Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistö: Suomi puolustaa itse koko maata

Kotimaa
 
Jaakko Lähteenmaa
Mikko Stig / Str
Presidentti Sauli Niinistö otti kantaa Suomen puolustukseen maanpuolustuskussiyhdistyksen turvallisuuspolitiikan illassa Helsingissä torstaina.
Presidentti Sauli Niinistö otti kantaa Suomen puolustukseen maanpuolustuskussiyhdistyksen turvallisuuspolitiikan illassa Helsingissä torstaina. Kuva: Mikko Stig / Str

Suomi tarvitsee kumppaneita, mutta valmistautuu loppupeleissä hoitamaan sotilaallisen puolustuksensa itse. Tämä oli tasavallan presidentin Sauli Niinistön keskeinen viesti maanpuolustuskurssiyhdistyksen turvallisuuspolitiikan illassa Helsingissä.

Presidentti Niinistön esiintyminen maanpuolustuskurssiyhdistyksen turvallisuuspolitiikan illassa ajoittui hetkeen, jolloin Suomen ja Ruotsin sotilaallisesta yhteistyöstä puhutaan enemmän kuin aikoihin. Siivet keskustelulle antoi ruotsalaisministerien Carl Bildtin ja Karin Enströmin ehdotus asekaluston yhteisomistuksesta.

Presidentti Niinistö kehotti pitäytymään viestin sanomassa tarkasti:

"Siis ajatuksessa kehittää muiden Pohjoismaiden kanssa puolustusmateriaalin "pooling and sharing"-periaatetta. Siitä olisi pitkä loikka Suomen ja Ruotsin kahdenkeskiseen sotilas- tai puolustusliittoon."

Presidentin mukaan Suomella on toki intressissä rakentaa harkiten ja vaiheittain yhteistyötä sekä kumppanuuksia nykyisistä lähtökohdista.

Kumppanuuksissa Niinistö ei katsellut vain Pohjoismaiden suuntaan. Hän muistutti Euroopan unionin turvallisuuspoliittisesta ulottuvuudesta.

"On syytä varmistaa, ettei Lissabonin yhteisvastuulausekkeen ja keskinäistä avunantoa koskevan velvoitteen toimeenpanolle ole esteitä vaan siihen luodaan valmiudet."

Natolle Niinistö sanoi "ei".

"Turvallisuudessamme ei nyt ole Nato-jäsenyyden kokoista aukkoa."

Presidentti tyrmäsi Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan Stefan Forssin Helsingin Sanomissa esittämän arvion, että puolustusstrategiassa olisi ajat sitten hylätty muun kuin pääkaupunkiseudun puolustaminen.

"Suomen puolustusratkaisu lähtee siitä, että koko maata puolustetaan. Aina." Tällainen puolustusratkaisu vaatii niin suurta miesjoukkoa, ettei sellaista rakenneta palkka-armeijalla.

Niinistö paljasti huolensa puolustusvoimauudistuksen pidempikantoisista ratkaisuista. Hänen mukaansa vuoden 2015 jälkeen nykyisen puolustusratkaisun periaatteita ei voida noudattaa ilman lisäresursseja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat