Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotieläintuotanto siirtyy luomuun vauhdilla

Kotimaa
 
Antti Johansson / HS
Karitsa luomutila Tammisaaressa.
Karitsa luomutila Tammisaaressa. Kuva: Antti Johansson / HS

Luomutilojen ja -tuotannon määrä kasvaa kovaa vauhtia. Tänä vuonna maataloustuotannon luomuvalvontaan on liittynyt 365 luomutilaa, mikä on enemmän kuin yhtenäkään vuonna 2000-luvulla, laskee luomutuotantoa osaltaan valvova Evira.

Suomessa on nyt yhteensä noin 4 300 luomutilallista, määrä vastaa noin seitsemää prosenttia Suomen maatiloista. Luomua viljellään 205 000 hehtaarilla, kun viime vuonna peltopinta-ala oli noin 184 800 hehtaaria.

Erityisesti kotieläintuotannossa ja jalostuksessa luomutuotanto laajenee nopeasti. Eläintuotannon luomuvalvontaan on hakenut tänä vuonna 113 eläintilaa, mikä on lähes yhtä paljon kuin kolmena edellisenä vuotena yhteensä.

Elintarvikealan toimijoiden, eli käytännössä jalostajien, määrä kasvoi viime vuonna 11 prosentilla. Vuoden 2011 lopussa toimijoita oli 487. Tänä vuonna valvontaan on liittynyt jo lähes sata uutta toimijaa, erityisesti leipomoita ja paistopisteitä

Eviran ylitarkastaja Beata Meinander uskoo, että luomutuotannon kasvun taustalla on pitkälti kysynnän lisääntyminen. Kotieläintuotannossa erityisesti luomunautojen kasvatus on yleistynyt. Tähän saakka useilla luomutiloilla on viljelty luomuviljaa, mutta maito ja liha on tuotettu tavanomaisena tuotantona.

”Viime aikoina jalostajilta on tullut viestiä siitä, että tuotteista on pulaa. Voi olla, että nyt entistä useampi on uskaltanut tehdä muutoksen”, Meinander arvioi.
Luomutuotannon suosioon voi vaikuttaa myös se, että keinolannoitteiden hinnat ovat jo pitkään olleet korkeat ja ovat tänä vuonna nousseet edelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat