Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epävakaa ilmasto rantautuu Suomeen – mikä muuttuu?

Tulossa on rankkasateita, tulvia ja hellettä. Maailman ruokakriisit heijastuvat Suomeenkin.

Kotimaa
 
Fakta

Uusi raportti IPCC:ltä

 Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee uuden raporttinsa ilmastonmuutoksen maailmanlaajuisista vaikutuksista maanantaina.

 Ilmastonmuutokseen sopeutumista koskeva raportti on tuhansiin tieteellisiin artikkeleihin perustuvan arvion toinen osa.

 Ilmastonmuutoksen tieteellistä pohjaa koskeva raportti julkaistiin syyskuussa. Tuolloin IPCC varoitti hälyttävistä muutoksista muun muassa Grönlannin jäätiköillä.

Ääripäästä toiseen vaihteleva sää on tullut tutuksi ympäri maailmaa viime vuosina: on ollut ennätyskuumaa, ennätyssateista, ennätyskuivaa.

Tuhoisat luonnonkatastrofit ennakoivat tulevaa, sillä äärimmäisten sääilmiöiden arvioidaan lisääntyvän ilmastonmuutoksen myötä.

Suomessa odotettavissa on leutoja talvia, rankkasateita, tulvia sekä kuivuus- ja hellekausia – ennen kaikkea epävakaista.

"Epävarmuus kasvaa. Pitää varautua siihen, että ei oikein tiedetä, mihin varautua", toteaa professori Mikael Hildén Suomen ympäristökeskuksesta.

Suomessa voi olla vuosisadan lopussa jopa kuusi astetta nykyistä lämpimämpää, jos fossiilisten polttoaineiden käyttöä jatketaan kuten nyt. Sademäärä voi kasvaa jopa viidenneksellä.

Koko maailmassa ilmaston lämpeneminen on nykymenolla 3,7 astetta.

Muuttuviin oloihin sopeutuminen ei ole vain paikallista, vaan koko maapalloa koettelevat mullistukset tuntuvat Suomessakin.

Merenpinnan nousu, tulvat, vesivarojen hupeneminen ja kuivuus saavat ihmiset etsimään suotuisampia elinalueita. Viljelyala hupenee samaan aikaan, kun väkimäärä kasvaa.

"On mietittävä, miten ruoka tuotetaan, jotta pystymme ruokkimaan tämän maapallon", sanoo erikoistutkija Helena Kahiluoto Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta.

Lihansyönnin vähentäminen on yksi keino. "Eläinperäisen ravinnon osuus ruokavaliostamme vähenee ilman muuta. Ilmaston ja vesistövaikutusten kannalta on vaikea löytää yhtä tehokkaita ratkaisuja kuin eläintuotteiden osuuden vähentäminen."

Epävarmuuden hallitsemiseksi tarvitaan muutoskestävyyttä ja sopeutumiskykyä. Globaali oikeudenmukaisuus laajenee käytäntöön. Ruokaa ryhdytään jakamaan tasaisemmin kuin nyt.

"Tämä on väistämätöntä."

 

 Sateet saavan kaupungin tulvimaan

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Vesi tulvi pyörätielle Vantaanjoen vesimassojen ryöppyessä Vanhankaupunginkoskesta Vanhankaupunginlahteen Helsingissä joulukuussa 2011.
Vesi tulvi pyörätielle Vantaanjoen vesimassojen ryöppyessä Vanhankaupunginkoskesta Vanhankaupunginlahteen Helsingissä joulukuussa 2011.

Tulevaisuuden Suomessa sataa enemmän kuin nyt. Sateisuuden arvioidaan kasvavan jopa viidenneksellä vuosisadan loppuun mennessä.

Talvella sataa enemmän kuin kesällä ja yhä useammin vettä.

Talvitulvat yleistyvät. Rankkasateet voimistuvat sekä pohjoisessa että etelässä. Ne saavat kaupungit tulvimaan. Keskustoissa on varauduttava ohjaamaan sadevesiä lammikoihin, ojiin ja viherkaistoille. Rakennuksia on suojattava myös meritulvilta.

Sateet lisäävät ravinteiden huuhtoutumista sulasta maasta vesistöihin, joiden rehevöityminen voi kiihtyä. Itämeren suolapitoisuus laskee, mikä vaikuttaa muun muassa kalalajeihin.

 

 Synkät talvet masentavat

Pekka Elomaa
Vähälumisuus vähentää talvilajien harrastusta. Hiihtäjä Paloheinän laduilla.
Vähälumisuus vähentää talvilajien harrastusta. Hiihtäjä Paloheinän laduilla.

Helteen aiheuttamat terveysongelmat, kuten sydän- ja verisuonisairaudet ja lämpökuolemat, voivat yleistyä. Synkät talvet voivat pahentaa mielenterveysongelmia.

Punkit ja punkkitaudit leviävät pohjoiseen. Hyttysvälitteiset taudit, kuten dengue-kuume, voivat yleistyä Euroopassa.

Muutokset maailman taudeissa, esimerkiksi malarian yleistyminen, heijastuvat Suomeen matkailun kautta.

Rankkasateet voivat lisätä talousvesien pilaantumista. Vähälumisuus vähentää talvilajien harrastusta, mikä vaikuttaa liikunnan määrään. Huoli ja koetut vaikeudet voivat lisätä protesteja ja kansanliikkeitä.

 

 Viljelylajit muuttuvat

Leif Rosas
Nautakarjan, lampaiden ja hevosten ulkolaidunnuskausi pitenee. Lehmiä Sjöblomien maatilalla Vantaalla heinäkuussa 2013.
Nautakarjan, lampaiden ja hevosten ulkolaidunnuskausi pitenee. Lehmiä Sjöblomien maatilalla Vantaalla heinäkuussa 2013.

Maataloudessa ja puutarhoissa lajikkeet muuttuvat, sillä kasvukausi pitenee usealla viikolla vuosisadan loppuun mennessä.

Vehnää, ohraa ja kauraa voidaan viljellä Lappia myöten. Myös öljykasvien viljely tulee kannattavaksi pohjoisessakin.

Päärynästä, luumusta ja kirsikasta tulee merkittäviä viljelykasveja. Mansikan ja vadelman kasvatusseudut laajenevat Savosta Kainuuseen.

Nautakarjan, lampaiden ja hevosten ulkolaidunnuskausi pitenee. Tämä pienentää tarvetta säilöä rehua ja heinää.

Toisaalta uudet tuholaiset ja loiset voivat vallata alaa. Erilaiset sienitaudit yleistyvät.

Maailmanlaajuiset muutokset ruoantuotannossa heijastuvat myös Suomeen. Viljelykelpoinen maa-ala supistuu samaan aikaan, kun väkimäärä kasvaa. Muuttoliike lisääntyy, kun elämä käy monin paikoin sietämättömäksi. Ruoan ja raaka-aineiden hinnanvaihtelut tuntuvat Suomessakin.

Kasvavan väkimäärän ruokkimiseksi on ratkaistava, miten ruoka tuotetaan niukkenevassa maailmassa. Kasvissyönti lisääntyy, ja eläinperäisen ravinnon osuus ruokavaliossa supistuu.

 

 Myrskytuhot maksavat, vakuutukset kallistuvat

Antti Johansson / HS
Ilmaston muuttuessa vakuutuskorvaukset kasvavat. Kyröjoki paisui yli äyräidensä lokakuussa 2012.
Ilmaston muuttuessa vakuutuskorvaukset kasvavat. Kyröjoki paisui yli äyräidensä lokakuussa 2012.

Tulvat, kuivuus, haittaeliöiden lisääntyminen, myrskytuhojen korjaaminen ja helteistä johtuvat sairaudet aiheuttavat kustannuksia. Hyötyjä saattaa tulla entistä tuottavampien viljelylajikkeiden käytöstä.

Lämmitysenergiantarve pienenee, mutta viilennystarve kasvaa helteillä. Merenkulku helpottuu, kun jäänmurtoa ei tarvita.

Vakuutuskorvaukset kasvavat, mikä nostaa vakuutusmaksujen hintaa.

Kuivuus ja tulvat voivat nostaa raaka-aineiden hintoja globaalisti. Luonnonkatastrofit lisäävät avun tarvetta Suomen rajojen ulkopuolella.

 

 Lumesta riippuvaiset alat kärsivät

Jenniina Nummela
Suomen houkuttelevuus matkailumaana voi kohentua. Englantilaiset Clare Panter ja Rodney Hill menivät naimisiin Kakslauttasen jääkappelissa Sodankylässä 2008.
Suomen houkuttelevuus matkailumaana voi kohentua. Englantilaiset Clare Panter ja Rodney Hill menivät naimisiin Kakslauttasen jääkappelissa Sodankylässä 2008.

Lumesta riippuvaiset elinkeinot kärsivät. Talviurheiluvälineiden kauppa supistuu, ja hiihtokeskusten lumetuskulut kasvavat.

Toisaalta Suomen houkuttelevuus matkailumaana voi kohentua, kun lumi houkuttelee turistit lumettomasta Keski-Euroopasta Lappiin.

Maataloudelle ilmastonmuutoksesta on jopa enemmän hyötyä kuin haittaa, sillä kasvukausi pitenee. Suomessa on mahdollista alkaa viljellä pidemmän kasvukauden satoisampia lajikkeita. Toisaalta vaihteleva sää lisää maatalouden haavoittuvuutta ja vesistökuormitusta. Sienitautien ja homeiden riski sekä tuholaisten määrä kasvaa.

Metsissä puuston kasvu kiihtyy ja tuottavuus lisääntyy, mutta myrskyt lisäävät tuhoja.

Kalastuksessa saaliit muuttuvat, kun vedet lämpenevät.

 

 Etelän lajit leviävät pohjoiseen

Juha Metso
Taviokuurna on vaarassa hävitä Suomesta kokonaan.
Taviokuurna on vaarassa hävitä Suomesta kokonaan.

Eteläiset kasvi- ja eläinlajit levittäytyvät kohti pohjoista, jossa ankariin oloihin tottuneet lajit joutuvat alakynteen.

Talvioloihin sopeutuneet lajit ovat vaikeuksissa. Valkoisen suojavärin aikaisuus tekee eläimistä – kiiruna, riekko, metsäjänis, naali, kärppä – pedoille alttiin. Jäämeri rajoittaa arktisten lajien ja niiden elinympäristöjen siirtymistä pohjoisemmaksi. Pohjoisten metsien linnut, kuten taviokuurna, ja soiden lajit, kuten jänkäkurppa, ovat vaarassa hävitä Suomesta kokonaan.

Metsäraja nousee ylemmäs tuntureilla, ja koivu alkaa menestyä aina pohjoisinta Lappia myöten. Jalot lehtipuut yleistyvät Etelä-Suomessa.

Suomeen voi kotiutua uusia lajeja, kuten villisika. Myös uutta elintilaa valtaaville vieraslajeille voi olla otolliset olot.

Lohikalat vähenevät, ja särkikalat runsastuvat. Ahven ja kuha hyötyvät lämpimistä vesistä.

Saimaannorpan pesintä vaikeutuu, kun jääpeite ohenee. Pohjoisten lintujen levinneisyysraja on jo supistunut. Päiväperhosten levinneisyysraja on jo siirtynyt vuosikymmenessä 60 kilometriä pohjoisemmaksi.

Lähteet: Ilmatieteen laitos, ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, Suomen ympäristökeskus, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Ilmastonmuutoksen kansallinen sopeutumisstrategia 2022 (luonnos).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat