Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisen asteen opiskelijat pulittavat yli 140 miljoonaa euroa tarvikkeistaan

Kotimaa
 
Heikki Pölönen / HS
Helsingin Palvelualojen oppilaitoksessa parturi-kampaajaksi opiskelevat Kaisa Kaukamo (vas.) ja Haza Kader joutuvat opintojaan varten ostamaan esimerkiksi irtopään.
Helsingin Palvelualojen oppilaitoksessa parturi-kampaajaksi opiskelevat Kaisa Kaukamo (vas.) ja Haza Kader joutuvat opintojaan varten ostamaan esimerkiksi irtopään. Kuva: Heikki Pölönen / HS

Lukiolaiset ja ammattikoululaiset joutuvat kolmivuotisen tutkintonsa aikana hankkimaan oppikirjoja ja muita tarvikkeita noin 143 miljoonan euron edestä, käy ilmi Helsingin Sanomien selvityksestä.

Opetus on toisen asteen koulutuksessa eli lukioissa ja ammattikoulussa on teoriassa maksutonta.

Käytännössä opiskelija maksaa itse oppikirjoista ja muista henkilökohtaisiksi katsotuista oppimateriaaleista ja työvälineistä jopa parituhatta euroa.

Ammattikoulutuksessa niitä ovat esimerkiksi kokin opinnoissa veitsisarjat. Parturi-kampaajaksi opiskeleva taas joutuu hankkimaan muun muassa monenlaisia saksia, ammattiföönin ja vähintään kolme naisharjoituspäätä ja yhden parrallisen miespään. Hiusten niissä tulee olla aitoja.

Helsingin Sanomien karkeassa laskelmassa päädyttiin noin 140 miljoonaan euroon kertomalla yhden opiskelijan kolmen vuoden tutkinnon oppimateriaalikulut koulutuksen vuosittain aloittavien määrillä.

Esimerkiksi tänä syksynä lukio-opinnot aloittavia on noin 32 000 ja ammattikoulun aloittavia 50 000.

Suomen lukiolaisten liiton tuoreen laskelman mukaan keskivertolukiolainen pulittaa oppikirjoistaan, ylioppilaskirjoitusmaksuistaan ja muista välineistä 1 972 euroa. Arviossa hinnat on laskettu uusista kirjoista.

Ammatillisella puolella alakohtaiset erot ovat yli 120 tutkinnon joukossa varsin suuret. HS:n laskelman esimerkki on Helsingin palvelualojen oppilaitokselta, jossa on arvioitu, että parturi-kampaajan tutkinto edellyttää noin 1 600 euron hankintoja opiskelijalta. Tosin lainaksikin välineitä voi jonkin verran saada.

"Pahimmat arviot kolmen vuoden opiskelun kuluista ovat kivunneet hiukan yli 3 000 euroon. Se on aika hirveä summa maksettavaksi varsinkin köyhimmistä perheistä tuleville", sanoo Suomen ammattiin opiskelevien liiton Sakin puheenjohtaja Aleksej Fedotov.

Fedotov vaatii, että arvioitaessa oppimateriaalimaksuja pitääkin ottaa huomioon koko toinen aste.

Hallitus lupasi ohjelmassaan selvittää, onko oppimateriaalien maksullisuus mahdollista poistaa toisen asteen koulutuksessa.

Ensi keväänä on määrä katsoa, löytyisikö jostain ylimääräistä rahaa, jolla valtio tulisi edes osittain tai asteittain vastaan opiskelijoita näissä kuluissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käy tänä syksynä selvitystyöhön. Tekemistä riittää etenkin ammatillisella puolella jo siinä, paljonko eri aloilla maksuja on.

Maksuttoman opetuksen piiriin kuuluvat nyt esimerkiksi opetuksessa tarvittavat isommat koneet ja turvallisuussäännösten edellyttämät suojavaatteet.

"Rajanveto on hankalaa. Onko kokin esiliina suoja kuumilta roiskeilta vai osa työasua?" kysyy Fedotov.

Ministeriön ohjeiden mukaan maksuttomuus ei koske vaatetusta, jota käytetään estämään vaatteiden likaantuminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat