Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori Timo Kivimäkeä epäillään Tanskassa vakoilusta

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Delsy Ronnie
Timo Kivimäki
Timo Kivimäki Kuva: Delsy Ronnie

Kööpenhamina. Kööpenhaminan yliopiston suomalaissyntyinen professori Timo Kivimäki on asetettu Tanskassa syytteeseen Venäjän vakoiluorganisaation avustamisesta tai avustamisen yrittämisestä. Syyttäjä on julistanut toukokuussa alkavan oikeudenkäynnin salaiseksi.

Professori myöntää Helsingin Sanomille tehneensä konsulttitöitä Venäjän ulkoministeriölle ja laskuttaneensa niistä kuuden vuoden aikana 120 000 Tanskan kruunua (noin 17 500 euroa), jonka hän sanoo olevan vain murto-osan muiden valtioiden edustajilta tutkimuslaitokselleen tulleista palkkioista.

Tanskan poliisin tiedustelupalvelun PET:n mukaan professorin tapaamat venäläisdiplomaatit ovat olleet vakoojia.

Vakoilusta epäilty Kivimäki kiistää tietäneensä neljän venäläisdiplomaatin mahdollisesta kaksoisroolista ja huomauttaa, ettei yksikään heistä lähtenyt Tanskasta ”persona non gratana”, eli vakoojalle annetulla leimalla.

Kivimäki sanoo venäläisten neuvotteluosapuolten käyttäytyneen diplomaattien eikä vakoojien tavoin.

”Tiedustelupalvelun miehet eivät tule kokouksiin avoimen kännykän kanssa. He eivät istu turvakameran edessä, eivätkä he kailota asioitaan julkisissa ravintoloissa”, uskoo Kivimäki.

Professorin mukaan Tanskan viranomaiset seurasivat hänen toimintaansa kesästä 2009 lähtien, tekivät kotietsintöjä, takavarikoivat tiedostoja ja rahaa ja kuulustelivat häntä toistuvasti.

Kivimäki on pitkään Tanskassa asunut konfliktien tutkija, jolla on hyvät yhteydet Kaakkois-Aasian ääri-islamilaisiin ja separatistisiin järjestöihin.

Hän sanoo toimineensa muun muassa Suomen ja Tanskan ulkoministeriön, Suomen puolustusministeriön, Nokian, CMI:n ja useiden muiden järjestöjen freelance-konsulttina ja neuvonantajana.

Lisää aiheesta perjantain Helsingin Sanomissa

Uutisessa mainittu tiedustelupalvelu on Tanskan poliisin tiedustelupalvelu ja sen lyhenne on PET (Politiets Efterretningstjeneste).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat