Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vippaskonstien käyttö yleistymässä tieteessä

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kiristynyt kilpailu viittauksista arvostetuissa julkaisuissa näkyy myös riitoina tekijyydestä eli siitä, kuka saa himoitut suorituspisteet.
Kiristynyt kilpailu viittauksista arvostetuissa julkaisuissa näkyy myös riitoina tekijyydestä eli siitä, kuka saa himoitut suorituspisteet. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Yliopistojen ja tutkijoiden kiristynyt kilpailu maineesta ja rahoituksesta houkuttelee tieteentekijöitä vilpillisten keinojen käyttöön.

Tutkimuseettinen neuvottelukunta saa vuosittain käsiteltäväkseen kymmenkunta vilppiepäilyä, joista useimmat koskevat esimerkiksi väitöskirjan plagiointia eli kopiointia. Myös tutkimustulosten vääristelyä ja sepittämistä esiintyy.

Ilmoitukset vilppiepäilyistä ovat lisääntymään päin: viime vuonna niitä tuli 13 ja edellisenä vuotena seitsemän.

Kiristynyt kilpailu viittauksista arvostetuissa julkaisuissa näkyy myös riitoina tekijyydestä eli siitä, kuka saa himoitut suorituspisteet.

"Kansainvälisen tutkimusprojektin alussa kaikki ryhmän jäsenet ovat kavereita, mutta lopuksi riidellään, kenelle kunnia kuuluu", Kertoo Tampereen yliopiston kansleri Krista Varantola, joka johtaa Tutkimuseettistä neuvottelukuntaa.

Tällä viikolla Tieteiden talolla Helsingissä pidetään kansainvälinen seminaari tutkimuksen etiikasta.

Varantolan mukaan julkaisujen tekijäluetteloita voidaan myös paisuttaa haamukirjoittajilla, vaikka nämä eivät olisi panneet tikkua ristiin tutkimuksen hyväksi.

Haamukirjoittajista muodostuu akateeminen ketjukirje.

Itseplagioija taas paisuttaa ansioluetteloaan esittämällä vanhat tuloksensa uusina yhä uudelleen.

Yleistynyt on myös omien tutkintonimikkeiden ja titteleiden liioittelu hakemuksissa, mikä englanniksi näyttää pienemmältä rikkomukselta kuin suomeksi.

Tutkimuseettinen neuvottelukunta on parhaillaan uudistamassa eettisiä ohjeita, joiden avulla pyritään ennaltaehkäisemään vilppiä.

Uusissa ohjeissa korostetaan yksittäisen tutkijan eri rooleja ja toimintaa tutkimusryhmässä.

Useimmissa yliopistoissa on myös jo otettu tai ollaan ottamassa käyttöön plagiaatintunnistusohjelmia lähinnä opinnäytetöitä varten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat