Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pantarangaistus tulossa mahdolliseksi totaalikieltäytyjille

Kotimaa
 
STT
Vesa Oja / HS
Pantarangaistusta voidaan käyttää, kun vankeustuomio on alle kuuden kuukauden mittainen.
Pantarangaistusta voidaan käyttää, kun vankeustuomio on alle kuuden kuukauden mittainen. Kuva: Vesa Oja / HS

Totaalikieltäytyminen on luultavasti tulevaisuudessa mahdollista suorittaa valvontarangaistuksena jalkapannan avulla.

Pantarangaistusta voidaan käyttää, kun vankeustuomio on alle kuuden kuukauden mittainen. Totaalikieltäytyjiä se alkaa koskea ensi vuoden helmikuussa, kun varusmiespalvelusaika lyhenee 15 päivällä. Samassa yhteydessä lyhenee saman verran myös siviilipalvelusaika, vaikka siitä ei vielä virallista päätöstä olekaan.

Totaalikieltäytymisestä määrättävä vankeusrangaistus on puolet siviilipalvelusajasta, ja lyhennyksen jälkeen se on alle kuusi kuukautta.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan hallituspuolueiden valtiosihteerit päättävät siviilipalveluksen lyhentämisestä tapaamisessaan runsaan viikon kuluttua. Hallitus antaa asiasta lakiesityksen syksyllä.

Uudistuksen jälkeen sekä siviilipalvelus että pisin varusmiespalvelus kestävät 347 päivää. Totaalikieltäytyjän vapausrangaistus on puolet tästä.

Totaalikieltäytymisestä määrätyn vankeuden kärsiminen pantarangaistuksena ei ole tulevaisuudessakaan itsestään selvää. Pantarangaistuksen käytöstä päätetään aina tuomioistuimessa.

Jo tällä hetkellä muutama totaalikieltäytyjä on anonut rangaistuksensa kärsimistä pantarangaistuksena. Se on ollut mahdollista sellaisille totaalikieltäytyjille, jotka ovat ensin käyneet vähintään kahden päivän siviilipalvelusta tai yhden tai kahden päivän ajan armeijaa palvelusajan pituudesta riippuen. Tällöin totaalikieltäytymisestä määrätyn vankeusrangaistuksen pituus on ollut alle kuusi kuukautta.

Lopullisia päätöksiä pantarangaistuksen käytöstä ei vielä ole, sillä syyttäjä on valittanut päätöksistä hovioikeuteen. Sen odotetaan antavan päätöksensä asiasta kesän aikana.

Aseistakieltäytyjäliitto ei usko pantarangaistusmahdollisuuden lisäävän merkittävästi totaalikieltäytymisen suosiota.

"Asepalveluksesta on jo nyt helppo saada vapautus", liiton järjestösihteeri Kaj Raninen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat