Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiken: Tanskan oikeusministeriö vaatii vakoiluoikeudenkäynnin suljetuksi

Kotimaa
 
HS–STT
Timo Toivanen / Lehtikuva
Professori Timo Kivimäki saa syytteen vakoiluorganisaation avustamisesta toukokuun alussa Kööpenhaminassa.
Professori Timo Kivimäki saa syytteen vakoiluorganisaation avustamisesta toukokuun alussa Kööpenhaminassa. Kuva: Timo Toivanen / Lehtikuva

Tanskassa ulkoministeriö vaatii, että oikeudenkäynti vakoilusta epäiltyä suomalaisprofessoria Timo Kivimäkeä vastaan käytäisiin suljettujen ovien takana. Tanskalaisen Politiken-lehden mukaan syynä on varovaisuus Venäjän suhteen, sillä Kivimäen väitetään luovuttaneen tietoa venäläisagenteille.

Politikenin mukaan Tanskan puolustusministeriö on ulkoministeriön kanssa eri linjoilla ja haluaisi pitää oikeudenkäynnin avoimena. Myös Kivimäen asianajaja vastustaa oikeudenkäynnin pitämistä suljetuin ovin.

Politikenin mukaan Tanskan turvallisuuspalvelu PET epäilee, että Kööpenhaminan yliopiston kansainvälisen politiikan professorina työskennellyt Kivimäki on tehnyt venäläisille listan opiskelijoista, jotka venäläiset olisivat myöhemmin saattaneet rekrytoida tiedustelutarpeisiinsa, kun opiskelijat ovat päässeet tärkeisiin virkoihin.

Sanomalehti Berlingske kertoi illalla poliisilähteeseen viitaten, että listalla oli kymmenen opiskelijaa ja neljä tutkijaa.

Kivimäen itsensä mukaan tutkijat ovat perehtyneet arktisiin alueisiin ja aluevesikiistoihin.

"Vuosina 2008–2009 venäläiset diplomaatit selvittivät minulle maansa kantaa arktisiin aluevesikiistoihin. Tutustuimme yhdessä Venäjän esittämiin argumentteihin, mutta en voinut moraalisesti enkä akateemisena tutkijana tukea niitä", Kivimäki kertoo.

"Sen sijaan selostin kolmelle venäläiselle diplomaatille ehdotustani, jonka mukaan akateeminen seminaari voisi edeltää virallista neuvotteluprosessia."

Kivimäki kertoo antaneensa venäläisille asiantuntijanimiä, joiden kanssa hanketta voitaisiin viedä eteenpäin.

"Nyt minua syytetään myös siitä, että olen niin sanotusti raportoinut henkilöistä, jotka ovat herättäneet epäilyksen alla olevien diplomaattien mielenkiinnon", hän toteaa.

PET:n tutkinnanjohtaja ei halunnut kertoa asiasta HS:lle.

Politikenin uutinen aiheesta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat