Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maatalous- ja ympäristöministerin salkun rakenne muuttui torstaina

Sipilä mylläsi salkkujen sisällöt ja nosti keltanokan ministeriksi

Kotimaa
 
Tässä ovat keskustan uudet ministerit
Tässä ovat keskustan uudet ministerit
Keskusta on valinnut uudet ministerinsä. Pääministeri Juha Sipilä kertoi valinnoista torstaina iltapäivällä.
Leif Rosas/redstar
Keskustan ministerit Olli Rehn, Kimmo Tiilikainen, Anu Vehviläinen, Juha Sipilä, Annika Saarikko, Anne Berner ja Juha Rehula.
Keskustan ministerit Olli Rehn, Kimmo Tiilikainen, Anu Vehviläinen, Juha Sipilä, Annika Saarikko, Anne Berner ja Juha Rehula.

Keskusta on valinnut uudet ministerinsä. Elinkeinoministeriksi valittiin Olli Rehn, liikenne- ja viestintäministeriksi Anne Berner, maatalous- ja ympäristöministeriksi Kimmo Tiilikainen ja kunta- ja uudistusministeriksi Anu Vehviläinen.

Perhe- ja hyvinvointiministerinä toimii kaksi ensimmäistä vuotta Juha Rehula. Hänen jälkeensä ministerinä jatkaa kaksi seuraavaa vuotta Annika Saarikko.

"Olen pelännyt tätä kokousta melkein kolme vuotta koska tiedän, että keskustalla äärimmäisen vahva joukkue", keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kommentoi ministerivalintoja.

Sipilän mukaan mahdollisten ministerien listalla oli yli parikymmentä nimeä. Sipilän mukaan valinnat olivat auki vielä torstaina aamulla auki.

Kuinka esimerkiksi ensimmäisen kauden kansanedustaja Anne Berner valikoitui ministeriksi?

"Iteroimalla. Se tarkoittaa sitä, että aluksi nimiä oli yli kaksikymmentä. Sitten piti tehdä karsintaa niin, että oli vain yksi jäljellä. Liikenne- ja viestintäministerin tehtävän kohdalla Berner", Sipilä sanoi.

Ympäristöministerin tehtävät oli hallitusneuvotteluissa sovittu liikenneministerin salkkuun. Sipilän mukaan ministerin tehtävänimeä muutettiin, jotta kokonaisuudesta tulisi järkevämpi. Salkkujako sovittiin alunperin hallitusneuvotteluissa ja se myös kirjattiin strategiseen hallitusohjelmaan.

Sipilän mukaan tehtävänimen muutoksesti sovittiin torstaiaamuna trion eli Timo Soinin ja Alexander Stubbin kesken.

Maatalous- ja ympäristöministeriksi valittu Kimmo Tiilikainen kuvaili pestiään erittäin vaativaksi. "Mutta ihmisten hommia. Täytyy katsoa kuinka äijän käy", Tiilikainen kommentoi.

HS:n tietojen mukaan Tiilikainen itse oli aiemmin toivonut juuri ympäristöministerin ja maatalousministerin tehtävien yhdistämistä. Hallitusneuvotteluissa mukana olleiden mukaan Tiilikainen olisi itse ollut halukas juuri tähän tehtävään.

Tiilikaisen mukaan maatalous- ja ympäristöministerillä on tehtävässään myös paljon mahdollisuuksia. Metsiä pitää Tiilikaisen mukaan pystyä hyödyntämään enemmän, myös työpaikkojen synnyttämisessä.

Tiilikaisen mukaan byrokratiaa on karsittava. "Suomalaiset talonpojat uhkaavat murtua sen alla."

"Kun Juha tätä tehtävää ehdotti, niin sanoin, että aika pahan rastin heitit", Tiilikainen sanoi.

Ensimmäisen kauden kansanedustajan Anne Bernerin valintaa ministeriksi voi pitää jonkinlaisen yllätyksenä.

"Juhalle kiitos siitä, että ensimmäisen kauden kansanedustaja saa osallistua. Omalta osaltani haluan olla mukana tukemassa ja edistämässä
normien purkamista. Se on yrittäjälle läheinen tehtävä", Berner sanoi.

Perhe- ja hyvinvointiministerin salkun jakavat Juha Rehula ja Annika Saarikko kiittelivät muiden tavoin Sipilää valinnastaan.

"Yksi osa Juhan johtamista on se, että hän antaa tehtäviä ja määräaikoja", Rehula sanoi.

Rehulan tehtävänä on tuoda sote-laki eduskunnan käsiteltäväksi seuraavan kahden vuoden aikana. Tämän jälkeen tehtävä siirtyy Saarikolle.

"Kun Juha [Rehula] hoitaa tehtävää, niin lupaan hänelle täyden tukeni työparina", Saarikko totesi.

"Minulla on kahdeksan kuukauden ikäinen poika ja ajattelin, että jos jossain tehtävässä voi tehdä tällaisen valinnan niin tässä, jossa tittelissä on mukana sana perhe. Ennen kuin pääsen käsiksi tähän tehtävään, niin lapsi kasvakoon vähän isommaksi", Saarikko sanoi.

Keskustan ehdokasta varapuhemieheksi Sipilä kommentoi toteamalla, ettei hän aio ohjata valintaa millään tavalla.

"Eduskuntaryhmä asettaa oman ehdokkaansa huomenna. Varon puuttumasta eduskuntaryhmän valintoihin."

Suomen uusi pääministeri Sipilä joutui ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan tyrmäämään syytökset ammattiyhdistysliikkeen kiristämisestä.

Erityisesti oppositiosta demarit ja vasemmistoliitto arvostelivat Sipilän hallituksen esitystä yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi eilen rajusti.

”Kyse ei ole kiristyksestä, vaan aidosta keskustelusta, joka avattiin työmarkkinajärjestöjen kanssa jo hallituksen tunnusteluvaiheessa. Ja aito keskusteluyhteys jatkuu”, Sipilä rauhoitteli.

”Kun olen työmarkkinajärjestöjen kanssa käynyt keskustelua, kyllä ehdotukseen on suhtauduttu rakentavasti ja positiivisesti.”

Sipilä muistuttaa, että vaihtoehdot ovat vähäiset.

”Jollemme saa jotain tällaista aikaan, sitten on tehtävä jotain toisia toimia. Ei tässä sen kummemmasta ole kysymys On siellä kyllä aika herkullinen porkkanakin vastapainoksi”, Sipilä muistuttaa.

Sillä hän viittaa lupaukseen työn verotuksen keventämisestä, josta ei yhteiskuntasopimusneuvottelujen ensi kierroksella vielä puhuttu.
Sipilän mukaan työajan pidennys olisi konkreettinen keino lisätä tuottavuutta.
”Sehän olisi se konkreettinen tapa tehdä se kustannusten alennusten hyppy.”

Muutosturvastakin voidaan Sipilän mukaan puhua.

”Esimerkiksi koulutuspaketti irtisanomistilanteessa olisi yksi tällainen. Meillä on heinäkuun loppuun asti miettiä kokonaisuutta.”

Sipilä joutui puolustamaan myös koulutuksen noin 600 miljoonan suursäästöjä.

”Kaikki säästöt ovat välttämättömiä. On muistettava, että koulutus on myös yksi kärkihankkeistamme. Koulutuksessa toteutetaan myös uudistuksia ja maksujen korotuksia. Ei ihan noin paljoa koulutuksesta leikata”, Sipilä painottaa.

Perussuomalaisten värisuora ulkopolitiikassa on Sipilän mukaan tarkoitus purkaa valiokuntien puheenjohtajavaihdoksilla. Timo Soinilla on ulkoministerin salkku ja perussuomalaisilla on myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajuus.
Keskustalla on puolestaan kuntaministeri ja kunta-asioita käsittelevän hallintovaliokunnan puheenjohtajuus.

”Ehkä yhdistelmät ovat paremmin toisin päin. Trion kanssa jo tapasimme, mutta tästä ei vielä ehditty puhua.”

Ensi tuntemuksia tuore pääministeri Sipilä aikoo miettiä vasta illemmalla.
”En ole vielä ehtinyt miettiä. Teen sen saunan jälkeen illalla.”

Pääministeri Sipilän ensimmäinen tiedotustilaisuus
Pääministeri Sipilän ensimmäinen tiedotustilaisuus
Uusi pääministeri Juha Sipilä piti tiedotustilaisuuden heti eduskunnan täysistunnon jälkeen, jossa valinta tehtiin.

Yllätyksille ei ollut sijaa eduskunnan täysistunnossa, jossa iso enemmistö äänesti keskustan puheenjohtajan Juha SipilänSuomen uudeksi pääministeriksi. Sipilä sai 128 ääntä. Valintaa vastusti 62 edustajaa, kaksi äänesti tyhjää ja pois oli seitsemän edustajaa.

Asiasta ei sallittu keskustelua lainkaan.

Puhetta eduskunnassa johti Sipilä itse, koska hänet nimitettiin vaalien jälkeen suurimman puolueen puheenjohtajana eduskunnan väliaikaiseksi puhemieheksi. Uusi puhemiehistö valitaan perjantaina.

Aiemmin päivällä Sipilä tapasi presidentti Sauli Niinistön. Protokollan mukaan presidentti toimitti eduskunnalle tiedoksi kirjeen pääministeriehdokkaasta. Kirje jaettiin kansanedustajille.

Sipilä kertoi presidentin olleen hyvin kiinnostunut hallitusohjelmasta. Sipilä sanoi presidentin tutustuneen siihen hyvinkin yksityiskohtaisesti. ”Hän piti sitä tasapainoisena kokonaisuutena tilanteeseen nähden, joka on vakava."

Istunnon päätteeksi Sipilä kiitti kansanedustajia luottamuksesta. Sipilä sanoi, että hän on keskustellut jo työmarkkinajärjestöjen kanssa uudesta yhteiskuntasopimuksesta. ”Siihen on suhtauduttu rakentavasti ja positiivisesti. Jos me ei saada sitä aikaan, pitää tehdä toimia. Siellä on herkullinen porkkana vastapainoksi.”

Työntekijäpuoli on vaatinut muutosturvaa vastineeksi, jotta se voisi hyväksyä yhteiskuntasopimuksen. Sipilä sanoi, että koulutuspaketti irtisanomistilanteessa voisi olla yksi tällainen vastalahja.
Siitä miten ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta leikataan 200 miljoonaa euroa, hän ei vielä osannut sanoa mitään.

Näin eduskunta äänesti pääministeristä
Näin eduskunta äänesti pääministeristä
Eduskunta äänesti torstaina Juha Sipilän Suomen uudeksi pääministeriksi. Äänet jakautuivat 128–62, tyhjiä 2 ja poissa 7.

Kokoomus ja perussuomalaiset kertoivat ministerivalintansa jo keskiviikkona. Uusien ministereiden henkilökuvat löytyvät täältä.

 

• Tänään torstaina kello 14.30 presidentti Sauli Niinistö tapasi eduskunnan puhemiehen Juha Sipilän. Sen jälkeen Niinistö antoi eduskunnalle ilmoituksen pääministeriehdokkaasta.

• Eduskunta valitsi kello 16:n jälkeen täysistunnossaan pääministerin vaalilla.

• Kello 17 keskustan puoluehallituksen, keskustan europarlamentaarikkojen sekä eduskuntaryhmän yhteiskokous valitsi ehdokkaansa uuden valtioneuvoston jäseniksi.

• Keskustan ministereistä kerrottiin tiedotustilaisuudessa kello 18.

• Perjantaina kello 8 keskustan eduskuntaryhmä päättää keskustan ehdokkaasta puhemiehistöön.

• Kello 10 tasavallan presidentti myöntää eron Alexander Stubbin hallitukselle sekä nimittää uuden pääministerin ja muut ministerit tasavallan presidentin esittelyssä.

• Uudella valtioneuvostolla on kello 10.15 järjestäytymisistunto.

• Kello 11.15 Stubbin hallitus käy tervehdyskäynnillä tasavallan presidentin luona.

• Kello 11.30 tervehdyskäynnille tulee uusi hallitus.

• Sen jälkeen uudesta hallituksesta otetaan ryhmäkuva. Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa on tiedotustilaisuus.

• Kello 14 eduskunnan täysistunnossa valitaan puhemiehet.

Tasavallan presidentti tapaa eduskunnan puhemiehen
Tasavallan presidentti tapaa eduskunnan puhemiehen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat