Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi tutkii suomalaisia huijannutta haittaohjelmaa kiristyksenä

Kotimaa
 
Tällä haittaohjelmalla yritetään rahastaa ihmisiä.
Tällä haittaohjelmalla yritetään rahastaa ihmisiä.

Poliisi ja tietoturvayhtiö F-Secure ovat saaneet yhteensä kymmeniä ilmoituksia haittaohjelmasta, jolla yritetään kiristää rahaa poliisin nimissä. Poliisi tutkii asiaa kiristyksenä, vahingontekona ja luvattomana käyttönä.

Poliisi kertoi torstaina, että suomalaisia on yritetty huijata ohjelmalla, joka jumiuttaa tietokoneen. Samalla näytölle ilmestyy viesti, jossa kerrotaan suomeksi lukituksen johtuvan laittomasta selailusta internetissä. Viestissä kerrotaan, että lukituksen voi poistaa maksamalla 100 euron sakko PaySafe-palvelun kautta.

Ohjelma vaikeuttaa tietokoneen normaalia käyttöä estämällä esimerkiksi pääsyn tietokoneen työpöydälle. Tietokoneen uudelleenkäynnistäminen ei auta, sillä ohjelma aloittaa toimintansa uudelleen, kun käyttäjä on kirjautunut sisään. Viestintäviraston tietoturvayksikkö Cert.fi on julkaissut ohjeet ohjelman poistamiseksi.

"F-Securen mukaan ohjelmasta on yli 300 eri variaattia. Ainakin osa virustutkista tunnistaan sen. Siitä ei ole tietoa, kuinka moni Suomessa on joutunut ohjelman uhriksi. Ilmoituksia on tullut kaikkiaan joitakin kymmeniä", vanhempi rikoskonstaapeli Teemu Hokkanen Itä-Uudenmaan poliisista kertoo.

Ohjelmasta on tehty myös kaksi rikosilmoitusta, ja uhrit ovat myös maksaneet sadan euron "sakon".

Ohjelmaa hyödyntävät rikolliset ovat todennäköisesti ulkomaalaisia. Vastaavanlaisia kiristysyrityksiä on aiemmin tehty ainakin Britanniassa, Saksassa ja Italiassa.

Hokkanen sanoo, että tekijöiden jäljittäminen on vaikeaa, koska rikolliset pääsevät kiristettyihin rahoihin kiinni usean mutkan kautta. Käytännössä tämä tapahtuu niin, että uhri on ostanut sadan euron PaySafe-maksukortin, jonka koodin hän luovuttaa haittaohjelman kautta rikollisille. Tämän jälkeen rikolliset voivat myydä koodia eteenpäin tai ostaa sillä tavaroita verkkokaupoista. Suomessa PaySafe-kortteja myy R-kioski.

"Tämä kaikki tapahtuu anonyymisti, joten vaikea tekijöitä on saada kiinni" Hokkanen sanoo.

Haittaohjelman välttämiseksi poliisi kehottaa pitämään tietokoneen käyttöjärjestelmät ja sovellukset päivitettyinä sekä huolehtimaan säännöllisestä varmuuskopioinnista.

Ohjeet ohjelman poistamiseksi Cert.fi:n sivuilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat