Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö minihameisten naisten pysyä poissa puistoista? Professorin pohdinnat ihmetyttävät HS:n lukijoita

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Kari Pullinen
HS:n lukija Virppi Venell kehottaa raiskaajia pysymään poissa puistoista.
HS:n lukija Virppi Venell kehottaa raiskaajia pysymään poissa puistoista. Kuva: Kari Pullinen

Emeritusprofessori J. P. Roosin torstaina HS:ssa julkaistu mielipidekirjoitus on herättänyt keskustelua HS:n mielipidepalstalla perjantaina.

Roosin mukaan on typerää ottaa tietoisesti riski, kun seuraamukset voi helposti välttää. Esimerkiksi terrori-iskun kohteeksi joutuneen Charlie Hebdo -lehden olisi Roosin mielestä kannattanut kohdistaa niihin tahoihin, jotka eivät tee järjettömiä tekoja satiirin seurauksena.

Vastaavasti naisten olisi hänen mukaansa järkevää kulkea Kaisaniemen puistossa vain päiväsaikaan ja öisin turvallisessa seurassa muuten he saattavat olla vaarassa tulla raiskatuiksi.

Perjantaina Roosille vastaavat Virppi Venell sekä filosofi Tommi Paalanen.

 

Alla Roosin kirjoitus sekä perjantaina HS:ssa julkaistut mielipidekirjoitukset kokonaisuudessaan:

 

"Ville Tietäväinen väitti (HS Mielipide 25. 3.), että satiiri ja sananvapaus ovat minulle vieraita asioita. Olen kumpaakin harjoittanut elämäni aikana sydämeni kyllyydestä ja saanut välillä kärsiä seurauksista, joista vakavimpia ovat olleet itseeni ja läheisiini kohdistuneet uhkailut perussuomalaisten kannattajien (Hommafoorumi) toimesta.

Puolustan myös lämpimästi Charlie Hebdon sananvapautta, kun se kohdistuu yhteiskunnallisiin ongelmiin ja yhteiskunnallisen ja uskonnollisen aseman väärinkäyttöön.

Jos joku haluaa toimia niin, että hän asettaa itsensä alttiiksi väkivaltaisille reaktioille, niin siitä vain!

Arvostelin kuitenkin paneelikeskustelussa kahta tähän liittyvää ongelmaa: ensiksikin se, että satiirikko asettaa julkaisullaan ulkopuoliset, täysin viattomat ihmiset vaaraan niin kuin Jyllandspostenin tapauksessa.

Charlie Hebdon yhteydessä lehden perustajajäsen kirjoitti sen kuolleesta päätoimittajasta Charbista, että tämä oli vastuuttomasti vaarantanut myös sellaiset toimituksen jäsenet, jotka eivät missään nimessä halunneet kuolla. Hänhän näytti viimeisessä piirroksessaan suorastaan odottavan uutta iskua.

Toiseksi, ja tämä liittyy minihame-argumenttiin: minusta on typerää ottaa tietoisesti riski ikävistä seuraamuksista, kun seuraamukset voi helposti välttää. Tietäväinen haluaa yhteiskunnan, jossa nuori nainen voi ilman pelkoa mennä runsaasti alkoholia nauttineena minihameessa aamuyöstä Kaisaniemen puistoon. Sellainen yhteiskunta olisi hieno, mutta se edellyttäisi, että meillä on Kaisaniemen puiston joka kolkassa täysi kameravalvonta ja poliisi tulee paikalle muutaman minuutin varoitusajalla mihin aikaan hyvänsä.

Toinen, realistisempi vaihtoehto on se, että menee puistoon turvallisessa seurassa tai menee sinne vain päiväsaikaan. Liitettynä Charlie Hebdoon tämä tarkoittaa vain sitä, että satiiri kannattaa kohdistaa niihin tahoihin, jotka eivät tee järjettömiä tekoja satiirin seurauksena.

Sananvapaudelle kyllä, mutta silloinkin kannattaa harkita, mitä sanoo sekä missä ja milloin.

Kiinnitin keskustelussa myös huomiota siihen, että tämän päivän antisemitismi on anti-islamismia.

Minusta näyttää siltä, että myös Charlie Hebdossa koettiin erityisesti juuri islam vastenmieliseksi asiaksi, jota mielellään pilkattiin tavalla, joka poikkesi muista pilkan kohteista.

En itse ole uskovainen, ja pidän kyllä islamia uskontona monessa suhteessa ongelmallisena, mutta en katso, että satiiri on se keino, jolla saamme ääri-islamin muuttumaan.

Nyt seurauksena on lähinnä ollut, että koko islam on leimautunut muutamien ääri-ilmiöiden takia.

Ennen kaikkea, Tietäväinen: älä käytä satiiria niin, että ulkopuoliset viattomat ihmiset joutuvat siitä kärsimään!"

J. P. Roos
professori emeritus, Helsinki

 

"Olen J. P. Roosin (HS Mielipide 26. 3.) kanssa samaa mieltä siitä, että sivullisia ei pidä vaarantaa esimerkiksi satiirin varjolla. Ihmettelen kuitenkin, miten vanhakantaisesti Roos suhtautuu puistoon yöllä menevään naiseen.

Käsittääkseni nainen ei saata sivullisia alttiiksi vaaralle pukeutumalla minihameeseen tai juomalla alkoholia. Eikö olisi jo vihdoin aika kehottaa niitä, jotka vaaroja oikeasti aiheuttavat, pysymään poissa puistosta?

Mies, nainen, jos tiedät, että sinulla on kiusaus vaania pusikossa välivallanteko mielessäsi: Pysy tiukasti neljän seinän sisällä! Poistu kotoasi vain hakeaksesi apua ongelmaasi, liittyy se sitten seksuaalisiin patoutumiisi, alistamisen tarpeeseesi tai muuhun hallitsemattomaan aggressioon."

Virppi Venell
Karjalohja

 

"J. P. Roos unohtaa väkivallantekijän moraalisen vastuun kommentoidessaan satiirikon vastuuta (HS Mielipide 26. 3.).

Vaikka satiiri osuisi kuinka kipeästi tahansa tai sitä pidettäisiin loukkaavana, loukkaantujalla on aina velvollisuus harkita, millaisiin tekoihin loukkaantuminen oikeuttaa. Väkivaltaan se ei oikeuta koskaan.

Satiirikko ei ole moraalisessa vastuussa siitä, jos loukkaantuja päättää käyttää väkivaltaa satiirin tekijää tai sivullisia kohtaan. Väkivallantekijä on tällaisissa tilanteissa yksin vastuussa teoistaan."

Tommi Paalanen
filosofi, eetikko, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat