Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobel-palkittu Tawakkul Karman vierailee Suomessa

Kotimaa
 
Sabrina Bqain / HS
Nobelisti Tawakkul Karman
Nobelisti Tawakkul Karman Kuva: Sabrina Bqain / HS

Viime lokakuussa Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu jemeniläisaktivisti Tawakkul Karman vierailee parhaillaan Suomessa.

Karman saapui Suomeen maanantai-iltana. Kaksi päivää kestävän vierailun tarkoitus on osallistua Porissa järjestettävään Suomi Areena -tapahtumaan.

Karman tapaa myös liudan kansalaisjärjestöjä ja suomalaisvaikuttajia, muun muassa suomalaisen rauhannobelistin presidentti Martti Ahtisaaren, kansanedustaja Pekka Haaviston ja entisen ministerin Elisabeth Rehnin.

Karman oli yksi Jemenin viime vuoden kansannousun johtohahmoja. Hänen aktivisminsa juontaa juurensa pitkälle aikaan ennen kansannousuja.

Vuodesta 2007 aina kansannousujen vuoteen asti Karman järjesti joka tiistai mielenosoituksia maansa itsevaltaista ja korruptoitunutta johtoa vastaan.

"Ihmiset nauroivat meille. Meille sanottiin, että väsymme lopulta kuitenkin, eikä kukaan aio kuunnella meitä. Lopulta jemeniläiset ja koko maailma kuuntelikin", Karman kertoo HS:lle helsinkiläishotellissa.

Nyt Karmanille ei enää naureta. Arabikevään myötä sadattuhannet jemeniläiset uskaltautuivat kaduille. Helmikuussa 2012 Jemeniä yli 30 vuotta hallinnut diktaattori Ali Abdullah Saleh erosi.

Karman on ensimmäinen arabinainen ja nuorin ihminen, joka on voittanut Nobelin rauhanpalkinnon.

Taival nobelistiksi ei ole ollut helppo. Karmanin kotimaa Jemen on köyhin arabimaa, jossa yli puolet naisista on lukutaidottomia. Naisaktivisteihin suhtauduttiin usein halveksien.

"Meidän maineemme yritettiin pilata juoruilla. Minua ja lapsiani uhkailtiin. Jokainen hyökkäys vahvisti minua."

Lukuisista pidätyksistä ja murhayrityksistä huolimatta kolmen lapsen äiti jatkoi protestointia.

Karmanin kaltaisia naisjohtajia on pidetty yhtenä syynä sille, että tuhannet naiset uskalsivat osoittaa mieltään Jemenin kaltaisissa vanhoillisissakin maissa. Hän uskoo, että arabikevät on käänne myös naisten asemassa Lähi-idässä.

"Aikakausi, jolloin naiset voitiin vain jättää huomioimatta, on ohi."

Hän huomauttaa, että jo nyt Jemenin hallituksessa istuu nyt neljä naisministeriä. Karman taas on nimitetty hiljattain neuvostoon, joka kirjoittaa uutta perustuslakia.

Monet arabinaiset ovat kuitenkin pettyneet kansannousun tuloksiin. Naiset kaatoivat diktaattoreita miesten rinnalla, mutta kumousten jälkeen heidän asiansa unohtui. Karman muistuttaa, että suuret muutokset vievät aikaa.

"On epäreilua olettaa, että nämä maat saavuttaisivat demokratian saman tien. Länsimaissakin demokratian kehittyminen vei yli sata vuotta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat