Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sexpon asiantuntija: Poikien ympärileikkaus on yksiselitteisesti silpomista

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Sexpo-säätiön projektikoordinaattori Eeva Matsuuke sanoo, että ympärileikkauksen haitoista seksuaalisuudelle on tutkittua tietoa. Matsuuke ihmettelee, miksi poikien ympärileikkauksia ei kielletä, kun ei tyttöjenkään ympärileikkauksen kieltämisen tarpeellisuutta kyseenalaisteta.

Matsuuke huomauttaa mielipidekirjoituksessaan sunnuntain Helsingin Sanomissa, että poikien ympärileikkausten vastustaminen ei ole tiettyjen uskontojen tai etnisten ryhmien vastustamista, sillä muslimit ja juutalaisetkin ovat niistä eri mieltä.

Tässä Eeva Matsuuken koko mielipidekirjoitus:

"Pääkirjoituksessa (HS 22. 5.) ja uutisanalyysissa (HS 28. 5.) pelättiin, että jos poikien ympärileikkauksia ei saa tehdä Suomessa, ne tehtäisiin ulkomailla. Sama ongelma koskee tyttöjen ympärileikkauksia, mutta kukaan ei kyseenalaista niiden kieltämisen tarpeellisuutta. Eikö poikien sukupuolielinten koskemattomuus ole suojelemisen arvoista?

Pojan ympärileikkauksessa poistetaan siitintä suojaava esinahka joko kokonaan tai osittain. Esinahka on siittimen tuntoherkin osa. Leikkaus vahingoittaa siittimen toimintamekanismia ja suojan puuttuessa terskan pinta kovettuu ja karheutuu menettäen herkkyyttään. Leikkauksilla on aina riskinsä; aivan äskettäin vauva kuoli leikkauksen komplikaatioihin Norjassa.

Ruotsissa yritettiin vähentää ympärileikkausten haittoja lailla, joka salli ne sairaalaoloissa. Laki ei onnistunut suojelemaan poikia: useimmat operaatiot tehdään yhä laittomasti. Ruotsin lastenlääkäriliitto asettuikin vaatimaan ympärileikkausten täyskieltoa. Myös Suomen lääkäriliitto, Lastensuojelun keskusliitto, Tasa-arvoasiain neuvottelukunta sekä monet kansalaisjärjestöt ja 80 prosenttia suomalaisista vastustavat niitä.

Vuonna 2010 ratifioitiin Euroopan neuvoston ihmisoikeusyleissopimus, joka kieltää terveen kudoksen poistamisen alaikäiseltä.

Helsingin käräjäoikeus totesi viime joulukuussa sopimuksen suojaavan lapsia lääketieteellisesti tarpeettomilta kirurgisilta toimenpiteiltä ja tuomitsi silpojan pahoinpitelystä ja vanhemmat yllytyksestä pahoinpitelyyn. Jo vuonna 2009 Helsingin rikospoliisi kertoi tutkivansa tietoonsa tulleet silpomiset aina törkeinä pahoinpitelyinä.

Ympärileikkauksen haitoista seksuaalisuudelle on tuoreita tutkimustuloksia. Vuonna 2011 Tanskan kansanterveyslaitoksen kontrolloitu tutkimus raportoi yhdyntäkipujen ja orgasmivaikeuksien olevan moninkertaisesti yleisempiä sekä uhreilla että heidän kumppaneillaan. Ympärileikkauksia onkin perusteltu menneisyydessä lähinnä itsetyydytyksen ja seksihalujen vähentämisellä.

Poikien ympärileikkausten vastustaminen nähdään usein tiettyjen uskontojen tai etnisten ryhmien vastustamisena. Tosiasiassa ryhmien sisällä on erilaisia mielipiteitä ympärileikkausten tarpeellisuudesta.

Osa muslimeista vastustaa ympärileikkausta, koska sitä ei mainita Koraanissa. Myös osa juutalaisjärjestöistä vastustaa niitä. Näihin järjestöihin kuuluu myös rabbeja ja ortodoksijuutalaisia, joiden mukaan alkuperäinen Toora ei maininnut ympärileikkausta.

Ei-lääketieteellisistä syistä tehtäviä ympärileikkauksia ei pitäisi kutsua samalla nimellä kuin lääketieteellisiä leikkauksia kutsutaan.

Niille osuvampi nimi on sukupuolielinten silpominen yhdenmukaisesti tytöille tehtävien leikkausten kanssa.

Mitä jos jokin uskonto tai aate vaatisi lapsen korvanlehden poisleikkaamista? Uskonnonvapaus ei kata oikeutta silpoa toisen ihmisen kehoa.

Lapsen ihmisoikeuksiin kuuluu päättää tällaisesta vasta itse aikuisena.

Eeva Matsuuke, projektikoordinaattori, Ehjä-hanke poikien ympärileikkausten vähentämiseksi, Sexpo-säätiö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat