Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaaran metallitehdas ei saanut käynnistyslupaa

Kotimaa
 
HS–STT
Kimmo Rauatmaa / Str
Pelastusrengas vuotaneessa kipsisakka-altaassa Talvivaaran kaivosalueella.
Pelastusrengas vuotaneessa kipsisakka-altaassa Talvivaaran kaivosalueella. Kuva: Kimmo Rauatmaa / Str

Talvivaaran kaivosyhtiö ei voi käynnistää metallitehdastaan uudelleen ennen lisäselvityksiä, linjaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Virasto haluaa varmistaa, etteivät yhtiön esittämät muutokset metallien talteenottolaitoksen toiminnassa aiheuta lisäriskiä.

Johtaja Päivi Rantakoski  Tukesista sanoo, että lisäselvityksiä halutaan varsinkin kaivoksen rikkivetyvaarasta. Viime keväänä Talvivaaran työntekijä kuoli hengitettyään tehtaan ulkopuolella rikkivetypitoista ilmaa näytteenottokierroksella.     

"Esimerkiksi raudan saostukseen on tulossa sen tyyppisiä muutoksia, että haluamme nähdä yhtiöltä vaarojen tunnistukset ja riskien arvioinnit. Talvivaaran on osoitettava meille, että rikkivetyvaara otetaan muutoksissa huomioon", Rantakoski selvittää.

Tukes teki arvionsa Kainuun ely-keskuksen pyynnöstä. Ennen metallitehtaan käynnistämistä Talvivaara tarvitsee siihen luvan sekä ely-keskukselta että Tukesilta.

Kaivosyhtiö joutui pysäyttämään metallien talteenottolaitoksen runsas viikko sitten kipsisakka-altaassa havaitun vuodon takia. Nyt vuoto on jo tyrehtynyt.

Kainuun ely-keskus jatkoi torstaina tehostettua ympäristön tilan seurantaa kaivoksen alapuolisissa vesistöissä yhteistyössä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen sekä Metsähallituksen kanssa.

Pelätyiltä kalakuolemilta on ainakin toistaiseksi vältytty. Lähivesistä pyydettyjä näytekaloja on toimitettu tutkittavaksi elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan.

Ely-keskuksen mukaan Kivijärvellä tehdyn seurannan perusteella näyttää siltä, että voimakkaan kalkituksen ansioista vesi ei ole happamoitunut niin pahoin kuin epäiltiin.

Vuotaneen kipsisakka-altaan vaurio saatiin paikatuksi keskiviikkona ja vuotokohta eristettiin. Yhtiö jatkaa edelleen neljännen turvapadon korottamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat