Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TVO: Arevalta vaadittu suomalaisten sopimusten noudattamista

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Olkiluodon ydinvoimalan reaktorin uuden generaattorin jäähdytysjärjestelmän pumppuja asennettiin vuosihuollon yhteydessä toukokuussa 2010.
Olkiluodon ydinvoimalan reaktorin uuden generaattorin jäähdytysjärjestelmän pumppuja asennettiin vuosihuollon yhteydessä toukokuussa 2010. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Olkiluoto 3:n ydinvoimalatyömaan tilaaja Teollisuuden Voima (TVO) ei pystynyt perjantaina kommentoimaan tietoa, että tuhannen työmaalla työskentelevän eläkkeiden maksuissa olisi  epäselvyyksiä.

Tuore Työeläke-lehti kertoo, että Olkiluoto 3:ssa kierretään eläkemaksuja kyseenalaisin keinoin. Reportaasissa ydinvoimalan rakennustyömaalta kerrotaan, että Olkiluoto 3:n aliurakoitsijat harrastavat paikoin raakaakin sosiaaliturvashoppailua, jossa työntekijät pyritään hankkimaan maista, joissa eläke- ja muut vastuut ovat pienimmät.

”TVO ei ota yksittäistapauksiin kantaa”, TVO:n viestintäpäällikkö Lauri Inna   kommentoi  Helsingin Sanomille.

Inna painottaa sitä, että TVO on vaatinut ranskalaiselta laitostoimittaja Arevalta, että suomalaisia työehtosopimuksia ja työaikamääräyksiä noudatetaan myös kaikissa Arevan omissa alihankintasopimuksissa.

STT:lle Inna sanoi vielä myöhemmin, että "tietysti TVO:n intresseissä on, että jokainen epäkohta selvitetään perusteellisesti".

Olkiluoto 3:n työmaalla  työskentelee noin 3 800 työntekijää noin 500 yrityksen palveluksessa. Työntekijöistä 80 prosenttia on ulkomaalaisia, enimmäkseen itäeurooppalaisia.

Suurin osa heistä on Suomessa tilapäisellä komennuksella, lähetetyn työntekijän todistuksella. Tarkoituksena on tällöin usein eläkemaksujen minimointi, Työeläke-lehti kertoo.

Esimerkiksi puolalaisen työntekijän lähettäjäyritys saattaa olla kansainvälinen rekrytointifirma, joka on perustanut sivukonttorin Kyprokselle säästääkseen työvoimakustannuksissa.Lähetetyn työntekijän todistus on myönnetty sillä perusteella, että työntekijä vaihtaa säännöllisesti työskentelymaata, eikä työskentele lainkaan asuinmaassaan. Tällöin vakuuttaminen hoidetaan työnantajan kotipaikan eli tässä tapauksessa Kyproksen sivukonttorin mukaan.

"Käytännössä työntekijä on kuitenkin saattanut työskennellä Suomessa jopa vuosia, jolloin kyse ei voi mitenkään olla säännöllisestä työskentelymaan vaihtamisesta", tarkastuspäällikkö Tiia Lahti Eläketurvakeskuksesta kertoo Työeläke-lehdelle.

Eläkkeitä koskevat  epäselvyydet ovat koskeneet Lahden mukaan noin tuhatta työntekijää.

Metalliliiton Olkiluodon  yhdyshenkilö Janne Vainio  kertoo Työeläke-lehden reportaasissa myös, että osa työntekijöistä olisi ollut Olkiluodossa töissä mafian pakottamana. Tällaisia väitteitä Vainio on kuullut bulgarialaisilta maalareilta.

"Bulgarialaiset ovat kertoneet olevansa mafian omistaman rekrytointifirman kautta täällä töissä. He joutuivat maksamaan mafialle 50 euroa viikossa suojelurahaa", Vainio kuvaa.

TVO:n viestintäpäällikkö Lauri Inna sanoo HS:lle, että bulgarialaisten maalareiden tilanne tuli TVO:lle tutuksi vähän yli vuosi sitten. Tuolloin 23 bulgarialaista maalaria ilmoittivat työmaan normaalin raportointilinjan kautta, etteivät ole saaneet palkkojaan.

Tuolloin TVO ja Areva tarjosivat majapaikan maalareille ja olivat aktiivisia, että alihankkija painostettiin maksamaan palkkasaatavat, Inna kertoo.

Tämän lisäksi TVO ja Areva tarjosivat 2–3 viikon ajaksi ylläpidon maalareille suomalaisen ammattiliiton pyynnöstä. Innan mukaan ammattiliitto halusi, että maalarit pysyvät Suomessa, kunnes palkat on maksettu.

Työeläke-lehden tuore numero pdf-tiedostona Eläketurvakeskuksen sivuilla:

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat