Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

JSN rinnastaa Facebook-päivitykset julkisiin lähteisiin

Kotimaa
 
THOMAS HODEL / Reuters
JSN:n puheenjohtaja Risto Uimosen mukaan journalistin ohjeet pätevät myös Facebook-päivityksiin.
JSN:n puheenjohtaja Risto Uimosen mukaan journalistin ohjeet pätevät myös Facebook-päivityksiin. Kuva: THOMAS HODEL / Reuters

Julkisen sanan neuvoston (JSN) mukaan toimittajat voivat käyttää Facebook-päivityksiä lähteinään samalla tavalla kuin muitakin lähteitä. Facebook-profiilin ei tarvitse olla julkinen, jotta media voisi käyttää tietoja lähteenä.

Neuvoston puheenjohtajan Risto Uimosen mukaan JSN ei ole ottanut erillistä kantaa Facebook-päivitysten käyttöön, koska ei ole nähnyt sitä tarpeelliseksi. Neuvoston laatimat journalistin ohjeet soveltuvat myös Facebookiin ja muihin yhteisöpalveluihin.

"Katsomme, että jos henkilö julkaisee jotain Facebookissa, hän haluaa saattaa sen muiden tietoon", Uimonen sanoo.

Hän muistuttaa, että Facebook-päivityksiä käytettäessä ratkaisevaa on, onko viesti yksityinen vai julkinen. Toimittajan tulee huomioida erityisesti JSN:n journalistin ohjeiden kohdat 27 ja 28.

Kohdan 27 mukaan yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluontoisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Kohdan 28 mukaan sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksista ja rikosten uhreista tietoja hankittaessa ja uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta.

JSN on saanut tähän mennessä vain yhden asiaa koskevan kantelun, jonka se on ottanut käsittelyynsä. Tapauksessa Hufvudstadsbladet käytti Facebook-päivitystä uutisessa, jossa kerrottiin kouluverkon uudistuksen herättämästä keskustelusta.

Päivityksen kirjoittaja teki asiasta kantelun JSN:lle. Hänen mukaansa lehti ei olisi saanut käyttää päivitystä ollenkaan, ja lehti on vielä siteerannut sitä väärin.

"Tämä on ensimmäinen tapaus, jossa joudumme asettamaan linjamme Facebook-päivitysten suhteen", Uimonen kertoo. Tapaus käsitellään syksyllä neuvostossa.

Lisää aiheesta JSN:n puheenjohtaja Risto Uimosen blogissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat