt.

"Kolmannes putkaan kuolevista on vakioasiakkaita. Hyvin moni heistä on myös käytetty sairaanhoitohenkilöstön tarkastuksessa tai sairaankuljetusyksikkö on todennut asiakkaan putkakuntoiseksi eli muuta paikkaa ei ole löytynyt", sanoo Lemmetti.

Poliisien ja poliisivartijoiden koulutuksessa on painotettu 2000-luvun puolivälistä lähtien ensiarvion merkitystä. Jokaisen asiakkaan kohdalla pyritään selvittämään, mistä kunto johtuu eli mitä on nautittu ja onko vammoja tai sairauksia. Myös poliisin ensiaputaitoja on kehitetty ja yhdenmukaistettu.

"Onnettomuuspaikalla on usein ensimmäisenä poliisipartio. Poliisi joutuu antamaan ensiapua satoja kertoja vuodessa, valitettavasti tästä ei ole tehty tilastoa", sanoo poliisin ensiapukoulutuksen vastuuhenkilönä toimiva Lemmetti.

Putkakuolemia sattuu eri puolilla maata ja melko lailla tasaisesti ympäri vuoden, vaikka putkissa onkin kesäkuukausina noin 15 prosenttia enemmän väkeä kuin muina vuodenaikoina.

Lemmetin mukaan kuolemantapausten määrä on suhteessa kiinniottomääriin.

"Helsingissä ja Uudellamaalla putkakuolemia sattuu kuitenkin varsin harvoin. Siellä poliisi ja terveydenhuolto ovat tehneet yhteistyötä jo kauemman aikaa."

Jokainen putkakuolema tutkitaan. Vainajalle tehdään oikeuslääketieteellinen tutkimus, ja mahdolliset laiminlyönnit selvitetään toisella poliisilaitoksella.

"Asiat etenevät yleensä normaalina kuolemansyyn tutkintana. Hyvin harvoin laiminlyöntejä lopulta todetaan", kertoo Lemmetti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat