Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koskaan ei tiedä, milloin lapsi lähtee – kolme tarinaa sijaisperheistä

Sijaisperheet toivoisivat, että pysyvä huostaanotto olisi mahdollista, kuten monissa muissa maissa jo on

Kotimaa
 
Klaus Welp
Kuva: Klaus Welp

Huostaan otettuja lapsia hoitavat sijaisperheet toivovat, että Suomessakin lapsen sijoitus voisi olla pysyvä. Nykyinen tilanne ahdistaa, koska sijaisperheet eivät voi koskaan tietää, palautetaanko mahdollisesti jo vuosia tai ehkä jopa vauvasta asti kodissa asunut lapsi takaisin biologisille vanhemmilleen.

Sijaisperheet kokevat, että he joutuvat pelinappuloiksi, joilla ei ole juridista asemaa. He ovat huolissaan myös lasten asemasta. Perheet kokevat, että sosiaalityöntekijät korostavat aiempaa enemmän biologisten vanhempien oikeutta, eikä se ole aina välttämättä linjassa lapsen parhaan kanssa.

Artikkeliin liittyvät

HS tapasi Tampereen seudulla sijaisperheiden vertaistukiryhmän kymmenen jäsentä, jotka edustivat kahdeksaa kokenutta sijaisperhettä. Jokaisen huoli oli sama.

He kannattavat ajatusta, että sijoituksesta tulisi tietyn määräajan jälkeen pysyvä. Huoli suhteista niin lapsiin, sosiaalityöntekijöihin kuin lasten biologisiin vanhempiin aiheuttaa sen, että kukaan ei halunnut puhua asiasta omalla nimellään.

Perheiden mukaan tilanne on muuttunut heidän kannaltaan viime vuosina huonompaan suuntaan. Suurin huoli on se, että yhtenä päivänä lapsi saatetaan siirtää vuosien jälkeen biologisille vanhemmilleen, eikä sijaisperheissä olla aina varmoja, toteutuuko siinä lapsen etu.

"Monesti on ollut tunne, että ei tällainen voi olla mahdollista Suomessa. Lapset ovat joutuneet tässä melkoiseen pyöritykseen", yksi sijaisäiti sanoo.

"Me kaipaisimme pysyvän huostaanoton mahdollisuutta. Niin ettei heti, kun lapsen biologiset vanhemmat ovat hetken olleet selvin päin, alettaisi lykätä lapsia heille takaisin", sanoo toinen.

"Ajatus tuntuu olevan se, että lapset ovat vuosia sijaisperheissä ikään kuin kuplassa odottamassa palautusta", sanoo kolmas.

"Sijaisperheiden koulutuksessa painotetaan kiintymystä lapsiin, mutta ei tässä kannata kiintyä", sanoo neljäs.

He ehdottavat yksinkertaista järjestelyä, joka huomioisi eri osapuolet: käräjäoikeus vahvistaisi huostaanoton pysyväksi vaikkapa kahden vuoden asumisen jälkeen.

"Se voisi saada ihmisoikeusjärjestöt varpailleen, mutta ei se veisi biologista vanhemmuutta ja lapsen tapaamismahdollisuutta pois."

Moni muistelee, että esimerkiksi 90-luvulla sosiaalityöntekijät suhtautuivat paljon tiukemmin biologisten vanhempien edellytyksiin saada lapset takaisin, kun taas nykyisin suuntaus on heidän mielestään toinen – vähäinenkin kehitys biologisten vanhempien tilassa, oloissa ja jaksamisessa on heti lähtölaukaus lasten palauttamisyritykselle.

Ja tästä perheille seuraa yhteentörmäyksiä sosiaalityöntekijöiden ja biologisten vanhempien kanssa. Pahimmillaan ajaudutaan pitkiin ja kalliisiin oikeudenkäynteihin.

Monet sijaisperheet kokevat omassa elämässään, että biologisten vanhempien ongelmat kasautuvat ja ovat entistä vaikeampia. Myös päihteet ovat mukana lähes aina, mikä vaikeuttaa yhteyden pitämistä biologisiin vanhempiin. Tämä kaikki näkyy sijoitetuissa lapsissa, jotka oireilevat kukin tavallaan.

Miksi kukaan sitten ryhtyy sijaisperheeksi? Vastaus tulee heti: rakkaudesta lapsiin.

"Minä haluan, että saan ainakin yritettyä muuttaa näiden kahden lapsen elämän parempaan."

"Siinä on hohtoa, kun näkee, että lapsi muuttuu ja tervehtyy, ja voin vaikuttaa esimerkiksi hänen asenteisiinsa."

"Kun huomaa, että lapsi antaa halata normaalisti eikä luule, että minä lyön."

Kolme tarinaa sijaisperheistä:

1. Lapsi oli kuusi viikkoa vanha, kun hänet tuotiin sairaalaan. Vauvalla oli tuore kallomurtuma ja vähän vanhempi reisiluun murtuma. Lapsi pääsi sairaalasta suoraan päivystävään sijaisperheeseen. Siellä hän asui runsaat kolme vuotta, kunnes hänet palautettiin takaisin biologisille vanhemmilleen.

Sijaisäiti muistaa alun. Vauva oli aliravittu, kuivunut ja huusi kimeällä äänellä vartalo kaarella koko ajan.

"Ensimmäiset puoli vuotta oli aivan sumeata. Lapsi huusi koko ajan. Sitten saatiin uni vakautettua ja aloimme uskoa, että hän selviää hengissä."

Lapsen äiti halusi lapsen takaisin, ja hän sai toisenkin lapsen tänä aikana. Sijaisäidin mukaan lapsen kunto heikkeni aina tapaamisten jälkeen.

Eräänä kevätpäivänä sosiaalityöntekijät tulivat sijaisperheen luo ja ilmoittivat vievänsä lapsen äidilleen.

"Me olimme sokissa koko perhe, yhtäkkiä pikkuveli katoaa koulupäivän aikana. Mitään suunnitelmaa lapsen kotiuttamiseksi ei ollut tehty", sijaisäiti sanoo.

"Me saimme sen jälkeen tavata lapsen kaksi kertaa, sittemmin emme ole kuulleet hänestä enää mitään."

Sijaisperhe vei jutun korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti. Häviö tuli. Oikeus perusteli palautusta äidille muun muassa sillä, että tämä oli saanut elämänsä tasapainoon ja apua alkoholin käytön hallintaan.

Sijaisperheen maksettavaksi koituivat myös noin kymmenen tuhannen euron oikeudenkäyntikulut.

"Me emme enää ryhdy tähän hommaan."

2. "Sijaisperheessä oikeusasiat tulevat tutuksi ja myös kotiin. Meillä on sijaislapset, joiden biologinen isä laittaa lakkaamatta huostaanoton purkuja vireille. Niitä ei voi rajoittaa, se on jatkuva kierre.

Jatkuvat purkuhakemukset ja biologisten vanhempien epäluottamus vaikeuttavat asettumista sijaisperheeseen. Lapset elävät jatkuvassa epätietoisuudessa tulevaisuuden suhteen. He eivät voi luottaa aikuisiin, eivätkä luota, koska aikuisten lupaukset eivät pidä.

Sosiaalityöntekijät saattavat sanoa jonain vuonna, että nyt tämä sijaisperhe on teidän kotinne ja saatte asua täällä. Ja jo seuraavana vuonna joudutaan lapsia kuulemaan kotiin palautuksen vuoksi.

Biologinen vanhempi puolestaan kertoo lapsille, kuinka aikoo taistella saadakseen heidät itselleen, vaikka kyky ja taidot lasten kanssa elämiseen olisi todettu puutteellisiksi. Lapset odottavat, että varmaan jouluun mennessä muutetaan isälle.

Lapsilta on vaikea saada tietoa heidän haluamisistaan. Lapsi vastaa niin kuin olettaa kuulijan toivovan hänen vastaavan. Lapset ovat lojaaleja bio- ja sijaisvanhemmille.

Lapset tietävät, että sama sosiaalityöntekijä ajaa sekä heidän että vanhempien asioita. Lapset osaavat jo pieninä arvioida, miten olisi edullista vastata."

3. "Meiltä on hiljattain kotiutettu kaksi lasta. Kotiuttaminen pitkittyi muutama kuukausi kerrallaan milloin mistäkin syystä ja se oli henkisesti todella raskasta koko perheelle.

Huoli tulevasta ja suru lasten lähdöstä olivat päivittäin mielessä, varsinkin viimeiset puolitoista vuotta.

Tuntui, että prosessi ei ollut ehkä kenenkään hallussa. Monilapsisena perheenä panostimme asumiseen, nyt huoneet ovat tyhjiä. Lasten piti jäädä meille täysi-ikäisyyteen saakka.

Kaiken joutuu tekemään omalla riskillä. Kun lapset kotiutetaan, perhehoitajalla ei tunnu olevan oikeutta mihinkään. Toimeksiantosuhteinen perhehoitaja ei voi kuulua työttömyyskassaan eivätkä työssäoloehdot täyty, joten putosin itse työmarkkinatuelle.

Yksittäiset ihmiset ovat olleet meille mukavia, mutta tuntuu, kuin systeemin asenne olisi, että mitäs läksit. Tällaista ei jaksaisi enää käydä läpi toista kertaa."

Huomisessa HS:ssa samasta asiasta puhuvat biologiset vanhemmat.

Jukka Harju HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat