Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitusneuvottelut jatkuvat tänään maanantaina

Ministeripaikkojen jako voi yllättää – politiikan asiantuntijat epävarmoja jopa raskaimmista salkuista

Työ- ja elinkeinoministeriön johtoon lienee tunkua hallitusneuvotteluissa

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Perussuomalaisten Timo Soini, keskustan Juha Sipilä ja kokoomuksen Alexander Stubb pitivät hallitusneuvottelujen ensimmäisen tiedotustilaisuuden Smolnassa perjantaina.
Perussuomalaisten Timo Soini, keskustan Juha Sipilä ja kokoomuksen Alexander Stubb pitivät hallitusneuvottelujen ensimmäisen tiedotustilaisuuden Smolnassa perjantaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ministeriöiden jakamisesta hallituspuolueiden kesken voi tulla tavallista arvaamattomampaa tämänkertaisissa hallitusneuvotteluissa.

HS:n haastattelemat eturivin poliitikot eivät ole täysin yksimielisiä edes siitä, että pääministerin, valtiovarainministerin ja ulkoministerin salkut jaetaan tavaksi tulleessa järjestyksessä.

Hallitusneuvottelut jatkuvat tänään maanantaina valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa. Asialistalla tänään ovat strategisen hallitusohjelman tavoitteet sekä ulkop- ja turvallisuuspolitiikka, maahanmuutto ja EU.

Hallitusneuvotteluihin päässeiden puolueiden puheenjohtajista sekä kokoomuksen Alexander Stubb että perussuomalaisten Timo Soini olisivat kokemuksensa ja kiinnostustensa puolesta luontevia valintoja ulkoministeriksi.

Periaatteessa salkkujaon kaava on vakiintunut. Pääministerin tehtävä menee suurimmalle puolueelle eli nyt keskustan puheenjohtajalle Juha Sipilälle.

Toiseksi suurin hallituspuolue on viime vuosikymmeninä saanut valtiovarainministerin salkun. Se tarkoittaisi, että Soinista tulisi valtiovarainministeri. Tällöin ulkoministerin paikka menisi kolmen suuren puolueen hallituksessa kolmanneksi suurimmalle hallituspuolueelle eli Stubbille.

Näin ei aina ole ollut, sillä aikoinaan ulkoministerin tehtävää pidettiin painavampana kuin valtiovarainministerin tehtävää.

Nytkin asetelma voisi horjua. Perussuomalaiset oli vaalien toiseksi suurin puolue eduskuntapaikkojen määrän ansiosta, mutta kokoomus sai enemmän ääniä.

"Luulen, että tässä taloudellisessa tilanteessa kokoomus ottaisi mielellään valtiovarainministerin salkun. Toisaalta Soini on sanonut julkisesti, että hän haluaisi olla ulkoministeri", sanoo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo.

Valtaosa HS:n haastattelemista poliitikoista ja asiantuntijoista päätyy pohdinnassaan siihen, että valtiovarainministerin paikka menee nytkin toiseksi isoimmalle puolueelle eli Soinille. Poliitikot kertoivat ajatuksistaan nimettömästi, koska ministerinpaikoista julkisesti puhuminen hallitusneuvottelujen alkupuolella koetaan ennenaikaiseksi.

Kolmesta seuraavaksi halutuimmasta ministeriöstä vallitsee selkeä käsitys. Ne ovat työ- ja elinkeinoministeriö (TEM), sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM).

TEM on aina haluttu ja sen merkitys korostuu Suomen talousongelmien takia. Työelämän uudistukset ovat varmasti korkealla kokoomuksen asialistalla. Vahva ehdokas on kuitenkin EU:n talouskomissaarina toiminut keskustan Olli Rehn.

STM ja OKM istuvat isojen rahakirstujen päällä, ja molempien hallinnonaloilla on tapahtumassa paljon. Sdp olisi varmasti ollut nopeasti varaamassa sosiaali- ja terveysalaa, mutta perusporvarihallituksessa ei olisi selvää ehdokasta STM:n ottajaksi.

Alexander Stubb
Alexander Stubb

Kuuden muun ministeriön osalta puolueiden kiinnostuksen kohteet korostuvat entistä enemmän. Sekin merkitsee, millaisia henkilöitä puolueilla on tarjolla ministereiksi. Tausta korostuu erityisesti perussuomalaisten riveissä, joita pidetään muita suuria puolueita kapeampina.

Perussuomalaiset haluaisivat oletettavasti kiinni puolustusministerin salkkuun. Maanpuolustus on puolueelle tärkeä aihe ja kansanedustaja Jussi Niinistö olisi luonteva ehdokas. Toisaalta puolueelle tuskin haluttaisiin antaa puolustusministerin paikkaa siinä tapauksessa, että Soinista olisi ensin tullut ulkoministeri.

Myös maahanmuuttoasioita hoitava sisäministeriö olisi perussuomalaisille mieluisa valtaus.

Keskusta voi olla kiinnostunut maa- ja metsätalousministeriöstä, vaikka hallinnonalan suuret päätökset tehdään monilta osin Brysselissä. Myös liikenneministeriö voi kiinnostaa keskustaa, koska sen kautta pääsee päättämään alueellisista siltarumpurahoista.

Kokoomusta kiinnostanee oikeusministeriö.

Ympäristöministeriölle ei ole selvää hinkujaa, kun vihreät jäi ulos hallituksesta. Perussuomalaisten poliitikkoa ympäristöministeriön johtoon tuskin valitaan.

Oman lisänsä ministerinsalkkujen jakoon tuo Sipilän pyrkimys vähentää ministerien määrää nykyisestä 17:stä. Se jättää vähemmän jaettavaa ja enemmän rannalle jääneitä.

Toisaalta ministerien vähentäminen tekee jäljelle jääneistä vaikutusvaltaisempia. Esimerkiksi työministerin ja elinkeinoministerin tehtävien yhdistäminen tekisi työ- ja elinkeinoministeriön uudesta johtajasta hyvin vaikutusvaltaisen. Sama koskee sosiaali- ja terveysministeriötä, jos sosiaali- ja terveysministerin ja peruspalveluministerin tehtävät yhdistettäisiin.

Timo Soini
Timo Soini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat