Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen vesiputkien valvonta on löysempää kuin muualla

Vesiputkien materiaaleja ei valvota kuten muita rakennustuotteita. Saksassa putkien pinnoitteiden käyttö on kielletty, Suomessa ohjeistusta on odotettu jo pitkään.

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Pex-mallisista muovisista vesiputkista on irronnut kemikaaleja, jotka on voinut haistaa ja maistaa talousveden seasta.
Pex-mallisista muovisista vesiputkista on irronnut kemikaaleja, jotka on voinut haistaa ja maistaa talousveden seasta. Kuva: Kari Pullinen

Suomessa ei valvota juomaveden kanssa kosketuksissa olevia materiaaleja kuten muita rakennustuotteita.

Näiltä materiaaleilta, kuten putkilta ja putkien pinnoitteilta juomavesikäytössä, puuttuu CE-merkintä. Muilta rakennustuotteilta CE-merkintää on edellytetty vuoden 2013 heinäkuusta lähtien. CE-merkintä takaa, että tuote täyttää EU:n määrittelemät turvallisuusvaatimukset.

"Käyttöveden kanssa kosketuksiin pääsevät tuotteet eivät ole rakennustuotteita, ja materiaaleja ei sinänsä valvota. Käytännössä materiaalit ovat vähän hunningolla", sanoo neuvotteleva virkamies Jarkko Rapala sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tyyppihyväksyntä on käytössä joillekin putkista, mutta muutoin Suomessa ei ole niiden materiaaleille turvavaatimuksia, kertoo Vesi-insituutti Wanderin tutkija Aino Pelto-Huikko

Juomaveden kanssa kosketuksissa oleville rakennustuotteille suunniteltiin EU:ssa yhtenäistä CE-merkintää vuodesta 2000 alkaen.

"Viime vuonna piti todeta, ettei tuotteille saada yhteiseurooppalaista tuotestandardia. Se kaatui muun muassa erimielisyyksiin testausmenetelmistä", Rapala harmittelee.

Jäsenmaista Alankomaat, Ranska, Iso-Britannia ja Saksa ovat luoneet tuotteille oman keskinäisen järjestelmän, jonka avulla kansalliset vaatimukset täyttävät tuotteet kelpaavat käyttöön nelikon kesken.

Pohjoismainen ministerineuvosto myönsi tänä keväänä rahoitusta samanlaisen järjestelmän luomiseen pohjoismaiden välille.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto valvoo CE-merkittyjä rakennustuotteita. Koska käyttöveden kanssa kosketuksissa olevilla tuotteilla ei ole CE-merkintää, toimii niiden markkinavalvojana ympäristöministeriö.

Viime viikkoina on havaittu, että vastikään putkiremontoitujen talojen putkista liukenee juomaveteen kemikaaleja.

Aiemmin tehdyissä tutkimuksissa on löydetty ongelmia myös pinnoittamalla tehtyjen putkiremonttikohteiden juomavesistä.

Esimerkiksi Vesi-instituutti Wanderin raportin tulokset vuodelta 2012 kertovat, että käyttövesiputkien pinnoitemateriaaleista liukenee talousveteen kemiallista yhdistettä bisfenoli-A:ta.

Yhdisteen epäillään häiritsevän ihmisen hormonitasapainoa.

Sosiaali- ja terveysministeriössä ja ympäristöministeriössä haluttiin vuoden 2012 raportin perusteella lisäselvityksiä.

Tarkoituksena oli tutkia, kuinka turvallisia käyttövesiputkien pinnoitemateriaalit ovat. Tuloksien piti valmistua vuoden 2013 lopulla.

"Tutkimus on viivästynyt. Syynä ovat taloyhtiöiden huono yhteistyöhalukkuus, VTT:n henkilökuntavaihdokset ja THL:n henkilöstöresurssit. Rahoitus on, ja tutkimussuunnitelma on valmis", kertoo Rapala sosiaali- ja terveysministeriöstä.

"Terveysviranomainen ei ole ottanut kantaa, että pinnoitemateriaalit olisivat toksikologisia", huomauttaa ympäristöministeriön ylijohtaja Helena Säteri.

Ruotsin viranomaiset suosittelevat välttämään pinnoitemateriaalien käyttämistä putkiremonteissa. Saksassa käyttö on kielletty.

Suomessa kansallista ohjeistusta on odotettu vuodesta 2012. Niiden piti pohjautua lykkääntyneen tutkimuksen tuloksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat