Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaara uhkaa pilata Vuokatin matkailumaineen

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Talvivaaran kaivokselta laskettiin vettä Haukilampeen viime tiistaina.
Talvivaaran kaivokselta laskettiin vettä Haukilampeen viime tiistaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Talvivaaran kaivoksen jätevedet ovat nousemassa uhaksi alueen matkailulle.

Talvivaaran jätevedet näkyvät jo Sotkamon matkailualueen sydämessä Vuokattia ympäröivillä järvillä, kertovat Kainuun ely-keskuksen tilaamat uusimmat mittaukset.

Kohonneita sulfaattipitoisuuksia on mitattu muun muassa maisemallisesti arvokkaasta Nuasjärvestä ja kaivoksen lähellä olevasta Jormasjärvestä.

"Tilanne on huolestuttava. Talvivaaran on saatava ympäristöasiansa kuntoon", sanoo Vuokatin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Suutarinen.

Vuokatin matkailualueella on noin 8 000 vuodepaikkaa. Matkailu on kaivosteollisuuden jälkeen toiseksi suurin työllistäjä.

"Jätevedet ovat jo pilanneet Vuokatin matkailun maineen", sanoo sotkamolainen maanomistaja Raimo Ronkainen.

Hän on turhaan yrittänyt kaupata useita mökkitontteja Jormasjärven rannalta.

"Ihmiset pelkäävät ostaa täältä tonttia."

Uusimpien mittaustulosten mukaan Jormasjärven pohjassa on kymmenkertainen sulfaattipitoisuus (100 milligrammaa litrassa) tavalliseen järviveteen verrattuna.

Myös alapuolisen Nuasjärven syvänteessä sulfaattipitoisuus on kääntynyt uudelleen nousuun (47 milligrammaa litrassa) viime kevään matalien arvojen jälkeen.

"Nuasjärven noin 50 milligramman pitoisuus on korkea suomalaisissa järvissä. Se voi rehevöittää järven. Pahimmassa tapauksessa pohjan sedimenttiin kerrostunut sulfaatti muuttuu rikkivedyksi, jolloin pohjan biologinen elämä päättyy, kuten on käynyt eräin paikoin Itämeren pohjassa", kertoo Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Petri Ekholm.

Edellinen sulfaattipiikki mitattiin samasta syvänteessä keväällä 2009.

"Sulfaattiongelmaa ei olisi, jos yhtiö olisi alusta saakka noudattanut sille asetettuja lupaehtoja", sanoo johtaja Sami Koivula Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Talvivaaran ympäristöpäällikön Veli-Matti Hillan mukaan Nuasjärven mittaustulokset eivät poikkea siitä, mitä järven syvänteessä on mitattu aiempina vuosina vastaavana ajankohtana.

Hänen mukaansa pitoisuus on nyt samalla tasolla kuin vuonna 2009 eli ennen kuin Talvivaaran tehdas alkoi laskea prosessivesiä. Jormasjärvellä pitoisuudet ovat hänen mukaansa sen verran alhaisia, etteivät ne vaikuta esimerkiksi kalastukseen.

"Konsulttiyhtiö Pöyryn tekemän vesistömallinnoksen mukaan myös Jormasjärvessä pitoisuudet kääntyvät laskuun tämän vuoden kuluessa", Hilla sanoo.

Nuasjärven kohonneista sulfaattipitoisuuksista kertoi ensimmäisenä Suomen Luonto -aikakauslehti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat