Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Demarit kertovat uusista ministereistä – Suora lähetys

Sdp:n puoluehallitukseen nousseen Harry Wallinin mielestä puolueen puheenjohtajalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa valtiovarainministerin salkku

Kotimaa
 

Demarit päättävät tänään puolueensa ministerinvaihdoksista. Asiasta kertovan tiedotustilaisuuden oli ilmoitettu alkavan kello 12.

Tuoreimman tiedon mukaan info pääsee alkamaan aikaisintaan 12.20. HS näyttää sen suorana.

Sdp:n uutta puheenjohtajaa Antti Rinnettä on viime päivinä houkuteltu ja jopa painostettu ottamaan valtiovarainministerin salkku ja vasta kakkosvaihtoehtona työministerin salkku.

"Joukkueenjohtajan on kuuluttava ykkösketjuun. Puheenjohtajan on pakko ottaa vastaan valtiovarainministerin salkku tässä poliittisessa tilanteessa. En näe muuta vaihtoehtoa", sanoi Sdp:n puoluehallituksen jäsen Harry Wallin (sd). Hän on palaamassa eduskuntaan Euroopan parlamenttiin valitun Miapetra Kumpula-Natrin tilalle.

Seinäjokelainen Wallin matkustaa tänään keskiviikkona Helsinkiin Sdp:n puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokoukseen.

Kokouksessa päätetään Sdp:n ministeriratkaisuista, joista viimeisen sanan sanoo 60-jäseninen puoluevaltuusto.

Tiistaina pidettiin vielä mahdollisena, että Rinne ottaa Lauri Ihalaiselta työministerin salkun.

Wallin ei tällaista kuviota hyväksy ja aikoo ilmoittaa oman kantansa selvästi kokouksessa.

Wallin ei ole yksin vaatimuksineen, mutta muut demarit olivat vaiteliaita eivätkä halunneet puhua asiasta omalla nimellään.

"Olisihan se outoa, jos hän ei ottaisi ykkössalkkua", eräs demari totesi. Rinteen neuvonantajiin kuulunut sanoi, että "Rinteen kannattaisi tietysti ottaa valtiovarainministerin salkku".

Rinteen kerrottiin tiistaina neuvotelleen tiiviisti puoluejohdon ja muiden tahojen kanssa. Rinne sanoi STT:lle tehneensä päätöksensä.

"Kyllä Rinteen on järkevää ottaa ministerin salkku, mutta en ota kantaa sen tarkemmin. Ei hän tosin ole minun neuvojani kysynytkään enkä kuulu valitsijoihin", sanoi Rinteen tukijoukkoon kuulunut Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Aallon mielestä on parempi, ettei ay-liike puutu Sdp:n ratkaisuihin, sillä ay-liikkeen nähtiin "suhmuroineen" puheenjohtajavalinnassa.

"Meillä pitää olla oikeus arvioida tai arvostella hallitusta ja puolueita kuten ennenkin", hän muistutti.

Jos Rinne ottaisi valtiovarainministerin salkun, joku demareiden nykyisistä ministereistä voi silti lähteä hallituksesta.

Mahdollisina ministeriehdokkaina on mainittu eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman, puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Tarja Filatov sekä eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma. Kaikki kolme ovat kokeneita konkareita ja entisiä ministereitä.

Backman on ollut edellisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen tukijoita, mutta Sdp:n yhtenäisyyden kannalta hänen valintansa ministeriksi voisi olla järkevää. Filatov luetaan Rinteen tukijoihin. Heinäluoman valinnassa nähdään niin hyviä kuin huonojakin puolia. Heinäluoma voisi olla hallituksessa vahva tuki Rinteelle, mutta hän voi olla jopa liian vahva.

Jos Heinäluoma siirtyisi ministeriksi, Urpilaiselle on pedattu puhemiehen paikkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat