Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Suomi on naiskaupan ja pakkotyön kohdemaa

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Ihmiskauppa kohdistuu seksityötä tekeviin tyttöihin ja naisiin.
Ihmiskauppa kohdistuu seksityötä tekeviin tyttöihin ja naisiin. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomi on ihmiskaupan läpikulku- ja kohdemaa, todetaan tuoreessa yhdysvaltalaisessa ihmiskaupparaportissa.

Ihmiskaupan kohteina on muun muassa seksityötä tekeviä tyttöjä ja naisia. Heitä on toisinaan pakotettu prostituutioon velkojen, väkivallan uhan tai voodoon avulla. Uhrit ovat kotoisin Venäjältä, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Bulgariasta, Kaukasuksen alueelta, Aasiasta ja Karibialta.

Suomi on myös pakkotyötä tekevien miesten ja naisten läpikulku- ja kohdemaa, raportissa sanotaan. Pakkotyötä esiintyy rakennusalalla, ravintoloissa, maataloudessa, marjanpoiminnassa, siivousalalla ja kodinhoidossa. Pakkotyöläisiä tulee muun muassa Intiasta, Kiinasta, Thaimaasta, Pakistanista, Bangladeshista, Latviasta, Liettuasta ja Virosta.

Yhdysvaltain ulkoministeriön vuosittaisessa laajassa ihmiskaupparaportissa maailman maat luokitellaan kolmeen ryhmään sen mukaan, miten aktiivisia ne ovat olleet ihmiskaupan kitkemisessä.

Moitteista huolimatta Suomi sijoittui jälleen korkeimpaan eli ykkösryhmään. Se merkitsee, että Suomen hallitus täyttää ihmiskaupan ehkäisyssä yhdysvaltalaiset ja kansainväliset minimivaatimukset. Suomi on sijoittunut listan parhaimmistoon vuodesta 2006 lähtien.

Raportin mukaan Suomen hallitus on merkittävästi kehittänyt ihmiskaupan vastaisia lainvalvontatoimia viime vuoden aikana. Poliisia, rajavartijoita ja muun muassa Finnairin henkilökuntaa on koulutettu tunnistamaan mahdolliset uhrit.

Ihmiskaupan rangaistukset ovat olleet riittävän tiukkoja, raportissa katsotaan. Toisaalta mahdollista ihmiskauppaa on raportin mukaan usein tutkittu lievemmin rangaistavana parituksena muun muassa helpomman todistelun vuoksi. Suomessa ihmiskaupan uhrien on myös ollut vaikeaa saada oleskelulupia.

Heikoimmin suoriutuneeseen kolmosryhmään nimettiin 17 maata.

Ryhmään putosi sisällissodan runtelema Syyria. Raportin mukaan maan kautta on muun muassa kuljetettu irakilaisia, kaakkoisaasialaisia ja itäafrikkalaisia naisia ja tyttöjä prostituoiduiksi Eurooppaan.

Heikoimmin ihmiskauppaa torjuvat myös muun muassa Kuuba, Iran, Pohjois-Korea, Zimbabwe, Libya ja Kongo.

Kansainvälinen työjärjestö ILO arvioi, että kaikkiaan 20,9 miljoonaa ihmistä maailmassa elää "nykyaikaisessa orjuudessa".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat