Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristökeskus: Talvivaaran Lumijoen metallipitoisuus eliöille myrkyllisellä tasolla

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Pentti Vänskä
Talvivaaran vuotava kipsisakka-allas. Katso myös kartta haitta-alueista.
Talvivaaran vuotava kipsisakka-allas. Katso myös kartta haitta-alueista. Kuva: Pentti Vänskä

Suomen ympäristökeskus ja Säteilyturvakeskus ovat saaneet uusia tutkimustuloksia Talvivaaran kaivoksen vuotoalueelta. Niiden mukaan kaivosalueen eteläisen puolen vesistöön on päässyt nikkelin ja sinkin lisäksi haitallisia määriä kadmiumia, alumiinia ja uraania.

Pitoisuudet ovat  Syken mukaan moninkertaistuneet edellisestä näytteenotosta. Määrät ovat eliöstölle myrkyllisiä. Korkea alumiinipitoisuus voi aiheuttaa paikallisia kalakuolemia jopa Laakajärvessä asti.

"Lievänä yllätyksenä tuli se, että siellä on alumiinia siinä määrin, että kalakuolemia on todellakin odotettavissa. Pitoisuudet ovat tosi korkeita ja ph-arvot juuri sellaisia, jossa ne valitettavasti saostuvat kalojen kiduksiin", Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Jaakko Mannio kertoi tiedotustilaisuudessa tiistai-iltana.

Uraanipitoisuuden vuoksi Lumijoen vettä ei tule käyttää juomavetenä tai ruuanlaitossa, Syken ja THL:n asiantuntijat totesivat. Uraanipitoisuus on ollut 350 mikrogrammaa litraa kohti. Rajoitustoimenpiteisiin ryhdytään, jos määrä ylittää sata mikrogrammaa, Säteilyturvakeskus kertoi.

Vesistöjen lähellä asuvilta ihmisiltä ei kuitenkaan ole kielletty kalastamista. Alumiini ei kerry kaloihin ja kadmium kertyy ainoastaan kalojen maksaan, minkä vuoksi sitä ei pidetä uhkana ihmiselle.

Aineet ovat kulkeutuneet vesistöön sunnuntain aikana pulssimaisena päästönä. Sen jälkeen pitoisuudet laskevat vesistöissä nopeasti, ja Lumijoen pitoisuushuippu on Syken mukaan jo ohi.

Aineiden määrät ovat hetkellisesti kuitenkin niin suuria, että niillä on myrkyllisiä vaikutuksia eliöstölle. Vesistöön on päässyt myös lyijyä, arseenia ja kuparia, mutta niiden pitoisuudet ovat niin pieniä, ettei niistä Syken mukaan ole vaaraa.

Vuodon seuraukset alueen vesistöille selviävät kokonaisuudessaan vasta aikaisintaan ensi keväänä ja kesällä. Luontoon päässeitä haitallisia aineita ei saada täysin poistettua, Syke toteaa.

Uusista analyysituloksista tiedotetaan keskiviikkoiltapäivänä.

Talvivaaran toimintaan tyytymättömät järjestivät flash mob -tempauksen
Talvivaaran toimintaan tyytymättömät järjestivät flash mob -tempauksen
Helsingin Narinkkatorilla järjestettiin tänään flash mob -tempaus Talvivaaran kaivoksen tapahtumien johdosta. Paikalle kerääntyneet lauloivat Kainuun maakuntalauluna tunnetun Nälkämaan laulun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat