Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopisto sulkee dosentti Bäckmanin sähköpostin

Kotimaa
 
STT–HS
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Johan Bäckmanilla on dosentuuri Helsingin, Turun ja Itä-Suomen yliopistoissa.
Johan Bäckmanilla on dosentuuri Helsingin, Turun ja Itä-Suomen yliopistoissa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ihmisoikeusaktivistina Venäjällä esiintyvän Johan Bäckmanin julkisuus alkaa olla suomalaisyliopistoille liikaa. Etenkin Suomen lapsioikeusasioista Venäjällä ahkerasti mielipiteitään esittäneellä Bäckmanilla on dosentuuri Helsingin, Turun ja Itä-Suomen yliopistoissa. Helsingin yliopisto kertoo selvittävänsä, onko dosentuurin peruminen juridisesti mahdollista.

"Dosentuuri on arvonimi, jota yleisesti ottaen ei voi perua", huomauttaa Helsingin yliopiston rehtori Thomas Wilhelmsson.

"Tämän jupakan yhteydessä on kuitenkin havaittu, että ehkä tätäkin puolta pitäisi vahtia."

"Onhan meillä ollut aiemminkin dosentteja, jotka ovat töppäilleet, mutta harvoin on ratsastettu julkisuudessa juuri dosentti-nimikkeellä", Wilhelmsson sanoo.

Hän korostaa, että Bäckmanilla ei ole yliopistoon työ- tai virkasuhdetta.

Myös Oulun yliopiston rehtorin Lauri Lajusen mukaan tapaus on kiusallinen, koska ihmiset mieltävät, että Bäckmanilla on palvelussuhde yliopistoihin.

"Tietysti Bäckmanin toiminta on ikävää", sanoo Itä-Suomen yliopiston tieteellinen rehtori Jukka Mönkkönen.

Aiemmin dosentuuri oli virkasuhde, jonka saattoi purkaa. Nykyään dosentti on arvonimi, jota ei voi yksiselitteisesti poistaa. Monen yliopiston rehtorin mielestä dosentin arvonimen peruminen edellyttäisi osoitusta siitä, ettei henkilöllä enää ole kelpoisuutta dosentiksi.

Bäckman kertoo tiedotteessa  saaneensa Helsingin yliopistosta viestin myös sähköpostitilinsä sulkemisesta. Bäckmanin mukaan mitään perusteita sähköpostin sulkemiselle ei ole kerrottu.

Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan hallintopäällikkö Tarja Pellinen  myöntää STT:lle, että sähköposti ollaan sulkemassa. Hänen mukaansa asiaa on perusteltu Bäckmanille sillä, ettei tämä ole pitkään aikaan opettanut yliopistossa.

Periaatteessa yliopisto voi päättää, että tiettyä dosenttia ei enää oteta opettamaan. Tällaisesta kiellosta ei ole Pellisen mukaan Bäckmanin kohdalla keskusteltu.

Turun yliopistolla ei ole aikeita Bäckmanin dosentuurin suhteen. Itä-Suomen yliopistosta kerrotaan, että tässä vaiheessa yliopisto tyytyy seuraamaan asiasta käytävää keskustelua.

Bäckmanin dosentuurin perumisselvityksestä kertoi ensin Keskisuomalainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat