Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kartta paljastaa Neuvostoliiton salaiset suunnitelmat Helsingin valtaamiseksi

Kotimaa
 

Helsingin Sanomat on saanut haltuunsa Neuvostoliiton armeijan yleisesikunnan salaisen karttasarjan. Kartta kertoo, minkälaisia suunnitelmia Helsingin valtauksen varalle laadittiin kylmän sodan aikana 1980-luvulla.

Kartta on pohja operaatiosuunnitelmaksi Helsingin ja pääkaupunkiseudun eristämisestä ja valtaamisesta.

Kohteiksi on merkitty esimerkiksi presidentinlinna, eduskunta ja ministeriöt, mutta myös pankki- ja postikonttorit.

Yllä olevaan verkkokarttaan on merkitty osa Neuvostoliiton hyökkäyskohteista. Neuvostoliittolaisten kartta on vuodelta 1989, mutta verkkokartta esittää kohteet nykypäivän kartalla.

Osa karttaan merkityistä kohteista saattaa olla nykyisin toisaalla tai lopettanut toimintansa.

Karttasarjan lehdille on merkitty huolella esimerkiksi vedenpuhdistuslaitokset, satamat, joukkoliikenteen varikot ja asemat sekä lentokentät

Karttojen taustaa tutki Maanpuolustuskorkeakoulun johtajana toiminut, everstiluutnantti evp. Jarmo Nieminen Sinivalkoinen Santahamina -kirjaansa varten.

Hän arvelee, että Helsinkiä koskevat valtaussuunnitelmat oli laadittu mahdollisen suurvaltakonfliktin varalle.

”Kyseessä olisi ollut kaappaushyökkäys, jonka tarkoituksena oli yhteiskunnan avainkohteiden miehitys”, hän sanoo.

Kuuden kartan sarja on päivätty aivan kylmän sodan lopuille vuoteen 1989. Tietoja on kuitenkin kerätty vuosien, jopa vuosikymmenien ajan.

Karttasarjaan merkityt kohteet on jaoteltu niiden luonteen mukaisesti joko sotilaallisiksi, sotateollisiksi tai sotahallinnon kohteiksi.

Niemisen mukaan neuvostotiedustelu on päässyt käsiksi myös erittäin salaisiin tietoihin. Tällaisina hän pitää muun muassa merkintöjä, jotka osoittavat Suomenlinnan Vallisaaren tiettyjen ammusvarastojen sijainnin.

”Sijainnin neuvostoliittolaiset varmaan tiesivät, mutta karttaan ei ole merkitty kuin sellaiset ammusluolat, joissa todella oli toimivia räjähteitä."

Jotakin jäi silti neuvostotiedustelultakin onkimatta.

Esimerkiksi Santahaminan etelärantaan sijoitetut ohjuspatterit ovat jääneet karttaan merkitsemättä. Sittemmin ohjuspatteri on purettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat