Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Filosofian suosio yo-kirjoituksissa hiipuu, tänään vuorossa äidinkieli

Viisi vuotta sitten ylioppilastutkintoon otettu terveystieto on nyt suosituin reaaliaine

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo HS
"Filosofia avaa tosi erilaisia näkökulmia ja siitä on apua ihan kaikessa", vakuuttaa Mikko Jaakola (kesk.), joka haaveilee muusikon urasta. Metaetiikkaa opiskelivat perjantaina Etu-Töölön lukiossa myös Leo Sihvonen (vas.) ja Eero Purhonen (oik.).
"Filosofia avaa tosi erilaisia näkökulmia ja siitä on apua ihan kaikessa", vakuuttaa Mikko Jaakola (kesk.), joka haaveilee muusikon urasta. Metaetiikkaa opiskelivat perjantaina Etu-Töölön lukiossa myös Leo Sihvonen (vas.) ja Eero Purhonen (oik.). Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Filosofian kirjoittaminen on vähentynyt vuosi vuodelta. Opettajat toivovat, ettei Pekka Himaseen liittyvä kohu lokaisi ainetta kokonaan.

Hitler, vankila, kapitalismi, terrorisminvastainen sota, uskonto, valehtelu, tappaminen. . .

Tällaisia vastauksia filosofian opettaja Kaisa Heinlahti saa pyytäessään oppilaitaan keksimään esimerkkejä pahuudesta.

"Onko näistä jokin, jota protestoitte?" Heinlahti kysyy.

"Eivät kaikki uskonnot ole pahoja", Leo Sihvonen huomauttaa, minkä jälkeen pohditaan oikeutta aborttiin sekä homojen ja vääräuskoisten sortoa.

Helsinkiläisen Etu-Töölön lukion toisen vuosikurssin oppilas Sihvonen on niin kiinnostunut filosofiasta, että opiskelee sitä enemmän kuin yhden kaikille pakollisen kurssin.

Nyt Sihvonen osallistuu syventävälle etiikan kurssille ja harkitsee filosofian kirjoittamista jopa ylioppilastutkinnossa.

Aineesta on Sihvosen mukaan hyötyä kaikissa akateemisissa opinnoissa, koska se kehittää itsenäistä ajattelua.

"Filosofiassa saa uutta omaa näkökulmaa, kun muissa aineissa on vain se yksi absoluuttinen totuus", Sihvonen perustelee.

Myös Iina Pellinen ja Henna Lehmuskoski arvostavat filosofiaa monipuolisen ajattelun virittäjänä, mutta kumpikaan heistä ei aio kirjoittaa sitä yo-kokeissa.

Sen sijaan terveystiedon he aikovat kirjoittaa, koska arvioivat siitä olevan enemmän hyötyä jatko-opinnoissa.

Etu-Töölön lukiossa filosofian kirjoittajat ovat huvenneet jopa suhteessa enemmän kuin valtakunnan tilastoissa. Keväällä 2007 koulussa oli 25 filosofian kirjoittajaa, kun heitä tänä keväänä on viisi. Valinnaiskursseille oppilaita on tullut enää 10–25.

Koko maassa filosofian kirjoittajien määrä on pudonnut muutamassa vuodessa noin tuhannesta tämän kevään 700:aan. Filosofian yo-koe on keskiviikkona.

Uutena aineena tutkintoon 2007 tullut terveystieto on ponnistanut suosituimmaksi reaaliaineeksi, jonka tänä keväänä kirjoittaa jo 7 000 opiskelijaa. Syksyisin terveystietämyksensä testauttajia on vieläkin enemmän.

Myös terveystiedosta on vain yksi pakollinen kurssi lukiossa.

Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajien nettikeskusteluissa on viime aikoina surtu filosofian hiipunutta lumoa, kun lukion opiskelijat yhä määrätietoisemmin keskittyvät vain niihin "hyötyaineisiin", jotka aikovat kirjoittaa.

Yksi pahimmista peloista on, että kun lukion tuntijako uudistuu 2016, saattaa filosofia kokonaan poistua pakollisten aineitten joukosta.

"Lukioon halutaan lisää valinnaisuutta ja filosofialla on vaikean aineen imago", huomauttaa filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajien yhdistyksen puheenjohtaja Ukri Pulliainen.

Taustalla ovat myös arvioinnit, joiden mukaan lukio on noin 20 pakollisen aineensa voimin liian pirstaleinen.

Opetusministeriön työryhmä miettii parhaillaan, kuinka lukio-opintoja tulisi rukata, jotta yleissivistys ja tulevaisuuden oppimistaidot vahvistuisivat.

Pakollinen aine lukiossa filosofiasta tuli 1990-luvun puolivälissä. Samaan aikaan dosentti Esa Saarisen luentosarja rohkeasta ajattelusta kiinnosti Helsingin yliopiston opiskelijoita niin paljon, että suuri juhlasalikin pullisteli.

Nyt kohu filosofi Pekka Himasen tilaustyön ympärillä on saanut irvileuat kyseenalaistamaan koko tieteenalan.

"Kyllä filosofia tarvitsisi nyt pikemminkin positiivista nostetta", Heinlahti sanoo.

"Jos yksi valtionfilosofi puhuu tai kirjoittaa puppua, ei sitä pitäisi yleistää", Sihvonen opastaa.

Tänään maanantaina yo-kirjoituksissa on vuorossa äidinkielen esseekoe.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat