Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kärhämä uuden yo-tutkintolautakunnan ympärillä paisuu

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Yo-sensorit vetoavat opetusministeri Jukka Gustafssoniin.
Yo-sensorit vetoavat opetusministeri Jukka Gustafssoniin. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Keskiviikkona lautakunnan äidinkielen jaoksen apujäsenet eli sensorit vetosivat opetusministeri Jukka Gustafssoniin (sd) ja vaativat kahden uudesta lautakunnasta syrjäytetyn jäsenen ottamista siihen takaisin. Kirjeen on allekirjoittanut 64 sensoria.

Helsingin Sanomat kertoi viime perjantaina, että opetusministeriön juuri ennen vuodenvaihdetta nimeämästä liki 40-jäsenisestä lautakunnasta vaihtui noin kolmannes jäsenistä.

Kenkää sai usea kokenut ja ylioppilastutkinnon uudistukseen kriittisesti suhtautunut jaoksen puheenjohtaja ja jäsen.

Yksi syrjään joutuneista oli äidinkielen jaosta johtanut Opetushallituksen opetusneuvos Pirjo Sinko. Hän oli jo ehtinyt aloittaa uuden kokeen valmistelun työryhmän johtajana.

Nyt äidinkielen sensorit esittävät, että sekä Sinko että hänen ruotsin äidinkielen (modersmål) työparinsa Anna-Maria Gustafsson nimetään uudelleen lautakunnan jäseniksi.

"Ilman heidän ammattitaitoaan uuden kokeen kehittämistyö vaarantuu", kirjeessä sanotaan.

Opetusministeriö on linjannut, että jo 2016 olisi käytössä uusikoe, joka mittaisi yleissivistystä ja helpottaisi eri aineitten vertailtavuutta. Uusi koe on määrä kehittää äidinkielen toisesta kokeesta. Se koskee syksyllä 2013 lukionsa aloittavia.

Samaan aikaan tutkintoa ryhdytään vähitellen myös sähköistämään, ja kokonaan tietokoneen avulla tutkinto on määrä suorittaa 2019.

Äidinkielen sensoreita huolestuttaa lisäksi jo tämän kevään koe, sillä sen arviointi tehdään nyt uudella tavalla. Nyt opettajille ei voida enää antaa tehtäväkohtaisia arvosteluohjeita tekstitaidon kokeeseen heti koepäivän jälkeen, opetusministeriö on ohjeistanut. "Opiskelijoiden oikeusturva on vaarassa, ja suuri tarkistusarvostelujen määrä kuormittaa ylioppilastutkintolautakunnan kansliaa", sensorit uskovat.

He muistuttavat, että äidinkielen koe on tutkinnossa ainoa kaikille pakollinen koe, joten on erityisen tärkeää, että suoritukset säilyttävät vertailukelpoisuutensa.

Tämän kevään tekstitaidon koe pidetään perjantaina 8. helmikuuta ja sensorit kokoontuvat 16. helmikuuta.

"Kokous tarvitsee tehtävän laadintaryhmän puheenjohtajan Pirjo Singon asiantuntemusta nyt erityisesti siksi, että arviointityö on uudessa tilanteessa", kirjeessä opetusministerille sanotaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat