Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvinkään epäilty ampuja poistui kesken illanvieton hakemaan aseita

Kotimaa
 
HS–STT
Miikka Pirinen
Hyvinkääläisnuoria kerääntyi keskustaan suremaan ampumistapauksen uhreja.
Hyvinkääläisnuoria kerääntyi keskustaan suremaan ampumistapauksen uhreja. Kuva: Miikka Pirinen

Hyvinkää/Helsinki. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Hyvinkään epäilty ampuja tunsi ainakin yhden uhreistaan ennalta. Kyseessä on 19-vuotias mies, joka kuoli lauantaina Töölön sairaalassa.

Perjantaina 18-vuotias epäilty ampuja vietti iltapäivällä aikaa kaverinsa luona. Poikaporukka joi olutta ja lähti kävelemään baariin. Matkalla tuli jotakin riitaa, mutta porukka kuitenkin jatkoi yhdessä pubiin.

Sekä epäilty että tämän ystävät ovat vahvistaneet asian poliisille.

Jossain vaiheessa mies lähti kotiinsa, kun muut jäivät vielä istumaan iltaa.

Sitten tapahtui jotakin käsittämätöntä.

Mies otti lukitusta asekaapista kolme asetta. Mukaansa hän otti hirvikiväärin ja pienoiskiväärin. Kolmannen aseen hän kätki kodin lähelle.

Tutkinnanjohtaja Mika Ihaksisen  mukaan 18-vuotias hyvinkääläinen mies ei ole perustellut taustoja sille, mikä on ajanut hänet ampumiseen.

Ihaksisen mukaan tässä vaiheessa puhutteluja ei näytä siltä, että teon taustalla vaikuttaisi jokin ryhmittymä.

Viimeöinen ampumavälikohtaus Hyvinkään ydinkeskustassa vaati toisen kuolonuhrin lauantaiaamuna. 19-vuotias mies kuoli ampumisessa saamiinsa vammoihin sairaalassa.

Toinen ampujan uhreista, 18-vuotias hyvinkääläinen nainen kuoli tapahtumapaikalle viime yönä. Seitsemän on haavoittunut, joista yksi on kriittisessä tilassa.

Molemmat kuolonuhrit olivat Hyrian ammattioppilaitoksen opiskelijoita. Molempien oli määrä valmistua tänä keväänä. Toinen heistä oli myös pesäpallojoukkue Tahkon pelaaja.

Poliisi otti 18-vuotiaan hyvinkääläismiehen kiinni epäiltynä ammuskeluista hieman ennen aamukahdeksaa maastosta Jokelantien varresta parin kilometrin päässä Hyvinkään keskustasta. Mies ei tehnyt kiinni otettaessa vastarintaa. 

Välikohtaus sai alkunsa kaupungin ydinkeskustassa Uudenmaankadulla lähellä rautatieasemaa noin kymmentä vaille kaksi yöllä. Ampuja avasi tulen ravintola Amarillon, S-marketin ja Level 5 -ravintolan eteen Uudenmaankatu 2:n kohdalla sijaitsevan matalan liikerakennuksen katolta.

Poliisin mukaan ampujalla oli pienoiskivääri sekä isokaliiberinen kivääri. Hänellä ei ollut lupaa aseisiin, jotka hän oli poliisin mukaan saanut lähipiiriltään. Aseet olivat asianmukaisesti lukittuina. Epäillyn asuinpaikan läheltä maastosta on löytynyt lisäksi yksi ase lisää. Miehen rikostausta on poliisin mukaan "lähes puhdas".

Poliisi tuli paikalle  minuutissa, kertoi ylikomisario Timo Leppälä   poliisin tiedotustilaisuudessa lauantaiaamuna. Kaikkiaan operaatioon osallistui noin 50 poliisia, mukaan lukien Karhu-ryhmä.

Maastopukuun pukeutunut mies oli paennut ampumisen jälkeen juosten Jokelankadun suuntaan. Tapaukseen liittyy todennäköisesti kirkkaansininen Toyota Hiace -pakettiauto sekä skootteri, joista poliisi pyytää havaintoja. Poliisin mukaan on mahdollista, että tapaukseen liittyy myös muita tekijöitä.

Seitsemästä haavoittuneesta  yksi on kriittisessä tilassa. Hän on naispuolinen 23-vuotias poliisi, joka haavoittui alavartaloon.

Kaikki haavoittuneet ovat nuoria aikuisia, 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa syntyneitä. Heistä suurin osa on poliisin mukaan kotoisin Hyvinkäältä. 

Mahdollisista ampujaan  liittyvistä havainnoista pyydetään ilmoittamaan hätänumeroon 112.

Hyvinkään aluesairaalan yhteyteen on perustettu kriisikeskus, jonne henkistä tukea tarvitsevat voivat ottaa yhteyttä. Kriisikeskuksen puhelinnumerot ovat 019 415 550 ja 019 419 551.