Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolumni: Talvivaara on suuren luokan epäonnistuminen

Kotimaa
 
Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva
Talvivaaran kaivoksen vuotava sakka-allas 5. marraskuuta.
Talvivaaran kaivoksen vuotava sakka-allas 5. marraskuuta. Kuva: Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Talvivaarassa ollaan hyvin lähellä hallintopakkotilannetta. Näin arvioi ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) Suomen Luonnon haastattelussa huhtikuun lopulla. Kaivosyhtiön alueella Sotkamossa oli juuri paljastunut laaja lintukuolema.

Hallintopakko on lakijargonia, joka tarkoittaa käytännössä järeitä viranomaistoimia, kuten uppiniskaiselle yrityksellä määrättäviä uhkasakkoja tai lupien perumista.

Nyt on marraskuu, ja voi hyvin perustein kysyä, kuinka lähelle oikein pitää päästä. Miten vakava ympäristökatastrofi Kainuun korvessa pitää sattua, ennen kuin valtio havahtuu tositoimien tarpeeseen?

Kaivoksen jätevesialtaan vuotokohta löytyi keskiviikkona. Alueen lähivesiin on ehtinyt valua sulfaatteja ja raskasmetalleja päiväkausien ajan. Yksin nikkeliä kulkeutui altaista sadan kilon tuntivauhtia. Vuotovedestä tutkittiin keskiviikkona myös suuria uraanipitoisuuksia.

Talvivaara ei ole menestystarina. Se on suuren luokan epäonnistuminen, joka langettaa varjon koko suomalaisen yhteiskunnan toimintakyvyn ylle. Jopa yleinen oikeustaju on koetuksella, kun viranomaiset kovistelevat mökkiläisiä päästöistä ja nöyristelevät suursaastuttajan edessä.

Keskiviikon ryhdistäytymisyritys ei tätä kuvaa muuta. Maan hallitus ja ympäristöhallinto ovat olleet tahdottomia väistelijöitä, joilla ei ole ollut kanttia asettaa toistuvasti tyrivää kaivosyhtiötä selkä seinää vasten.

Kaivosbuumi pääsi yllättämään lainsäätäjän, aluehallinto on valmiiksi alakynteen ajettu, eikä poliitikoistakaan ole ollut suunnannäyttäjiksi.

Kansalaisten, luonnon ja elinkeinoelämän edut joutuvat väistämättä törmäyskurssille, kun julkisen sektorin rooli kapenee. Näissä oloissa vahva hallinto on ihmisen ja ympäristön paras turva. Poliitikkojen taas pitäisi uskaltaa ohjata yhteiskunnan kehitystä, eikä seurata sivusta kun pörssiyhtiöt sorvaavat pelisääntöjä uusiksi.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lupasi kampanjansa loppumetreillä nopeaa apua Sandy-myrskyn kolhimille New Jerseyn asukkaille. "Muodollisuuksia ja byrokratiaa ei suvaita. Jos he tarvitsevat jotain, me keksimme keinon vastata myöntävästi", Obama vakuutti.

Obaman aikaikkuna asioiden ratkomiselle oli 15 minuuttia. Ehkä se olisi oikeansuuntainen tavoite tässäkin katastrofissa. Loppuisi tuo joutava tanssahtelu.

Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat