Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaislapsia ei imetetä suositusten mukaan

Kotimaa
 
STT–HS
Katja Tähjä
WHO:n suosituksen mukaan lasta tulisi täysimettää puolivuotiaaksi.
WHO:n suosituksen mukaan lasta tulisi täysimettää puolivuotiaaksi. Kuva: Katja Tähjä

Valtaosaa suomalaislapsista imetetään suosituksia lyhyemmän aikaa, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n selvityksestä.

Enemmistö äideistä lopettaa imetyksen lapsen ollessa noin kolmen kuukauden ikäinen, vaikka Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksen mukaan lapselle ei tulisi antaa muuta kuin äidinmaitoa puolen vuoden ikään saakka. Lisäksi imetystä muun ruuan ohella tulisi jatkaa vähintään vuoden ikään, ja mielellään jopa yli kahden vuoden ikäiseksi saakka.

Selvityksen mukaan neljään kuukauteen saakka jatkuva täysimetys ja yli puolivuotiaiden imetys ovat kuitenkin hieman yleistyneet.

Äidit lopettavat imetyksen muun muassa maidontuloon ja vauvan imemiseen liittyvien ongelmien takia. Myös äidin ikä ja koulutustaso vaikuttavat: erityisesti nuoret, vähän koulutetut ja yksinhuoltajaäidit imettävät lyhyemmän aikaa kuin muut. Myös perheen esikoisilla sekä ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla imetys jäi muita lyhyemmäksi.

Imetyksestä hyötyvät sekä äiti että lapsi. Äidinmaidossa ravintoaineet ovat hyvin imeytyvässä muodossa ja suojaavat lasta monilta taudeilta muun muassa korvatulehduksilta ja ripulitaudeilta. Imetyksellä on myös edullinen vaikutus lapsen suoliston bakteerikantaan.

Imettävän äidin riski sairastua rintasyöpään ja munasarjasyöpään pienenevät ja imetys suojaa äitiä myös verenpainetaudilta ja diabetekselta.

THL:n tutkimukseen osallistui yli 5 000 perhettä ja 800 terveydenhoitajaa.,THL selvittää imeväisikäisten ruokintaa joka viides vuosi.

Täydennetty 10.5. WHO:n suositus. Imetystä suositellaan jatkettavaksi muun ruoan ohella jopa kahden vuoden ikäiseksi tai ylikin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat